Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Nový vodojem na Kunětické hoře

obrázek k článku Ve finálním úseku při výstupu na Kunětický vrch pozornějšímu návštěvníkovi neunikne, že se na jeho severním svahu obráceném ve směru k Hradci Králové rozprostírá jakási polozakopaná stavba, připomínající svým zaobleným tvaroslovím obrannou pevnostní architekturu, známou z českého pohraničí, budovanou v průběhu 30. let minulého století. Proč se ovšem tato budova ? pevnost nachází právě zde, uprostřed východních Čech, v naší přítomnosti a jakému protivníkovi má čelit, je řadou otázek, na něž lze odpovědět, když odbočíme ze stávající turistické trasy před poslední zákrutou a po nově vydlážděné cestě se vydáme ke vstupní bráně záhadného areálu.

Zde nás však čeká překvapující a prozaická informace o tom, že pozemek a objekt na něm se nacházející patří firmě Vodovody a kanalizace – tedy se jedná o vodohospodářské těleso a odtud je jen krůček k určení toho, že před námi stojí moderní, nově zbudovaný vodojem, jehož „strategické“ umístění je dané především jeho funkcí, tedy jímáním vody k tomu účelu, aby si i v nejvyšších patrech domů blízkých Pardubic mohli lidé pohodlně odtočit pitnou vodu.

To jakým způsobem řešil autor – zde stál u zrodu stavebního díla architekt Jan Klimeš – v podstatě technicko-průmyslový objekt, lze hodnotit z více pohledů. Podle mého názoru byla nejvíce určujícím hlediskem jeho urbanisticko-krajinná souvislost, při níž šlo o co nejšetrnější zasazení objektu s co nejmenším rušivým momentem vzhledem k charakteru místního terénu a přírody. Tento přístup pak dále formoval daný objekt od hmotového konceptu až po zvolený stavebně – architektonický detail.

Tento chvályhodný urbanisticko-ekologický postoj byl ale také určen i tím, že se jednalo o památkově chráněné a cenné místo s dominantou středověkého hradu, jehož historická důležitost a stále potřebná vážnost vzhledem k nově zbudované stavbě zůstaly zachovány. O uvedeném přístupu také svědčí nejen zvolená barevnost nátěru (odstín šedomodré, který může evokovat skalní podloží hradu), ale i zatravněná střecha, jež umožňuje a nově odkrývá nerušené výhledy severozápadním směrem z turistické trasy, která se vine dále nad objektem směrem k hradu.

Pokud bychom se chtěli pokusit o vlastní popis vodojemu, nebylo by asi přesné napsat, že stavba je jakousi umělou vrstevnicí zvolna se zvedajícího, severního svahu, neboť je postavena na pravoúhlém půdorysu a v tom případě nemůže ani kopírovat pomyslné, bohatě tvarované vrstevnice. Přesto se však toto nepřesné přirovnání tak trochu samo nabízí především asi proto, že většina hmoty objektu se nalézá pod terénem a jenom nevelká část – jakýsi betonový pás, vyčnívající nad ním, by vzdáleně mohl odkazovat ke skalnímu zlomu místního horninového podloží.

Pokud bychom se dále chtěli pokusit o srovnání s obdobným stavebním typem v blízkém i vzdáleném okolí, pak bychom obtížně hledali podobné, koncepčně-technické řešení. Většina místních vodojemů je řešena jako konstrukcí vynešené cisterny na vodu, jejichž výšku od zemského povrchu určuje velikost tlaku vody, potřebná k dodávce vody na všechna určená místa. V tomto případě došlo k přirozenému využití výhodně umístěného vrchu vůdči dvěma, v rovině položeným městům k tomu , aby se do hmoty tohoto vrchu umístil jakýsi podzemní „bazén“ , a mohl bezproblémově sloužit svému účelu.

Toto inženýrské dílo se však na druhou stranu nesnaží zneviditelnit za každou cenu, přiznává, že je lidským výtvorem z betonu a oceli, ale obsahuje v sobě pokoru a přívětivost a jakoby říkalo „…my lidé jsme si zde na hoře půjčili kus prostoru, který potřebujeme pro ochranu vody, bez které není náš život možný“.

Jen by mě zajímalo, zda si „my lidé“ třeba právě v souvislosti se zmiňovanou vodou a jejím stavem tuto přívětivost skutečně zasloužíme. Měli bychom se snažit.                                                             


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem