Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Srpen 2014

Klub přátel Pardubicka chystá na podzim několik novinek

obrázek k článku

Prázdniny ještě neskončily a Klub přátel Pardubicka již plánuje podzimní akce. Novinkou v programu budou přednášky a besedy přímo v jednotlivých městských částech. Ve středu 17. září se ve staré reálce uskuteční přednáška o historii centra města. Následovat pak budou postupně přednášky o historii Polabin v polabinské Arše, přednáška o historii Studánky, Židova a Dubiny se bude konat v KD Dubina, 15. října se uskuteční v restauraci U Capoušků přednáška o historii Pardubiček, následovat bude přednáška o historii Dukly a Višňovky v prostorách DDM Delta na Dukle. V průběhu listopadu a prosince s přednáškami navštívíme i Rosice, Svítkov a také Hostovice.


Výročí narození barona Artura Krause si všímá i český internet

obrázek k článku

Jak jsme již informovali, 2. srpna uplynulo přesně 160 let ode dne, kdy se narodil baron Artur Kraus, významná osobnost naší minulosti. Při této příležitosti byl osloven serverem Aktualne.cz jednatel Klubu přátel Pardubicka Jan Řeháček, aby odpověděl na několik otázek vztahujících se k této osobnosti. Celý rozhovor najdete ve článku Našli jsme opravdového Cimrmana. Narodil se před 160 lety .


Jak jsme putovali po stopách barona Krause

obrázek k článku

Sobotní připomínka 160. výročí narození barona Artura Krause se vydařila. Na třicet účastníků putování se nejen svezlo historickým autobusem, mělo možnost také vystoupat více jak 150 schodů do zámecké věže Hláska, kde měl baron Kraus na konci 19. století svou první astronomickou pozorovatelnu. Dále účastníci shlédli expozici věnovanou baronu Krausovi, podívali se ke Krausovu rodnému domu, k domu, kde bývala první veřejná lidová hvězdárna v Čechách, zúčastnili se uložení listin do schránky pro příští generace, měli možnost podívat se hvězdářským dalekohledem a navštívili hrobku rodiny Krausů na pardubickém hřbitově.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem