Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Nejvýraznější svátky na Pardubicku

obrázek k článku Všechny náboženské svátky mají svou historickou tradici. Platí to především o oslavě Velikonoc, oslavě vzkříšení ? zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Jak v Pardubicích, tak i v dalších farnostech regionu se po bohoslužbě shromáždili věřící i četná veřejnost k oslavě tohoto svátku. Na Pernštýnském náměstí a okolních ulicích byly postaveny provizorní oltáře ozdobené zejména břízkami, ?kočičkami? a jarními květy. Od arciděkanského kostela sv. Bartoloměje pak vyšel velký průvod, který se vždy zastavil u jednotlivých oltářů (za účasti četné veřejnosti) ke společným modlitbám. Po řadu let tak pardubičtí mohli slyšet slova modliteb známého pardubického arciděkana mons. V. Šetiny. Průvod se zastávkami pokračoval historickou částí města a svou pouť zakončil opět v arciděkanském kostele.

Největším církevním svátkem v Pardubicích a větších farnostech byl svátek Božího těla. Již od časného rána panoval v řadě domácností nebývalý ruch. Množství slavnostně vyšňořených družiček s rodiči a dalšími příbuznými směřovalo na konec Palackého ulice, kde se postupně řadil velký průvod. V jeho čele bylo množství družiček od nejmenších po největší, z nichž ty menší nesly košíčky plné květů. Sypaly květy před postupující průvod. Jeho první část zakončovaly dospívající dívky nesoucí palmové listy, po nichž následovala skupina chlapců s tesanými šavlemi, vedená panem Hesem. Hlavní část průvodu tvořila nebesa nesená čtyřmi zasloužilými členy římskokatolické farnosti, doplněná členy pardubické Orelské jednoty.

Průvod se ubíral vážným pomalým krokem ulicí Palackého, Wilsonovou (dnes Třídou Míru) na Pernštýnské nám. A ulicemi historické části města do arciděkanského chrámu sv. Bartoloměje. Družičky vyprazdňovaly své košíčky s květy házením před procházejícím průvodem. Ulice lemovaly zástupy občanů klonící se před nesenou monstrancí a zdravící mohutný průvod. Svátek Božího těla byl největší církevní slavností, jak v Pardubicích, tak i v okolí.

Aby byla vzdána památka mučednické smrti mistra Jana Husa (6. 7.), konaly protestantské církve v Pardubicích vzpomínku jak ve svých modlitebnách, tak u pamětní desky na vrchu „Vinice“. V prvních letech republiky byla hojná účast členů pardubických sokolských jednot. Hlavním organizátorem bývala vždy církev Československá, dnešní Čs. církev husitská. Opět zde byla nejen značná část veřejnosti, ale i představitelů spolků i města. Součástí Husových oslav bylo i pálení ohňů na některých vyvýšených místech pardubického okresu.

Svátek všech svatých a „dušiček“ (památka zesnulých) stále i dnes patří k největším slavnostem - vzpomínkám v pardubickém regionu a městě. Tisíce světel zaplňují hřbitovy, tisíce vzpomínajících na své blízké i přátele dodnes v prvých listopadových dnech to dokazují.

Posledním náboženským svátkem jsou oslavy narození Ježíše Krista, počínaje velkou tradiční „Půlnoční mší“ a díkůvzdáním v poslední den roku.

Hlavním křesťanské svátky jsou nerozlučně spjaty s pravidelným konáním mší po celý liturgický rok a s řadou poutí na památná křesťanská místa, jako kupříkladu Chlumek u Košumberku – Luže, na Pardubicku ke studánce u Opočínku.

Věřme, že opět se najdou obětaví křesťané, kterým se podaří vzkřísit a rozšířit tyto slavnosti, z nichž část pomalu upadá v zapomnění.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem