Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

VÝROČNÍ SCHŮZE KLUBU PŘÁTEL PARDUBICKA

obrázek k článku Náš Klub může sloužit jako prototyp při vzniku občanské společnosti, po které je tolik voláno. 10. března se uskutečnila výroční členská schůze, která bilancovala první rok samostatné činnosti KPP. Do roku 1996 byl jen zájmovým kroužkem KD Dubina. Koncem roku 1996 došlo k úplnému osamostatnění. Základními složkami činnosti KPP jsou: úterní besedy, turistika a Zprávy. Úterní besedy se konají v Domě techniky po celý rok mimo letní měsíce. V roce 1997 to bylo 29 besed, které navštívilo 1446 účastníků.

Nejaktivnější složkou zůstává turistický odbor vedený Jitkou Brandovou. Odbor pracuje celoročně každou neděli bez ohledu na počasí. V průběhu roku proběhlo 56 turistických akcí s účastí 955 osob. Vyvrcholením činnosti jsou každoroční soustředění turistů. V loňském roce se uskutečnilo v Broumově jubilejní - 20. Pojítkem klubu se všemi členy ať už pardubickými, nepardubickými nebo zahraničními jsou Zprávy KPP. Jejich dlouholetým redaktorem je Dr. Kotyk. Vycházejí 6x ročně jako dvojčíslo, což představuje 356 stránek. Mimoto obsahovaly 18 listů vlastivědné abecedy a 18 kreseb Dr. Mandysové s popisy paní Chudé. Tím byl ukončen dlouhodobý projekt Obrázků za starých Pardubic.

Zprávy vycházejí v množství 1000 ks a o její expedici se stará přes 25 dobrovolných roznašečů.

Již tři roky je součástí KPP i Přírodopisný klub pod vedením Dr. Faltyse, který pořádal pravidelné jarní vycházky do okolí Pardubic, v rámci úterních besed 1x měsíčně besedu o přírodě a přispívá i do Zpráv.

Pod patronací pražského člena p. K. Říčaře působí malý genealogický kroužek.

K propagaci klubu přispěla i výstavka obrázků z Pardubic, vypalovaných do dřeva, člena KPP p. Huňáčka v budově pardubické radnice. Byla to jen malá ukázka jeho mnohostranné činnosti. Od r. 1994 sebral unikátní soubor 30 obsáhlých složek o zajímavostech a pamětihodnostech Pardubic v kresbách, fotografiích a textu.

Dle statistiky uspořádal KPP v r. 1997 celkem 133 akcí s účastí 3068 členů i nečlenů.

Uznáním KPP bylo vyznamenání pěti členů medailí města Pardubic z celkově udělených šesti. Velký význam pro činnost klubu má kancelář, kterou má KPP v pardubické sokolovně. Je otevřena každé úterý a čtvrtek od 10 do 12 a od 13 do 17 hodin.

K 31. 12. 1997 měl KPP celkem 829 členů.

Klub hospodaří s rozpočtem ve výši 170 tisíc korun, z čehož je 90 tisíc tvořeno členskými příspěvky, 50 tisíc dostane jako subvenci od městského a okresního úřadu a cca 30 000 získá za reklamy ve Zprávách nebo dary od sponzorů.

Tyto peníze slouží z velké části na vydávání Zpráv (140 tisíc), a zbytek na nájemné a poštovné.

Veškerá činnost členů výboru, přednášejících, dopisovatelů a dalších spolupracovníků je dobrovolná a bezplatná.

Na výroční schůzi byl zvolen nový výbor. Novým předsedou byl zvolen ing. Jan Linhart. Odstupující předseda ing. Bohuslav Novotný, který vedl KPP 10 let, byl jmenován čestným předsedou. Program činnosti v letošním roce naváže na zaběhnutou činnost. Velké zlepšení možností rozšíření činnosti očekáváme se zahájením činnosti Spolkového domu.

KPP rád přijme nové členy, kteří pod jeho křídly mohou realizovat svoji zájmovou zajímavou činnost nebo se budou zúčastňovat některé z pořádaných akcí. O akcích se můžete informovat na našich vývěskách, např. před nádražím nebo na budově pošty na Tř. Míru. Rádi Vás přivítáme i přímo v úterý a ve čtvrtek v sokolovně na Olšinkách.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem