Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Jak vznikly Hrčáky (pověst)

obrázek k článku V době, kdy před staletími Vilém z Pernštejna koupil pardubické panství, táhl se od Pardubiček až na sám břeh Labe za Hůrkami les. Les hluboký, bažinatý, jen v jednom místě s kamenným podložím. Pan Vilém k sobě povolal Martina Šišku. ?Rozhodl jsem se v tom lese zbudovat rybníky. Bude potřeba k nim přivést vodu. Vezmi lidi a vykopej k rybníkům strouhu!?

Šiška nabral lidi, co se jich jen vešlo na prám, a vyplul s nimi proti proudu Labe. Dlouho pluli klikatými zátočinami řeky. Až pak v jednom místě, tam, kde Labe přibíralo opukově zbarvenou vodu Loučné, kázal přirazit k břehu a rozbít tábor.

Sám se vydal na obhlídku. Již z prámu si vyhlédl vysoký strom, z kterého chtěl stanovit trasu. Pustil se hustým lesem k němu. Šlo to pomalu, les byl těžko prostupný.

Konečně byl u rozložitého kmene velikána. Vzhlédl vzhůru a promýšlel, jak vylézt do nejvyšších větví. Když očima shlédl k zemi, ustrnul - v dutině stromu stál stařec, opřen o sukovitou hůl.

„Vím, proč přicházíš, Martine“, promluvil. „Pomohu ti stanovit nejpříhodnější směr, kudy strouhu hloubit. Pod jednou podmínkou. Až při hloubení narazíte na skálu a v ní na jeskyni s okovanou truhlou, truhlu nesmíš otevřít, ale necháš ji dopravit neporušenou sem do tohoto stromu. Pokud nepotlačíš zvědavost a truhlu otevřeš, pamatuj, že strouhu nedokončíš! - Teď se vrať a do večera nech vykopat jámu. Ráno najdeš na jednom jejím okraji zlomenou větev. Kam bude zlom větve ukazovat, tím směrem nech kácet les a kopat koryto.“

Jak řekl, bylo. Každé ráno zlomená větev ukazovala směr kopání. Postupovali rychle, protože kopali v písku a měkké hlíně. Čas od času vykopané koryto napustili vodou, aby věděli, kde kopat hlouběji nebo kde naopak zvýšit a zpevnit břeh.

Po několika dnech si Šiška uvědomil, že starcovy značky vedou kopáče stále víc a víc blíže ke korytu Labe. A již se jim nekopalo tak snadno jako dřív, půda začínala být kamenitá a nakonec jim to vůbec nešlo. Narazili na skálu. Ke slovu přišla veliká kladiva a železné klíny. Pracovali tvrdě. Teď je čekalo uvolnit a odvalit obrovský balvan, který obnažili. Ráno se do toho pustí.

Ale Martina něco k balvanu táhlo. Když tábor usnul, vzal dva spolehlivé chlapy a s nářadím se vydali k balvanu. Dalo to hodně práce, ale podařilo se.

Za odvaleným kamenem se objevil otvor. Když do něj lucernami posvítili, uzřeli okovanou truhlu. Šiška si vzpomněl na starce i na to, co mu stařec prorokoval, ale nedbal. Motykou otevřel víko truhlice. Všichni tři ohromeni odskočili. Truhlice se třpytila zlatými poháry, prsteny a řetězy, posázenými blyštivými drahými kameny. A mezi tím vším se lesklo plno zlatých a stříbrných mincí...

Martinu Šiškovi mžikem prolétlo myslí, co mnohokrát slyšel vyprávět o pokladu kláštera, vypáleného před necelým stoletím dvě hodiny cesty na půlnoc od Pardubic. „Opatovický poklad!“, hlesl staženým hrdlem.

Jak předtím překvapením odskočili, tak se nyní k truhlici vrhli, aby si každý nahrabal co nejvíc. Než však mohli zabořit ruce do té zlatavé spousty, víko s rachotem zapadlo a za truhlicí stál stařec, opřen o sukovitou hůl. „Varoval jsem tě, Martine!“, zazněl jeskyní jeho hněvivý hromový hlas...

 

+ + +

 

Když ráno v táboře vstali, zírali překvapeně na nevídanou věc. Tam, kde ještě před večerem byla skála s velkým balvanem, bylo volné koryto a všechen kamenný masiv byl odvalen v řečišti Labe, kde voda na své cestě nazlobeně přeskakovala novou překážku. A když ta voda doplynula až k Pardubicím, vytáhli z ní rybáři tři utonulce.

 

+ + +

 

Té struze říkali nejdříve Sezemská, potom Halda. Tak jí říkají dodnes. Tam, kde se Halda nejvíce přibližuje Labi, v Úzkém, tam se dříve - ještě než v Pardubicích postavili zdymadlo - valila perlivá labská voda přes kamenné prahy, mezi kterými to čas od času zablýskalo, jako když se zlaté sluneční paprsky z vody ven derou. A protože tady voda přes kameny hrčela, říkali lidé po léta těm místům Hrčáky. Nevěděli, jak a kdy se zde ty kameny vzaly.

My to teď ale již víme...

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem