Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

O Krausově domě z pohledu historika

obrázek k článku Na Třídě Míru ? v těsném sousedství Grandu ? nás upoutává svou výstavností a rozlehlostí, v poslední době však bohužel i svou celkovou zdevastovaností památný Krausův dům (čp. 114 ? 10 n.), před listopadem 1989 známý jako Dům techniky. Po vzniku nového Domu techniky na náměstí Republiky vystěhovaný Krausův dům osiřel a chátral, jen v jeho přízemí donedávna působila prodejna firmy Doktor. Omítka domu opadávala, takže bylo třeba zřídit kvůli bezpečnosti chodců ochranné sítě. Dnes je dům vystěhován a čeká jej nové využití. Podle informace ředitele Pražské správy nemovitostí Mgr. Ondřeje Heřmana z 11. července t.r. jej koupila tato instituce, která nepochybně bude respektovat statut domu jako městské kulturní památky a provede sanaci architektonicky cenných prostorů zdevastovaných v období komunismu.

Návrh na status městské kulturní památky jsem inicioval jako člen magistrátní komise pro městské památky dopisem Okresnímu úřadu v Pardubicích 23. 12. 2000 a podpořila jej i pardubická pobočka České astronomické společnosti při hvězdárně barona Artura Krause. Ministerstvo kultury ČR návrh vyřídilo kladně roku 2001 a evidovalo Krausův dům jako památku pod rejstříkovým číslem 51075/6-6198.

Připomeňme si nyní, jak tímto domem kráčely dějiny. Historiograf města Pardubic prof. Josef Sakař uvádí, že od roku 1850 byl držitelem tří domů na hlavní třídě (čp. 113, 114 a 115) poštmistr Josef Kraus (1810 – 1892), pocházející z židovské rodiny koželuha Mojžíše Krause, z rodiny s pozoruhodnými osudy a příslušníky, jež později konvertovala ke katolictví. Osudy této rodiny se souhrnně před časem věnovali známý pardubický vlastivědný pracovník JUDr. Pavel Thein a genealog a heraldik PhDr. Milan Buben. Poštmistr Josef Kraus roku 1860 spojil pozemky uvedených tří popisných čísel do jednoho celku výstavbou reprezentativního rodinného domu se zahradou a skleníkem. Původně bydlel v domě čp. 61 a 62 „Na staré poště“, kde vykonával své povolání. Archivní prameny dokládají za prusko-rakouské války 1866 zajímavé návštěvy evropských politiků v domě čp. 114. Ve dnech 30. 6. – 1. 7. tu pobýval spojenec Habsburků saský král Jan, po porážce rakouských vojsk v bitvě u Sadové 3. 7. 1866 přijeli 6. července do Pardubic vítěz bitvy pruský král Vilém I. se svým synem korunním princem Vilémem a kancléřem Ottou von Bismarckem.  Vilém I. bydlel v krausově domě až do 9. července 1866. Když si rakouský císař František Josef I. přijel prohlédnout bojiště u Sadové, ubytoval se po jeho prohlídce 4. listopadu 1866 také v Krausově domě. Za to se Josefu Krausovi později dostalo jmenování rytířem toskánského řádu sv. Josefa. Za zásluhy o rozvoj poštovnictví byl pak roku 1875 povýšen do šlechtického stavu. Když byl jeho slavný bratr JUDr. Alfred Kraus (1824 – 1909), podmaršálek  a předseda Nejvyššího vojenského soudu, místodržitel království českého v letech 1881-89, povýšen roku 1881 do baronského stavu svobodných pánů, téhož roku přešel dědičný baronský titul i na Josefa šlechtice Krause, rytíře řádu Františka Josefa. 3. prosince t. r. byli pohostinně přijati v Krausově domě v Pardubicích i následník trůnu korunní princ Rudolf (zastřelil se v Meyerlingu r. 1889) s manželkou Štěpánkou Belgickou, když přijeli na parforsní hon. Jejich návštěvu zaznamenal do svého deníku známý pardubický umělecký fotograf Josef Pírka. Josef baron Kraus, hostitel všech těchto slavných návštěv a r. 1867 krátce i starosta Pardubic, měl se svou ženou Juliánou Pinkovou, dcerou kolínského advokáta, devět dětí- 7 synů a 2 dcery. Pardubické veřejnosti byl velmi známý zvláště jeho syn, rodák z tohoto památného domu, Artur baron Kraus (1854-1930), zakladatel lidové hvězdárny v Pardubicích, průkopník sportů a české aviatiky zvláště, mecenáš pardubického divadla a Muzejního spolku. Památku svého rodu včetně rodinné hrobky na Městských hřbitovech v Pardubicích pietně udržuje pan ing. Vladimír baron Kraus z Prahy, komtur maltézského řádu a člen vedení Panevropské unie.

Připomeňme na závěr, že v sousedním domě čp. 112 st. – 14 n., který patřil zemskému poslanci JUDr. Janu Žákovi, proběhla 10. února 1871 zásadní politická porada předních českých politiků hraběte Jindřicha Clam-Martinice, dr. Františka Ladislava Riegra a dr. Aloise Pražáka se zástupci vídeňské vlády prof. dr. Karlem Habietinkem, dr. Josefem Alexandrem baronem Helfertem a dvorním radou dr. Antonínem Beckem o tak zvaných fundamentálních článcích, které sepsal jako stanovisko české strany hrabě Clam-Martinic. Myslím, že tyto významné kroky dějin Pardubicemi 19. století by stálo za to připomenout v památném Krausově domě malou historickou expozicí nebo aspoň pamětní deskou v jeho vestibulu.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem