Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Únor 2018

Z činnosti pražské pobočky KPP

obrázek k článku

Dne 22. února 2018 uskutečnila naše pražská pobočka již 70. akci od října 2008 kdy byla znovuobnovena její činnost. Z celkového počtu akcí bylo 57 přednášek a besed, 8 společných návštěv kulturních představení a 5 exkursí a výletů - návštěva Senátu, Pečkova paláce, zájezd do Pardubic, do Přelouče a do Kladrubského hřebčince. Pobočka se také věnuje odborné činnosti - historickému výzkumu a usiluje se o sepsání vzpomínek členů a popularizaci úspěchů, kterých náš region a naši členové dosáhli. Únorová schůze měla téma - historie letectví a role druhého českého aviatika Eugena Čiháka. Hlavní iformaci přednesl náš člen, pan Pavel Sviták. Jako vždy byla jeho zpráva zajímavá a poučná. Promítl nám přitom na dataprojektoru i historické fotografie. Na našem snímku jsou zleva: pp.Kašpar,Sviták,Mifek,Neplechová,Kraus,Pokorná,Hartman,Roček,Pidilová…


Výroční členská schůze Klubu přátel Pardubicka představí chystané jarní akce pro členy i pro širokou veřejnost

obrázek k článku

Již nyní má Klub přátel Pardubicka na jarní měsíce připraveno hned několik zajímavých akcí pro své členy i příznivce. Můžete se těšit mimo jiné na autobusový výlet na zajímavá místa Pardubického kraje, chystáme také zajímavou prohlídku tajemných míst pražské Malé Strany, ale také několik exkurzí na zajímavá a atraktivní místa v Pardubicích, chybět nebude ani výlet historickým trolejbusem. Není bez zajímavosti, že Klub přátel Pardubicka pořádá v průběhu celého kalendářního roku více jak stovku akcí nejen pro členy Klubu, ale také pro širokou veřejnost. Více se nejen o chystaných akcích Klubu přátel Pardubicka dozvíte na Výroční členské schůzi Klubu přátel Pardubicka, která se bude konat ve čtvrtek 1. března od 17 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Součástí bude také volba výboru Klubu…


Pyreneje v létě

obrázek k článku

V rámci 288. Hovorů o Pardubicku bude Igor Herrmann hovořit o svých zážitcích z putování po Pyrenejích. Přednáška doplněná projekcí se koná ve středu 21. února od 18 hodin v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup je zdarma, široká veřejnost je zvána.


Projektování pražského dálničního okruhu a první dálnice ve třicátých letech 20. století

obrázek k článku

V rámci 287. Hovorů o Pardubicku bude Tomáš Janda hovořit o nesnadné přípravě pražského dálničního okruhu se zásahy německých architektů nahlížejících na Prahu jako na německé město a zároveň na úzkou spolupráci českých a německých mostních odborníků při projektování jedné z největších mostních konstrukcí. Dále za pomoci dobových snímků navštívíme staveniště dnešní dálnice D1 mezi Prahou a Hvězdonicemi v letech 1939 - 1950 dokončené po vynucené přestávce až v sedmdesátých letech minulého století. Přednáška se koná ve středu 7. února od 18 hodin v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup je zdarma, široká veřejnost je zvána.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem