Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

(Téměř) zapomenuté bohranečské firmy - 4. část

obrázek k článku Dalším známým bohdanečským podnikatelem byl Václav Jelínek. Do Bohdanče se přistěhoval se svojí manželkou roku 1932, kdy koupil dům čp. 292 na rohu dnešní ulice Husovy, Škroupovy a Kosinovy. Ve stejném roce založil svoji firmu. V domě, který koupil, existovala již dříve rok či dva firma ševcovská, kterou vedl jistý pan Matus. Václav Jelínek se narodil roku 1898 v Sukohradech u Hořic. Pocházel z pěti dětí cukrovarnického dělníka Václava Jelínka, narozeného 5. 8. 1872 v Básnici u Dolní Dobré Vody, kde byl také v tamějším cukrovaru zaměstnán po celých 51 let! Václav byl jeho nejstarší syn. Jeho matka se jmenovala Anna (rozená Havelková). Václav Jelínek vystudoval dvouletou obchodní školu. Poté nastoupil do světové války. Ke konci války byl raněn a rakouské kapitulace se dočkal již ve známé karanténní stanici v Pardubicích na místě dnešního sídliště Dukla.


Oženil se s Antonií Junkovou, která pocházela z Dobré Vody u Hořic. Také ona, jako její manžel, pocházela z mnohočlenné rodiny (osm sourozenců). Ve 14 letech jí matka zemřela na rakovinu žaludku (49 let). S Antonií Junkovou měl Václav Jelínek dvě děti, starší Olgu (provdanou Synkovou) a syna Vladislava.

Olga se narodila roku 1924 na Slovensku v Kysuckém Novém Městě, Vladislav o dva roky později v Piešťanech. Na Slovensku Václav Jelínek pracoval nějaký čas jako nákupčí dřevařské firmy Karpatia. Firma vyhledávala vhodné dřeviny, sloužící k výrobě telegrafních sloupů a železničních pražců. Obstarávala těžbu i transport až k Váhu, po kterém se dřevo dále plavilo k impregnaci. Vytěžené dřevo se pouštělo ze svahů k pile pomocí zvláštních koryt. Spouštění se ohlašovalo trubkou. Václav Jelínek jezdil za nákupem dřeva i do Rakouska a Maďarska. Později se rodina přestěhovala do Českých Velenic poblíž velkého železničního překladiště. Nějaký čas pracoval V. Jelínek i v rakouském městě Gmund. V Českých Velenicích bydlel asi dva roky, potom se přestěhoval do Bohdanče, kde si roku 1932 otevřel firmu.

Firma Václav Jelínek byla typicky malým podnikem, jakých bylo v Bohdanči desítky. Firemní nápis (tzv. vnější označení) byl z velké plechové tabule a byl umístěn na kulatém rohu domu. Firma nabízela především potraviny. Na svých pultech prodávala i chléb mlynáře Josefa Štěpanovského, jehož chléb byl natolik dobrý, že si pro něj jezdili i lidé z Pardubic a Rosic nad Labem. Později, kdy měla být firma J. Štěpanovského zrušena, uspořádali místní občané velkou podpisovou akci, ve které žádali, aby se chléb Štěpanovského i nadále v Bohdanči pekl a prodával. Akce skončila bez úspěchu.

Konec firmy Václav Jelínek byl tak trochu kuriózní. Firma totiž nebyla zrušena obvyklým způsobem, ale majitel si firmu v roce 1949 zrušil sám. V roce 1947 nastoupil do Rybitví. Firmu vedla dále jeho manželka Antonie a dcera Olga až do roku 1949. Zakladatel firmy Václav Jelínek zemřel v listopadu roku 1964.

Firma Antonín Štumr vznikla v roce 1927 na náměstí Míru (dnes. nám. T. G. M.) v Bohdanči čp. 90. Nejstarším známým držitelem tohoto domu byl v roce 1820 František Koch, který vlastnil pole až od „struhy halštýřské.“

Velký požár Bohdanče roku 1868, při kterém lehlo popelem celkem 32 domů, se dotkl i domu čp. 90. Do roku 1926 zde bydlel pan Danihelka, který vlastnil obchod plechovým zbožím a. nádobím. Roku 1926 prodal pan Danihelka celý dům manželům Antonínu a Pavlíně Štumrovým. 0 rok později zde vznikla firma Antonín Štumr - cukrářství.

Zakladatel firmy umřel v roce 1937 a firmu vedla dál jeho manželka. Roku 1947 převzal firmu syn Antonín.

Pokračovatel firmy Antonín Štumr se narodil 1913 v Bohdanči. Dne 10. 11.1946 se oženil s Marií (rozenou Kolmanovou), která pocházela z Vyšehněvic.

Vedli firmu společně. V roce 1948 (23. 5.) se jim narodil syn Antonín a 25. 10. 1951 dcera Marie. Jejich děti však ve vedení firmy už bohužel nepokračovaly.

Firma byla v roce 1950 znárodněna, kdy ji převzala firma n. p. Pardubický perník. Cukrárna zde však zůstala i nadále a paní Štumrová zde prodávala ještě dva roky. Poté se v cukrárně přestalo prodávat, ale i nadále se zde „ vyrábělo” cukroví. Prodávalo se však v cukrárně pana Enderse (cukrárna U lázní). Pan Enders měl podobně jako Štumrovi svoji vlastní cukrárnu. Stála poblíž dnešního parkoviště u lázní.

V roce 1952 byl zrušen i obchod a tím definitivně zanikla cukrárna U Štumrů. Antonín Štumr měl sestru Pavlínu, která pomáhala v krámu prodávat. Později se odstěhovala do Prahy. Antonín Štumr, který převzal firmu po svém otci, zakladateli firmy, zemřel roku 1975. Jeho manželka Marie Štumrová zůstala v domě čp. 90.

Nad vchodem do firmy byl velký nápis CUKRÁŘSTVÍ a pod ním menší nápis Antonín Štumr. Součástí firmy nebyl jen obchod, ale i dílna, kde se peklo cukroví. Zaměstnáni byli většinou jen dva učni, jinak se jednalo o rodinný podnik. Sortiment, který se u Štumrů prodával,byl velmi bohatý. Pekly se nejrůznější druhy dortů na plesy, o pouti sv. Jiří se stavěly speciální cukrářské boudy, kde se prodávaly sladké pamlsky. Cukrářské výrobky se prodávaly i v kině (Sokolovna) během představení, což bylo tehdy obvyklé. Na vánoce se pekly cukrové kolekce, které byly plněné ovocným želé. Prodávalo se i na Štědrý den. Proslula byla zmrzlina u Štumrů. Vyráběla se podobně jako v jiných cukrářských dílnách z tajných receptů, děděných z generaci na generaci. K výrobě zmrzliny se svážely z okolních lesů maliny, jahody a borůvky. Chovaly se slepice pro vajíčka apod.

Známá byla zejména citrónová zmrzlina. Někteří ji používali jako recept proti bolesti v krku. Zmrzlina se prodávala hlavně o letní sezóně. V zimě se pekly zmíněné kolekce. Vážení bylo tak přesné, že se někdy i čokoládové bonbóny půlily, aby se docílilo maximální spokojenosti zákazníka.



Použitý materiál :

1) Soukromý archiv autora.

2) Soukromý archiv paní Olgy Synkové, Lázně Bohdaneč, Husova ul., čp. 292.

3) Soukromý archiv paní Marie Štumrové, Lázně Bohdaneč, náměstí T. G. M., čp. 90.

4) Kniha o městě Lázně Bohdaneč, Milpo, Praha, 1998 (kapitola: Vyprávění o bohdanečských živnos-

tech, str. 93–97).


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem