Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Z MÉ KRONIKY - 7. část

obrázek k článku V životě lidském se vyskytnou případy, kdy smrt zasáhne ve chvilce rodinu spokojeně žijící a příčinou je nepatrná věc, zcela malý tvoreček - vosa. Za krásných podzimních dnů se objevuje v zahradách ve velkém množství, je záludná, dokáže se ukrýt i mezi jídlem a stačí nedostatek pozornosti a dostane se do úst. Bodne-li svoji oběť v krku, pak to znamená smrt zadušením.

Tento případ se stal mně v roce 1980, kdy jsem byla ve věku 68 let. Dcera si u mě vyzvedla k večeru svoji dcerušku Martinu a já jsem osaměla. Na stole ležel nedojedený rohlík, který byl pomazán medem. Aniž bych si vzala brýle, tentokrát jsem již dobře neviděla, vzala jsem rohlík a jedla ho. Jakmile jsem spolkla sousto, projela velká bolest mým krkem. Pochopila jsem okamžitě, že mě v krku bodla vosa. Co činit? Bylo mi hned naprosto jasné, že potřebuji pomoc okamžitě a obracet se na sousedy by mohlo znamenat zdržení velmi osudné. Telefon byl v tom okamžiku němý, bez zazvonění. Vzala jsem si lehký plášť přes zástěru a vyběhla z domu. Nebyla jsem nikdy sportovcem a běh jsem znala jen z těch dob, kdy jsem se snažila doběhnout včas k trolejbusu. Nyní situace vyžadovala, abych doběhla včas do zdravotního střediska u Husova sboru. V té chvíli jsem nevnímala nic, co se na ulici dělo. Utíkala jsem jako šílená Sakařovou ulicí, nebezpečnou křižovatkou U Jirmanů jsem doslova proletěla a za mnou doznívala nelichotivá volání šoférů asi ze dvou aut, kterým jsem se dokázala v té rychlosti vyhnout. Do budovy zdravotnictví jsem vběhla a otevřela dveře čekárny. Sedělo tam asi pět lidí, ale já mířila ke dveřím ordinace, které byly na štěstí pootevřené. Vtrhla jsem dovnitř a než mohl překvapený lékař projevit svůj nesouhlas s mým počínáním, vychrlila jsem ze sebe: „Pane doktore, mě píchla vosa uvnitř krku“.

Pamatuji se ještě, že jsem okamžitě seděla na židli a pan doktor mi dával injekci do ruky. Bylo to snad za vteřinu po mém sdělení. Teprve pak se mě zeptal: „Kdy vás vosa štípla?“ Podívala jsem se na své hodinky a řekla dle pravdy: „Před sedmi minutami.“ „A jak jste se dostala sem?“ „Utíkala jsem z Gebauerovy ulice.“ „A váš věk?“ „68 let.“ „To tedy činím poklonu vašemu srdci“. Řekl tenkrát pan doktor. Nevím, kdo to tehdy byl, ale obdivuji jeho pohotovost a rychlost. Je pravda, že jsem pak musela ještě jet do nemocnice, ale stihla jsem svůj závod o život a zůstala naživu.

Uvažovala jsem nad svojí kronikou, zda mám tento příběh uveřejnit a usoudila jsem, že může míti svoji důležitost. Za krásných podzimních dnů bývají lidé daleko od města na svých chatách a může se stát při neopatrností dětí nebo i dospělých, že je potká podobný případ a ten může skončit tragicky, zvláště není-li po ruce auto. Bylo to rok po smrti mého manžela a já se domnívala, že život pro mně ztratil navždy cenu. Skutečnost mě přesvědčila, že život má svou cenu pro starého člověka a že i člověk vysokého stáří, který není již schopen chůze, může býti vždy své rodině užitečný. Jsem již tři roky odkázána na vozíček a přesto děkuji Bohu, že mi dal před 19 lety schopnost žít ještě další řadu let.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem