Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Září 2020

Z výletu okolo Nové Paky

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v neděli 27. září turistickou vycházku z Borovnice přes Vrchovinu do Nové Paky. Výletu se zúčastnilu jedenáct turistů, kteří se nezalekli deštivého počasí. V Borovnici navštívili repliku větrného mlýna a vydali se neznačenými cestami a křížovou cestou ke kapli u potoka Zlatnice, pak do Vidochova, Vrchovinu a do Nové Paky. Nabízíme několik fotografií z vycházky.


55. let Klubu přátel Pardubicka – 4. část - léta 1971 a 1972

obrázek k článku

V roce 1971 se připravovalo vydání dvou samostatných brožur – Nástin dějin Pardubic od dr. Tichého a jejich doplněk do současnosti od dr. Frajdla. KPP měl záměr začít vydávat soubor brožur Vlastivěda Pardubicka – texty přednášek z dějin Pardubic a brožury o jednotlivých místech a památkách Pardubicka, významných osobách atd. ONV však tuto iniciativu odmítl. Po uzavření Veselky se činnost KPP přestěhovala do salónku v Corsu, který byl propůjčován zdarma. Zde se konaly akce každé úterý a jednou měsíčně ve čtvrtek.


Změna termínu přednášky o regulaci Labe na Pardubicku

obrázek k článku

Z technických důvodů jsme nuceni změnit termín přednášky pana Tomáše Jandy na téma "Regulace řeky Labe na Pardubicku". Namísto původně plánovaného termínu se přednáška uskuteční ve středu 9. prosince od 18 hodin. V původně plánovaném termínu 30. září se přednáška z cyklu Hovory o Pardubicku nekoná.


V neděli do Nové Paky

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka chystá pro své členy také na následující neděli turistickou vycházku. Její trasa tentokrát povede Borovnice přes Vrchovinu do Nové Paky. Sraz účastníků je v 7:20 hodin v hale pardubického hlavního nádraží. Délka pěší túry je 15 km.


Z přírodovědné vycházky na Dubině

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v sobotu 19. září komentovanou vycházku po přírodních zajímavostech sídliště Dubina spojenou se symbolickou výsadbu nahovětce dvoudomého. Vycházka byla doplněna výkladem dendrologa Vítězslava Haupta. Nabízíme několik fotografií z této akce.


Pardubice na starých pohlednicích

obrázek k článku

V rámci Hovorů o Pardubicku, které se konaly ve středu 16. září po půlroční přestávce, byla představena nová kniha „Pardubice na starých pohlednicích“, která na 420-ti stranách nabízí historické pohlednice Pardubic ze sbírky Jana Pleskota doplněné texty Jana Řeháčka. Knihu vydalo nakladatelství Baron, k zakoupení je v pardubických knihkupectvích a z představení této knihy, které se konalo v sále Jana Kašpara ve staré reálce, nabízíme několik fotografií.


V neděli z Prachovic do Heřmanova Městce

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá pro své členy v neděli další ze série turistických vycházek. Trasa tentokrát povede z Prachovic přes Vápenný Podol do Heřmanova Městce. Sraz účastníků je v 8:40 hodin v hale pardubického hlavního nádraží. Předpokládaná délka pěší túry bude 13 km.


Komentovaná vycházka po přírodních zajímavostech Dubiny

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v sobotu 19. září komentovanou vycházku, v jejímž rámci provede dendrolog Vítězslav Haupt přítomné po přírodních zajímavostech sídliště Dubina. Součástí bude také výsadba nahovětce dvoudomého. Sraz zájemců z řad veřejnosti je ve 14 hodin před základní školou na Dubině. Vstup zdarma, veřejnost je zvána.


55. LET KLUBU PŘÁTEL PARDUBICKA 3. ČÁST - LÉTA 1969 A 1970

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka zaměřil své působení také snahy o zřízení propagační a informační služby. Odvážně bylo, že Klub přátel Pardubicka deklaroval, že by mělo být provozování této služby svěřeno právě KPP. 15. září 1969 se těžce zranil předseda KPP Jaroslav Krupař, místo něj převzal funkci zatím dočasně Alois Kubeš. Ten byl na počátku roku 1970 zvolen předsedou KPP oficiálně.


Pardubice na starých pohlednicích

obrázek k článku

Po půlroční pauze se ve středu 16. září opět konají Hovory o Pardubicku. Ty se budou tentokrát věnovat nové knize, která vychází v těchto dnech. Jak již název napovídá, kniha Pardubice na starých pohlednicích nabídne několik stovek více či méně známých záběrů na Pardubice, z nichž mnohé budou prezentovány v rámci doprovodné přednášky, která začíná v 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky. Vstup je zdarma, veřejnost je zvána.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem