Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Březen 2009

Pardubický perník také anglicky !

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka chystá vytištění brožury „Pardubický perník“, která mapuje historii výroby sladkého pečiva, jež se stalo symbolem Pardubic, v anglické jazykové mutaci. Brožura, která vyjde pod názvem „Pardubice’s Gingebread“ vyjde v jazykové mutaci vhodné pro běžné anglicky hovořící turisty v tzv. americké angličtině. Brožura je vhodná i pro prezentaci města či výrobců perníku na veletrzích, může být i vhodnou pozorností pro zahraniční návštěvy a delegace. Brožura seznamuje čtenáře s historií výroby perníku od starověkého Egypta přes období husitství do dnešních dní. Podrobně je zde vylíčena historie výroby perníku na Pardubicku. Je zde popsána manufakturní výroba i pozdější průmyslová výroba perníku, nechybí reklamy z dobového tisku.


Vyšla publikace o přírodě Pardubicka

obrázek k článku

V těchto dnech vyšla brožura seznamující čtenáře se zajímavými dřevinami, které se nalézají v Pardubicích a jejich okolí. Brožura z edice AB- Zet Pardubicka s názvem ?Příroda Pardubicka IV.? seznamuje čtenáře také s rybníky, které se nacházejí v Pardubickém kraji. Brožuru vydal Klub přátel Pardubicka a jejím autorem je Vítězslav Haupt, který je autorem i mnoha černobílých fotografií, které publikaci doplňují. V publikaci naleznou čtenáři kromě jiného i přehledný plánek dřevin nacházejících se v Bubeníkových a Tyršových sadech. Autor čtenáře upozorňuje například na skupinu tisovců dvouřadých, na muchovník kanadský nebo na tisovec dvouřadý. Všechny tyto dřeviny jsou totiž dendrologickými zajímavostmi Tyršových sadů.


Hovory tentokrát o Mikulovicích

obrázek k článku

V rámci 122. Hovorů o Pardubicku bude řeč o v poslední době tolik diskutovaném archeologickém nalezišti v Mikulovicích u Pardubic a zajímavých nálezech v této oblasti. Hovořit bude archeolog z Východočeského muzea Pardubice PhDr. Radko Sedláček. Spolupořadatelem je informační centrum Pardubice Region Tourism. Hovory o Pardubicku se konají ve středu 25. března od 17 hodin v přednáškovém sále Pardubického kraje v prvním patře informačního centra vedle Zelené brány.


Zprávy KPP na internetu proti toku času

obrázek k článku

Pokud patříte mezi čtenáře internetových stránek Klubu přátel Pardubicka, zcela jistě jste zaznamenali jejich novou grafickou podobu, kterou jsme spustili na počátku března. Kromě řady dalších novinek tu máme další. Kromě nových článků ze Zpráv Klubu přátel Pardubicka, které zde pravidelně přetiskujeme již řadu let, budeme doplňovat informace také o články ze starších čísel Zpráv Klubu přátel Pardubika. Až donedávna jste zde nalezli články ze všech Zpráv Klubu přátel Pardubicka od roku 1998. První číslo tohoto časopisu však vyšlo již 30. října roku 1965. A naší snahou je zde umístit v elektronické podobě postupně všechna čísla časopisu, který vychází bez přestávky již téměř 44 let. Původně časopis vycházel každý měsíc s výjimmou letních prázdnin, od sedmdesátých let vycházejí tzv. dvojčísla, tedy šest dvojčísel ročně.


Na jaře vyjdou další tři brožury z edice AB - Zet Pardubicka

obrázek k článku

Rádi by jsme vás upozornili, co chystrá Klub přátel Pardubicka v rámci edice AB - Zet Pardubicka. Na konci loňského roku vyšly dvě brožury. S číslem 45 vyšel sešit přibližující dlouhou historii někdejšího legendárního pardubického hotelu Veselka a pod číslem 46 pak vyšla publikace prof. Justina V. Práška pod názvem "Na úpatí Kunětické hory na konci 19. století," která přibližuje život pod Kunětickou horou na přelomu 19. a 20. století. Nyní probíhají přípravy na vytištění hned tří brožur z edice AB - Zet Pardubicka současně, které by měly spatřit světlo světa v průběhu jarních měsíců


Klub přátel Pardubicka stál u nálezu 80 let starého filmového dokumentu

obrázek k článku

Málokdo již dnes asi pamatuje původní pomník prezidenta Masaryka z roku 1928, který stával v místech současného daleko menšího pomníku na náměstí Legií. V roce 1928 však byl společností Elekta Journal natočen deseti minutový filmový týdeník, který dokumentoval právě stavbu a slavnostní odhalení pomníku prvního československého prezidenta v neděli 21. října 1928. A právě tento film, který byl až donedávna považován za nenávratně ztracený, se po osmdesáti letech od svého vzniku podařilo nalézt. Je chvályhodné, že u tohoto objevu stál Klub přátel Pardubicka. Film byl totiž nalezen na půdě jednoho domu v Sezemicích za přítomnosti předsedy Klubu přátel Pardubicka ing. Jana Linharta. Dle jeho slov se tento historický cenný film nacházel v originální plechové krabici. V té byl zaslán do Národního filmového archivu panu Karlu Čáslavskému.


Klub přátel Pardubicka stál u záchrany filmového týdeníku z roku 1928

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka ve spolupráci s informačním centrem Pardubice Region Tourism a Masarykovou společností Pardubice pořádá další Hovory o Pardubicku. Klubu přátel Pardubicka se podařilo nalézt a zachránit unikátní film, který dokumentuje budování a následné odhalení sochy prezidenta Masaryka na náměstí Legií v roce 1928. Na tomto deseti minutovém snímku natočeném společností Elekta Journal pro filmový týdeník je kromě slavnostního aktu odhalení sochy zachycena mimo jiné i podoba města na konci dvacátých let minulého století včetně rozestavěné budovy hotelu Grand. Film bude doplněn dokumentem z odhalení nové sochy TGM v roce 1998.


Jak hospodaří Klub přátel Pardubicka

obrázek k článku

Na základě Výroční členské schůze Klubu přátel Pardubicka konané ve čtvrtek 5. března 2009 nyní předkládáme zprávu o hospodaření Klubu za rok 2008: Příjmy činily 281 933,- Kč, z toho 117 600,- Kč bylo z členských příspěvků (cca 42%), 45 000,- Kč z dotací (Magistrát města Pardubic), 14 820,- Kč z prodeje prodej brožur, 1 915,- Kč z besed, 102 598,- Kč byl převod z roku 2007 na pokladnu a běžný účet. Výdaje v roce 2008 činily 264 658,- Kč. Z toho bylo 115 630- Kč za tisk Zpráv KPP, 94 059,- Kč za tisk brožur, 23 548,- Kč za pronájem kanceláře, 11 421,- Kč činilo poštovné a 20 000,- Kč byly administrativní náklady (kopírování, kancelářské potřeby). Výsledek: + 17 579,- Kč Zůstatek k 31.12. 2008 čnil na běžném účtu 143 486,- Kč (v tom 20 000,- Kč dotace od Pardubického kraje a 20 000,- Kč jako první…


Zpráva o činnosti Klubu přátel Pardubicka za r. 2008 pro členskou schůzi dne 5.3.2009

obrázek k článku

Podáváme zprávu o činnosti Klubu za r .2008, který byl druhým roce tříletého funkčního období výboru, který pracovat ve složení: předseda Ing Jan Linhart, místopředseda Ing Vít Vavřina jednatel Jiří Paleček pokladník Emilie Procházková zapisovatelka Růžena Placková redaktor Zpráv PhDr.Jiří Kotyk vedoucí.turistického odboru Ing…


Co chystá Klub přátel Pardubicka

obrázek k článku

Na Výroční členské schůzi Klubu přátel Pardubicka se mimo jiné hovořilo i o tom, co Klub přátel Pardubicka chystá na následující kalendářní rok. Zde Vám celou zrpávu předkládáme tak, jak zazněla na schlzi. 1. Vydáme 6 dvojčísel Zpráv s barevnou obálkou. 2. Vydáme 4 brožury AB-Zet Pardubicka, které budou vybrány z těchto návrhů : • 10. výročí vzniku ESD –Broulíková, Řeháček, Kotyk • Příroda Pardubicka II doplněná o rybníky -V. Haupt • Nezákonné procesy 50-tých let –Dr. Kotyk • Pardubice A-Z (Bičík) – Paleček • Pardubické řeky a regulace – Řeháček 3. Turistický odbor kromě pravidelných vycházek uspořádá týdenní soustředění 4. Budeme pokračovat v "Hovorech o Pardubicku“s promítáním obrazových dokumentů v přednáškové síni Informačního centra 5. Dle požadavků zajistíme besedy, prohlídky města a…


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem