Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie ABZet

Historie pardubických městských částí opět v prodeji

obrázek k článku

Po dotisku je již možné opět zakoupit publikaci "Historie pardubických městských částí", kde si čtenáři mohou na více jak dvou stovkách stran přečíst mnohé zajímavosti z historie jednotlivých částí města doplněnou více jak dvěma stovkami dobových fotografií. Publikaci je možné zakoupit nejen v kanceláři Klubu přátel Pardubicka, ale také v knihkupectví Kosmas na Pernštýnském náměstí, v prodejně Knihy RH na Skřivánku, v knihkupectví Mozaika na pardubickém hlavním nádraží, v knihkupectví Papyrus v Palackého ulici nebo v pasáži sv. Jana, v informačním centru vedle Zelené brány, ale také prostřednictvím eshopu Klubu přátel Pardubicka na stránce http://www.kppardubicka.cz/cs/menu/zobrazit/17-ab-zet-pardubicka/

Více
Jan Řeháček, | Článek v kategorii ABZet

Publikace připomíná historii hotelu Zlatá štika

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka vydává brožuru historika Jiřího Kotyka, která se věnuje historii pardubického hotelu Zlatá štika. V místě, kde dnes stojí pardubický hotel Zlatá štika, stával v roce 1563 dům kožešníka Michala Klause. Roku 1866 zde býval šenk ?U Šmídů?. Roku 1902 získává objekt Antonín Klofanda, který byl majitelem objektu do roku 1924. Ten objekt rozšířil. Od roku 1926 byl majitelem objektu František Kafka. Další podrobnosti z historie objektu nalezne čtenář ve výše zmíněné publikaci, kde jsou také popsány významné události, které se v hotelu udály. Zde jsou popsány také návštěvy významných osobností, které v minulosti hotel Zlatá štika hostil. 10. prosince roku 1922 to byl například tehdejší ministr financí JUDr. Alois Rašín, 6. dubna roku 1930 JUDr. Karel Kramář. V přílohách je pak celá řada plánků, novinových článků a dobových…

Více
Jan Řeháček, | Článek v kategorii ABZet

Tip na vánoční dárek: Nová publikace o historii pardubických městských částí

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka vydává v těchto dnech novou publikaci, která čtenáři na více jak dvou stovkách stran nabízí zajímavosti z historie Pardubic a zejména všech městských částí a čtvrtí města. Čtenář se tak dozví zajímavosti z historie nejen pardubického zámku, starého města a Zeleného předměstí, popsána je zde také historie sídlišť Dukla, Polabiny, Závodu míru nebo Polabiny, další kapitoly jsou pak věnovány např. zajímavostem z historie Pardubiček, Slovan, Svítkova, Ohrazenic či Rosic nad Labem, ale i okrajových částí jako jsou například Dražkovice, Černá za Bory, Nemošice, nechybí zde ani stručně zpracovaná historie Hostovice, nejmladšího městského obvodu. Publikaci doplňují více jak dvě stovky historických fotografií, které dokumentují, jak například vypadala v minulosti pardubická nemocnice, jak vypadaly ulice staré Karloviny,…

Více
Jan Řeháček, | Článek v kategorii ABZet

Nová publikace Zmizelí Pardubáci připomíná osudy 35 osobností Pardubicka 20. století

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka, který si v roce 2015 připomíná 50 let od svého založení, vydal publikaci věnovanou zajímavým pardubickým osobnostem 20. století, které jsme měli možnost donedávna potkávat. Publikace nabízí medailonky 35 pardubických postav, mezi nimi např. nadšené propagátorky Pardubic Marie Chudé, archiváře Zdeňka Bičíka, spisovatele Jiřího Gruši, radiotechnika Františka Kotena, několikanásobného vítěze Velké pardubické majora Miloše Svobody, stavitele Jaroslava Krupaře či dětského lékaře Karla Špilara. Publikace na 86-ti stranách informuje čtenáře také o padesáti leté historii Klubu přátel Pardubicka. Publikaci je možné zakoupit v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v internetovém obchodě www.kppardubicka.cz nebo v knihkupectví Mozaika na pardubickém nádraží.

Více
Jan Řeháček, | Článek v kategorii ABZet

Publikace o baronu Arturu Krausovi

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka vydal v pořadí již 66. sešit z edice AB-Zet Pardubicka. Publikace Baron Artur Kraus je vydaná v rámci letošního Roku Artura Krause, který byl vyhlášen u příležitosti 160. výročí narození této významné pardubické osobnosti. Autoři publikace PhDr. Jiří Kotyk a Martin Komárek popisují na 98 stranách historii rodu Krausů, život Artura Krause, jeho působení v nejrůznějších oborech činnosti. Je zde popsán jeho zájem nejen o astronomii a pozorování Slunce, ale také jeho zájem o létání, kdy Artur Kraus sestrojil ornitoptéru, se kterou konal již na konci 19. století své letecké pokusy. Kraus také přeložil pravidla tenisu, na zahradě svého domu uspořádal první tenisový turnaj, není bez zajímavosti, že baron A. Kraus vlastnil řidičský průkaz na velocipedu s číslem jedna, jako první v Pardubicích jezdil na motocyklu, jako…

Více
Jan Řeháček, | Článek v kategorii ABZet

150 let pardubického Sokola

obrázek k článku

Publikace přibližuje bohatou historii pardubického Sokola, věnuje se osobnostem, které touto organizací prošly, ale také výstavbou Sokolovny. V publikaci jsou také podrobně popsány jednotlivé oddíly, které v pardubickém Sokole působí či působily. Vše je pak doplněnou řadou černobílých i barevných fotografií. Autory publikace jsou Jindra Nečesaná a Jiří Štěpánek.


Vyšla publikace o ing. Janu Kašparovi

obrázek k článku

U příležitosti sto třicátého výročí narození aviatika ing. Jana Kašpara vydal Klub přátel Pardubicka v těchto dnech dotisk publikace Pavla Svitáka ?Ing. Jan Kašpar a začátky motorového létání v Čechách?. Publikace na 52 stranách představuje letecké začátky prvního českého aviatika, velká část je pak věnována událostem okolo 16. dubna roku 1910, kdy se poprvé vznesl český aviatik do vzduchu, aby vykonal první řízený asi 2 km dlouhý let. Brožuru doplňuje seznam všech veřejných produkcí ing. Kašpara a bohatá fotografická příloha.


O erbu bílého půlkoně

obrázek k článku

Před koncem roku vydává Klub přátel Pardubicka do podoby komiksu zpracovanou erbovní pověst Pánů z Pardubic, popisující dobití italského Milána Ješkem z Pardubic. Obrázky k tomuto komiksu, který vychází pod názvem ?O erbu bílého půlkoně?, nakreslil pardubický malíř Martin Víšek, texty napsal ing. Jan Linhart.


Vzpomínky na staré Pardubice

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka vydal v těchto dnech zajímavou publikaci, která by mohla být užitečným tipem na vánoční dárek. Knížka vydaná pod názvem ?Vzpomínky na staré Pardubice? autora Josefa Čížka totiž na osmdesáti stranách nabízí celou řadu zajímavých vyprávění o tom, jak vypadaly a čím žily Pardubice v první polovině 20. století. Čtenáři zde naleznou kapitoly například o tom, jaké biografy kdysi ve městě fungovaly, co to bylo pardubické korso, kde byly ve městě veřejné záchodky, kde byly ve městě plovárny nebo jaké dobroty bylo možné ve městě koupit. Nechybí zde například také vzpomínky na poslední velkou povodeň ve městě, vzpomínky na zajímavé pardubické postavičky nebo na dnes již zaniklá místa a uličky ve městě. To vše je doplněno téměř sedmdesátkou barevných i černobílých reprodukcí pohlednic a fotografií, které dokreslují…


Holický odboj za druhé světové války

obrázek k článku

V těchto dnech vyšla další publikace z edice AB-Zet Pardubicka. Paní Hana Faltysová napsala publikaci s názvem "Holický odboj na Holicku za druhé světové války". Publikace vychází z novinového seriálu o holickém odboji, který před lety vycházel v regionálních novinách. . To vše je doplněno autentickými vzpomínkami účastníků válečných událostí v Holicích v roce 1945. Publikace nabízí kromě životopisů Josefa Klepáče, Františka Pilného a Antonína Pfeifera, nechybí ani přepis dopisů mezi účastníky odboje, popsány zde jsou alce partizánů na Holicku, nechybějí ani vzpomínky na druhou světovou válku v Holicích pohledem protektorátního starosty Antonína Pfeifera a výpovědi dalších očitých svědků revolučních událostí v období druhé světové války v Holicích. To vše je doplněno celou řadu historických fotografií.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem