Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Březen 2011

Patrioti schůzovali

obrázek k článku

V úterý 22. března se konala Výroční schůze Klubu přátel Pardubicka. V úvodu přítomné pozdravila senátorka Mgr. Miluše Horská, která vyjádřila svůj obdiv tak rozmanité škále činnosti, kterou členové Klubu přátel Pardubicka vykonávají. Mezi hosty se jednání zúčastnil také náměstek primátorky města ing. Jiří Rozinek a ředitel Státního okresního Archivu Mgr. Ladislav Hloušek. Jak předseda KPP ing. Jan Linhart ve své zprávě o činnosti KPP za rok 2010 připomněl, činnost Klubu přátel Pardubicka je velmi bohatá, když v loňském roce bylo uspořádáno na 90 akcí. Například v roce 2010 se konalo celkem 21 Hovorů o Pardubicku, kterých se zúčastnilo na 730 lidí, ještě větší účast měly turistické vycházky, které po celý rok pořádal turistický odbor Klubu pod vedením ing. Timarové. Celkem se v roce 2010 konalo na 50 výletů s celkovou účastí 1 128…


Čtenáři webu souhlasí se zahloubením dopravy do tunelu

obrázek k článku

Na internetových stránkách Klubu přátel Pardubicka probíhala anketa v souvislosti s navrhovanou studií na zahloubení dopravy na náměstí Republiky do tunelu. V průběhu dvou týdnů se ankety zúčastnilo 88 respondentů. Ti se v naprosté většině případů vyjádřili souhlasně s myšlenkou zahloubení dopravy pod zem a zklidnění dopravy na náměstí Republiky. V řadě připomínek však zaznívaly obavy z toho, aby zúžení stávající čtyřproudé komunikace v tunelu na dva jízdní pruhy nezpůsobilo dopravní komplikace. Další připomínky se týkaly obav z toho, kdo bude komunikaci na povrchu využívat. Pokud to budou kromě vozidel MHD,Služeb města,a zásobování také mnohá další vozidla, ke zklidnění dopravy na povrchu dojde pouze minimálně. Více jak 80 procent respondentů jednoznačně odmítlo návrh prosklené stavby před zvonicí na náměstí Republiky. 58 procent…


Projekt dopravního terminálu před nádražím provází řada nejasností a pochybností

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v rámci Hovorů o Pardubicku besedu o dopravě v Pardubicích. Mimo jiné se zde hovořilo také o studii na rekonstrukci prostoru před pardubickým hlavním nádražím, která vlastně není ničím jiným než přestěhováním stávajícího autobusového nádraží. Vybudování tohoto dopravního terminálu by mělo přijít na částku zhruba 108 miliónů korun, přičemž je šance, že by částka ve výši 89 miliónů byla hrazena z tzv. švýcarských fondů. Celý projekt však vyvolává celou řadu nejasností a pochybností. Projekt totiž například nepočítá se zbudováním většího počtu parkovacích míst, jak tomu bylo například v případě obdobného projektu výstavby dopravního terminálu v České Třebové, kde bylo zbudováno podzemní parkoviště.


Přiďte pobesedovat o dopravě

obrázek k článku

Přijďte pobesedovat s odborníky o nejrůznějších problémech spojených s dopravou v Pardubicích. Hosty v pořadí 162. Hovorů o Pardubicku budou ing. Vladimír Bakajsa, vedoucí odboru dopravy pardubického magistrátu, ing. arch. Petra Nacu, hlavní pardubická architektka, ing. Tomáš Pelikán, ředitel Dopravního podniku města Pardubic, ing. Bohumil Vebr z Ředitelství silnic a dálnic a koordinátor města pro cyklistiku Vojtěch Jirsa. Akce se koná ve středu 23. března 2011 od 17 hodin v zasedací místnosti v prvním patře bývalého okresního úřadu na náměstí Republiky, pořadatelem je Klub přátel Pardubicka. Vstup je zdarma.


Architektura Pardubic očima ing. arch. Menšíka

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá ve středu 9. března již v pořadí 161. Hovory o Pardubicku. Hostem bude tentokrát ing. arch. Jaroslav Menšík, který je například autorem rekonstrukce náměstí Legií, ale nyní také starostou prvního pardubického obvodu. Ing. arch. Menšík se tentokrát svěří se svým vztahem k architektuře Pardubic, ale dojde také na otázky, které trápí centrum města. Hovory o Pardubicku začínají v 17 hodin v zasedací místnosti v prvním patře bývalého okresního úřadu na náměstí Republiky. Vstup je zdarma.


Druhé číslo Zpráv KPP nabízí nový seriál o výstavě tělesné výchovy a sportu

obrázek k článku

V druhém dvojčísle Zpráv Klubu přátel Pardubicka roku 2011 si můžete mimo jiné přečíst rozhovor se senátorkou Miluší Horskou, věnujeme se také kauze s omítnutím Zelené brány, ale také novému lákadlu Východočeského muzea Pardubice, kterým je odlitek "Vrtkavá štěstěna". V tomto čísle Zpráv KPP začíná také seriál článků věnovaných osmdesátému výročí od konání výstavy tělesné výchovy a sportu v roce 1931. V prvním díle se věnujeme tomu, jak vznikla myšlenka uspořádat tak velkolpou akci a jak probíhalo budování areálu výstaviště. Připomínáme také osmdesáté výročí od požáru Městského divadla, ke kterému došlo 29. března 1931. Nechybí ani článek o 50-tém výročí zbudování školy na Skřivánku, zajímavé jsou i vzpomínky jedné z nejstarších členek Klubu přátel Pardubicka paní Olgy Melounové na Pardubice v období na počátku století.


Líbí se vám studie zahloubení dopravy před Zelenou bránou do tunelu?

obrázek k článku

Dovolujeme si vám nabídnout ke shlédnutí vizualizaci možného vzhledu náměstí Republiky. Tato studie je v současné době možnou podobou města, která zdá se má podporu pardubického magistrátu. Vedení Klubu přátel Pardubicka však prostřednictvím tohoto webu vyzívá obyvatele Pardubic, aby se vyjádřili k této studii, jejíž podstatou je zahloubení silniční dopravy před Zelenou bránou do tunelu či spíše jakéhosi podjezdu pěší zóny. Tato studie umožňuje přímé pěší propojení třídy Míru s historickým jádrem města a zklidnění ruchu v okolí Zelené brány. Auta by v této studii pod zem zajížděla v úrovni Grandu a ven by se vynořila v zatáčce před divadlem. Oproti starší studii je tento tunel kratší a tudíž by měl být i levnější. Z vedení města zaznělo, že by realizace tohoto projektu neměla být o mnoho vyšší než 100 miliónů korun. Také se Vám zdá…


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem