Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Leden 2018

Pardubické městské řeky, mlýny a mosty

obrázek k článku

V pořadí 286. Hovory o Pardubicku se budou věnovat tomu, jak se vodní toky a jejich využití zapsaly do historie Pardubic. V průběhu přednášky se tak její účastníci dozvědí např. více o tom, jak fungovaly vodní toky jako součást obrany města nebo jak vodní toky sloužily pro pohon nejrůznějších zařízení, které byly zdrojem obživy pro mnohé obyvatele města. Řeč bude také o tom, jací byli Pernštejnové vodohospodáři nebo probíhala regulace pardubických toků na počátku 20. století. Přednáška se koná ve středu 24. ledna od 18 hodin v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup je zdarma, široká veřejnost je zvána.


Vyšla publikace mapující více jak stovku osobností Pardubického Slavína

obrázek k článku

Nově vydaná publikace Pardubický Slavín II. se věnuje významným osobnostem nejen pardubické historie, které jsou pohřbeny na pardubických hřbitovech. Publikace navazuje na projekt, který započal zásluhou Josefa Janiše. Čtenář zde tak nalezne informace o více než stovce osobností pohřbených na pardubickém Starém a Novém hřbitově, na Urnovém háji, na židovském hřbitově a dále na hřbitovech v Pardubičkách, Svítkově a Rosicích nad Labem. Nechybí zde ani informace o osobnostech, jejichž hrobová místa byla v minulosti zrušena.


První Hovory v roce 2018 představily novou koncepci pardubického zámku

obrázek k článku

Hostem prvních Hovorů o Pardubicku v roce 2018 byl ve středu 10. ledna ředitel Východočeského muzea Pardubice Tomáš Libánek. Ten zájemcům z řad členů a příznivců Klubu přátel Pardubicka představil novou koncepci fungování pardubického zámku, kde největší změnou bude asi nový návštěvnický okruh zaměřený na pardubický zámek jako pernštejnskou rezidenci. Na počátku roku 2019 tak má být zahájena rekonstrukce prostor zámku, která by měla za rok a půl zámek zcela proměnit.


Výlet na natáčení televizního pořadu se vydařil

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v neděli 7. ledna výlet na natáčení pořadu Tajemství těla do sídla České televize. Na pět desítek zájemců z řad členů a příznivců Klubu tak shlédlo na Kavčích horách natáčení televizního pořadu, jehož moderátoři jsou Martin Dejdar a Petr Vacek, hosty ve studiu pak byli herci Oldřich Navrátil, Miroslav Hanuš, Michaela Mauerová, Pavel Nečas.


Co chystá Východočeské muzeum Pardubice?

obrázek k článku

V pořadí 285. a současně první Hovory o Pardubicku v roce 2018 se budou věnovat plánům a záměrům Východočeského muzea Pardubice do budoucna. Hostem bude ředitel muzea Mgr. Tomáš Libánek. Řeč tak bude mimo jiné i chystaných zásadních změnách v uspořádání zámku, jeho expozic i funkce. Akce se koná ve středu 10. ledna od 18 hodin v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup je zdarma, široká veřejnost je zvána.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem