Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Ztracený svět ...

obrázek k článku Úvod: Na samém počátku? Nechci se dotknout náboženských cítění, ale na počátku nebylo SLOVO, nýbrž singularita. Klubko času neexistovalo. Neexistovala hmota, neexistovalo elektromagnetické záření. Vše ?spalo? a čekalo na to, čemu říkáme počátek ? Velký třesk. Pojmem absolutního počátku se ovšem nezabývá geologie ale astronomie (astrofyzika), proto přejdeme k vymezení nejstarších geologických eónů. Jako první se uvádí období tzv. hadaika (hádea) , které souvisí se vznikem vesmíru, naší sluneční soustavy a naší planety Země. Jedná se o dobu vzdálenou přibližně 4,7 miliard let (4 700 000 let). Následovaly tzv. prahory neboli archaikum (archeozoikum). Archaikum dále dělíme na kratší časové úseky, eoarchaikum (4 ? 3,6 M ), paleoarchaikum (6 ? 3,2 M), dále mesoarchaikum (3,2 ? 2,8 M) a konečně neoarchaikum (2,8 ? 2,5 M). Archaikum předcházelo proteozoiku (starohorám). Proteozoikum společně s archaikem a hadaikem patří do tzv. prekambria (období před kambriem ? čili počátkem paleozoika).

Proteozoikum předchází fanerozoiku, které zahrnuje jednak paleozoikum, mezozoikum a kenozoikum. Samotné archeozoikum (archaikum) trvalo přibližně 3,3 – 2,5 M let.

Planeta Země v archaiku již dostatečně vychladla, aby vznikly zárodky budoucího prakontinentu Pangey („celozemě“).[i] Vznikají nejstarší horniny a společně s nimi „jádra“ kontinentů, tzv. kratony (malé ostrůvky v praoceánu Thétys). Klima bylo horké a vlhké. Existuje už prvotní atmosféra, která však unikla do vesmírného prostoru. Existuje i hydrosféra. Vzniká život ve své nejprimitivnější podobě (bakterie, sinice). Pozůstatky forem tohoto života nacházíme právě v nejstarších horninách.[ii]

Prekambrium je tedy geologické období, které zahrnuje prahory a starohory. Následuje paleozoikum (prvohory).

Paleozoikum je geologická éra, spadající do eonu fanerozoika, trvající přibližně 289 milionů let (rozmezí 541 – 252 milionů let). Zahrnuje šest period: kambrium, ordovik, silur, devon, perm.

Před počátkem paleozoika došlo k rozpadu superkontinentu Rodonie – největším byla Gondwana, která se rozkládala na severní i jižní polokouli. Existovaly obří „ostrovy“ jako severní Amerika, Sibiř a Baltika. Na přelomu karbonu a permu vznikl superkontinent Pangea (už byla o něm zmínka v předešlých článcích). Vznik Pangey byl provázen varijským (hercynským) vrásněním. Při tomto procesu vznikla řada základních geomorfologických jednotek (některá pohoří dosahovala výšky Himalájí, byla však zarovnána erozí).[iii] Dochází ke značnému kolísání mořské hladiny.

Velmi studeným obdobím byl vrchní (starší) ordovik, který je považován za vůbec jedno z nejchladnějších období historie planety. Na počátku paleozoika dochází ke kambrické explozi – globální explozi mnohobuněčných organismů, které nahradily vyhynulé organismy edikarské fauny. Na konci paleozoika dochází naopak k velkému vymírání živočichů.[iv]

Stratigraficky lze schéma paleozoika členit na kambrium (terreneu – série 1 - 2. furong), ordovik (spodní, střední a svrchní), silur (llandovery, wenlock, ludlow, přídolí), devon (spodní, střední a svrchní), karbon (mississipp, pensylvan a perm (spodní – cisural, střední –guadalupe a svrchní – loping).[v] 

 

Archaikum a paleozoikum na Pardubicku a okolí

 

Z prahorních (prekambrických) hornin se na Pardubicku vyskytují žula (granit), rula (metamorfovaná – přeměněná hornina), dále svor, diorit a fylit (ve starším zápisu fyllit).[vi] Dále to jsou to afanitické břidlice a gabbro (tmavá hlubinná vyvřelina).

Hned na úvod se lze zmínit u žulových balvanech poblíž Zdechovic (Zbraňovse), které vstoupily do lidového nářečí jako „obří kamenné postele“ (také „stoly“). Podle jedné z verzí, byly tyto balvany „přineseny“ na své místo jako ledovcová moréna. Po zániku ledovce zůstaly pouze balvany. Jedná se o červenou žulu, která je doprovázena porfyry a felsitickými brekciemi. Prekambrická žula se v šíři asi 1 km objevila poblíž Chvaletic. Objevují se též sedimenty černého lyditu – odrůda tzv. buližníku, zejména mezi Chvaleticemi a Zdechovicemi.  (Litošice). Západně od Chvaletic a Telčic se nachází diorit a gabbrové žíly. Gabro jest hrubozrnná smíšenina labradorového živce a diallagu. Jihozápadně od Telčic vystupuje mezi fylity diorotický afanit. U Chvaletic prostupuje břidlici limonitová žíla, kde limonit (hnědel) obsahuje také psylomelan.

Mezi Chvaleticemi a Zdechovicemi se nalézá šedozelený dioritický afanit který ležel původně pod křídovými vrstvami (mezozoikum). Tyto vrstvy byly odplaveny. Afanit lze nalézt i poblíž Turkovic, Litošic a Sobolusky.

Na severním okraji nasavrckého žulového masívu, prostírají se směrem severozápadním paleozoitické vrstvy, které zapadají (nasouvají se) pod mladší vrstvy druhohorní v Polabí.

Paleozoitické usazeniny najdeme i v Železných horách (Mons ferrey), které jsou tvořeny ze slepenců, drob, křemenců a břidlic. Pod vrstvou křídového útvaru se nachází starší silurské vrstvy.[vii]

Prekambrické horniny (hlinité břidlice a černé buližníky) se nalézají mezi Zdechovicemi a Chvaleticemi, stejně tak i na mnohých místech v Železných horách. Známé jsou třemošenské slepence z období kambria, počátku paleozoika.[viii] Křemenitý slepenec je zastoupen i v semtínských brekciích. Mezi Stojicemi a Raškovicem se nalézají slepence, jejichž součástí jsou jako ořech velké bílé oblázky. Křemenitým tmelem jsou spojeny i černé oblázky – tzv. lyditové. Tento tmel je místy růžově červený. Křemenové slepence ve výše popsaných lokalitách lze sledovat v délce téměř 20 km, jejich mocnost však není velká. Většinou leží podsunuty pod křídovými útvary. Lze se domnívat, že tyto prvohorní křemence vytvářely v období mezozoika velké či malé ostrůvky které vyčnívaly nad hladinu tehdejšího teplého a mělkého (šelfového) moře, do kterého se vlévaly velké řeky (prostor mezi Kozašicemi a Zdechovicemi). Tyto slepence mohly mnohdy vytvářet bizardní tvary (stejně tak mořské útesy), jako např. Čertovu skálu poblíž Spytovic, nebo např. Vysokou skálu u Svinčan. Kromě slepenců se tyto tvary skládaly rovněž z fylitu a droby. Droba se používala většinou lámáním na štěrk.[ix]

Jeden z „prahorních ostrůvků“ podkovovitého půdorysu se nalézá na levém břehu Labe při východním konci Labětína. Je z téže droby, jako je uvedeno v předchozím případu. Hlavní část tvoří modravě tmavá hlinitá břidlice, která připomíná břidlici jineckou a skrejšovskou (lokality, kde se rovněž nachází prahorní útvary). Ve známé údolní trhlině poblíž Lipoltic, proti Lipoltickému rybníku, se nalézá zřetelné seskupení slepenců. V Lipoltické skále jsou to pak „vložky“ jemnozrnných křemenců, zbarvených feritově.

Droby, prostoupené diabasovými žílami, nalézáme i v Chrtnické rokli[x] a v okolí Choltic (tzv. „chrtnický diabás“).[xi] Diabasovou skálu možno nalézt ještě na vrchu zvaném Kozinec nebo na Mezihoří nad údolím Zlatého potoka.

Prostor od Choltic směrem na Pardubice mj. vyplňují i zelenavé droby, které se střídají s jemnými šedozelenými břidlicemi (drobová břidlice), obsahujících hojně krevele (hematitu) a dále načervenalých křemenitých pískovců a slepenců s černými kousky lyditu.[xii]

Od Spytovic k Benešovicím se vyskytují slepencové břidlice (břidličný slepenec), podobné metamorfovanému fylitu. Na některých místech je břidličný slepenec podobný šedému fylitu slabě hedvábného lesku.[xiii] Uprostřed břidlic se vyskytují sloje drobového pískovce (Jankovický mlýn).

Ostrůvky prvohorního slepence vyčnívají z křídových sedimentů u Trnávky a dále mezi Spytovicemi, Zdechovicemi, dále u Lipoltic, Urbanic a východně od Heřmanova Městce. Tyto ostrůvky se vnořují do mladších druhohorních vrstev. Ostrůvky jsou ohraničeny dioritickým afanitem. Ze zmíněných slepenců převládají světlé nebo šedotmavozelené zrnité slepence (např. Vrtáčkova skála). Ve slepencích se nalézají větší či menší křemenité kousky. V některých místech se objevují četné hráškovité nebo jako ořech veliké bílé oblázky. Afanit zbarvuje slepence do zelené barvy (někdy až výrazně malachitové).[xiv] Některé slepence jsou zbarveny do barvy olivínu (peridotu). Poblíž Semteše leží na svorech prvohorní černé břidlice.

Některé slepence jsou uloženy pod úhlem 80° nebo jsou na ostatní horniny kolmé (viz měření geologickým kompasem). Takovéto složení se nachází např. pod svojšickou zříceninou.

Výše zmíněné horniny poskytují materiál na stavby v podobě silničního štěrku. Některé slepence byly v minulosti vykrouženy na mlýnské kameny (Raškovice, Choltice). [xv]

 

Závěr:

 

Prekambrické a paleozoitické horniny v okolí Pardubic jsou tvořeny především metamorfovanými (přeměněnými) dříve vzniklými horninami. Příčinou přeměny, čili metamorfózy byl obrovský tlak způsobený horotvornými procesy a tíhou nadložních hornin, vysoká teplota v hlubších částech zemské kůry, chemické působení horkých vodních roztoků. K přeměně hornin došlo rovněž také v blízkosti vystupujícího žhavého magmatu. Přeměněné horniny obsahují vyvřelé horniny, křemen, živec a různé druhy slídy. Nerosty v těchto horninách bývají většinou ve formě krystalových zrn. Jejich velikost odpovídá míře přeměny.

Pro většinu metamorfovaných hornin je typické rovnoběžné uspořádání nerostů – břidličnatost. V některých případech se jedná o kolmo postavené vrstvy ve vztahu k okolním horninám.

Z druhů vyskytujících se hornin převládají ruly, svory a fylity. Vzácněji se vyskytuje amfibolit.[xvi]

Z prekambrických a paleozoitických hornin můžeme dále uvést slepence, vzniklé stmelením štěrku.

 

 

 



[i] Pangea se začala dělit na jednotlivé kontinenty až v průběhu mezozoika.

[ii] Jedny z nejstarších hornin na světě jsou odkryty erozní (fluviální) činností řeky Colorado na dně známého Grand Canyonu.  První známé otisky bakteriálních buněk vědci nalezli v horninách starých více než 3,8 M let.

[iii] Ve výjimečných případech došlo ke vzniku parovin (peneplenu). Peneplen vzniká teoreticky rovnováhou geologických sil (exogenních a endogenních).

[iv] Vymizela např. pravážka Meganeura, která měla rozpětí až 75 cm, byla největším známým hmyzem naší planety. Létala nad karbonskými močály. V horninách kambria a ordoviku se objevují zástupci mnoha živočichů. Život byl vázán na vodní prostředí. Ze živočichů prodělali největší rozvoj trilobiti, ostnokožci (lilijice) a vznikali první obratlovci. V siluru se objevují koráli a graptoliti, též rybovití praobratlovci. Objevují se první cévnaté výtrusné rostliny. Devon je obdobím ryb (lalokoploutvé a dvojdyšné). Máme důkazy o existenci obojživelníků (krytolebců). Z rostlin dominují plavuně, přesličky a kapradiny. Podrobněji o vzniku života: Margulisová, Lynn: Symbiotická planeta (Nový pohled na evoluci), Mistři vědy, Academia, 2004. Dále podrobněji Collen, Allana: 10% člověka aneb mikroby v našem těle jsou klíčem k vašemu štěstí   a zdraví, 2015, s. s. 127.

[v] K prostudování: Macdou Gall, J. Douglas: Stručné dějiny planety Země, Praha, Dokořán, 2OO4 (kambrická exploze, s. 106 – 119), dále Chlupáč, Ivo a kol.: Geologická minulost České republiky, Praha, Academia, 2011 (kap. varijské (hercynské) horotvorné procesy, s. 191 – 219.

[vi] Fylit vzniká částečnou přeměnou jílových usazenin. Díky výrazní břidličnatosti se snadno tence deskovitě štípe a zpracovává na střešní krytinu. Dodnes třeba na Železobrodsku.

[vii] Na Holicku dosahují křídové vrstvy až 300 metrů, teprve v této hloubce se objevují permské vrstvy, čili nejmladší část prvohor.

[viii] Slepence vznikají jako úlomkovité usazené (sedimentární) horniny stmelením štěrku. Velmi staré slepence – prvohorní – nalezneme např. v Brdech (Třemšín, Plešivec).

[ix] Tyto lomy existovaly západně od tzv. Lhotského mlýna.

[x] Vyobrazení Chrtnické rokle viz Pardubicko – Holicko – Přeloučsko, místopisný obraz, I. díl, 1903 – 1904, s. 25.

[xi] Tento druh diabázu je tvořen celistvou směsí trojklonného živce (plagioklasu) a augitu, obsahují i pyrit       a žíly živcové. V hornině se vyskytují nepravidelné trhliny (pukliny).

[xii] Hematit – též krevel, nerost temně šedé barvy, kusové odrůdy jsou načervenalé. Vryp je krvavě červený – odtud název hematit (hema = krev).  Nerost může vytvářet měkké hlinky rudé barvy, tzv. rudky. Krevel je důležitá ruda železa. U nás se těží v oblasti Ejpovic, Nučic a v Mníšku pod Brdy.

[xiii] Pro metamorfovanou horninu fylit je tento hedvábný lesk právě charakteristickým rysem.

[xiv] Malachit je společně s modrým azuritem zásaditým uhličitanem mědi (rudy mědi). Používají se, zejména malachit, také jako drahé a zdobné kameny. Malachitovou barvu používali společně s černým antimonitem jako líčidlo pro oči. Antimonit je důležitou rudou antimonu. Podrobněji Strouhal, Evžen: Život starých Egypťanů, Panorama , Praha  1989 (kap. Péče o tělo a jeho ochrana, s.94 – 112.

[xv] Do dnešní doby se zachovaly 4 žernovy. Podrobněji Pardubicko – Holicko – Přeloučsko, I. díl. s. 28.

[xvi] Amfibolit vzniká přeměnou hornin obsahujících nerost amfibol. Je podobný bazaltu, ale liší se od něj břidličnatostí.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem