Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Září 2016

Informace o zrušení přednášky

obrázek k článku

Vzhledem k závažnému porušení smluvených podmínek ze strany přednášejícího p. Žďárského se vedení Klubu přátel Pardubicka rozhodlo zrušit bez náhrady plánovanou genealogicko-genetickou přednášku, která se měla konat v pondělí 3. října od 17 hodin. Za případné komplikace se omlouváme. Klub přátel Pardubicka se zcela distancuje od pochybných praktik kandidáta do Senátu Parlamentu ČR pana Žďárského a nadále nechceme být s touto osobou jakkoliv spojováni. Za výbor Klubu přátel Pardubicka Jan Řeháček, jednatel


Poklad století a Příběh města

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal ve středu 28. září návštěvu dvou zajímavých expozic Východočeského muzea Pardubice. Obdivovaným byly mince Denárového pokladu století, který vyvolal velký zájem již v loňském roce. Nález souboru českých denárů z 10. století na katastru obce Býšť je totiž jednoznačně nejvýznamnějším mincovním nálezem na našem území od roku 1931. Následovala pak komentovaná prohlídka expozice věnované historii Pardubic nazvaná Příběh města. Zde mohli účastníci obdivovat např. vizualizace, jak vypadaly některé domy ve městě právě za doby Pernštejnů nebo jak se město vyvíjelo na konci 19. století.


Ze zajímavostí Lázní Bohdaneč

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v sobotu návštěvu některých míst v Lázních Bohdaneč. Na pět desítek účastníků tak obdivovalo zejména interiér obřadního sálu místní radnice včetně vyobrazení bohdanečského znaku. Okolo dančí obory pak účastníci došli až na sádka, kde obdrželi odborný výklad pana Adolfa Vondrky z Rybničního hospodářství. Pozornosti neušla ani replika vysílačky Libuše. To proto,že právě zde v budově na sádkách byla před dvěma lety nalezena na půdě objektu anténa této vysílačky, která v roce 1942 sloužila pro spojení účastníků paravýsadku Silver A s Londýnem. I zde totiž po určitou dobu Libuše vysílala.


ZAJÍMAVOSTI LÁZNÍ BOHDANEČ A OKOLÍ

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v sobotu 24. září návštěvu lázeňského města Lázně Bohdaneč. Nejprve se od 14 hodin uskuteční komentovaná prohlídka bohdanečské radnice, následovat bude krátká návštěva zahrádkářské výstavy v místní sokolovně s výkladem Františka Hlubockého a poté je komentovaná prohlídka rybničního hospodářství na sádkách, kde bude průvodcem pan Adolf Vondrka a návštěva dančí obory. Možný odjezd účastníků je ve 13:25 linkou č. 3 z pardubického Masarykova náměstí.


Nedostatky turistického ruchu na Pardubicku

obrázek k článku

Středeční přednáška M. Adámka z Asociace průvodců ČR spojená s besedou o úrovni cestovního ruchu upozornila na některé nedostatky v cestovním ruchu v kraji zejména v samotných Pardubicích. Je například špatně, pokud v centru nejen Pardubic hledáte velmi těžko restauraci, která nabízí na stálém jídelním lístku typická česká jídla, jako je např. svíčková. Zrovna tak je špatně, že není více využíván pro rozvoj turistického ruchu Pardubický perník. Nenaleznete v Pardubicích kavárnu, která by ke kávě místo typizované sušenky nabízela pardubický perníček. Marně byste hledali restauraci, která by nabízela perníkovou omáčku. I prodej Pardubického perníku, jako typického výrobku pro Pardubice by měl být samozřejmosti i v infocentru nebo na pardubickém zámku.


Cestovní ruch v Pardubickém kraji v létě a v zimě

obrázek k článku

První poprázdninové Hovory o Pardubicku se budou věnovat turistickému ruchu v našem kraji. Jejich hostem totiž bude pan Martin Adámek z Asociace průvodců České republiky. Hovory se konají ve středu 21. září od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Vstup zdarma, široká veřejnost zvána.


Trolejbusový výlet do historie se přesouvá

obrázek k článku

Ani letos nepřijdou zájemci o historii a historické trolejbusy o možnost povozit se historickým trolejbusem po Pardubicích. Dovolujeme si upozornit, že akce se přesouvá z původně plánovaného termínu na začátku října až na sobotu 22. října. Zahájení akce je plánováno opět na 14 hodinu na třídě Míru a na účastníky čeká zajímavý výklad zaměřený na historii na konečných trolejbusových zastávkách. Změnou oproti předchozím Výletům do historie je, že trolejbus bude zastavovat na vybraných nácestných zastávkách a bude tudíž možné v průběhu jízdy vystupovat či nastupovat.


Nabídka k účasti na natáčení televizního pořadu

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka nabízí svým členům i nečlenům možnost účasti v roli obecenstva na natáčení televizního soutěžního pořadu "Tajemství těla". Jedná se o nový pořad České televize, který je podobný svým stylem pořadu Zázraky přírody. Moderátory budou Martin Dejdar a Petr Vacek, soutěže se účastí 4 VIP osobnosti a 150 diváků - třeba z řad členů KPP. Natáčení se bude konat ve středu 26. října po celý den na Kavčích horách v Praze. Souhlas s účastí tedy znamená zúčastnit se natáčení po celý den od 9 do 17 hodin. Doprava zájemců na natáčení bude zdarma zajištěna z Pardubic autobusem (odjezd z Pardubic po 6 hodiny ranní), za účast na natáčení obdrží každý divák v obecenstvu přímo na místě odměnu ve výši 100 Kč. Pokud tedy máte Vy nebo Vaši blízcí (manžel/manželka) z řad členů i nečlenů KPP zájem se natáčení pořadu zúčastnit, prosím…


Informace o odjezdu na turistické soustředění

obrázek k článku

Nabízíme informace pro přihlášení účastníky na turistické soustředění Klubu přátel Pardubicka, které se koná tentokrát v oblasti Českého lesa (Chodsko), konkrétně v okolí Pece pod Čerchovem. Odjezd je plánován na sobotu 10. září v 7:39 hodin z pardubického hlavního nádraží: odjezd Pardubice hl.n v 7:39 h - IC 550 příjezd Praha hl.n. v 8:39 h odjezd Praha hl.n. v 9:12 EC 354 příjezd Domažlice v 11:45 Od nádraží v Domažlicích bude zajištěna doprava autobusem k hotelu Lesana.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem