Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Žili mezi námi Jiří Píša

obrázek k článku Dne 12. března t. r. zemřel ve věku nedožitých 90 let člen našeho klubu, zakládající a čestný člen Masarykovy společnosti v Pardubicích pan JIŘÍ PÍŠA.


Narodil se 3. května 1918 v Pardubicích v rodině známého majitele železářského obchodu na Bělobranském náměstí (dnešní budova Státního okresního archivu). Po absolutoriu Státní reálky v Pardubicích se Jiří Píša vyučil obchodním příručím v železářském obchodě R. Richtera ve Frývaldově (dn. Jeseníku) a poté absolvoval Obchodní akademii v Kolíně. Po maturitě v roce 1940 začal pracovat v otcově pardubickém obchodě. V letech 1942-43 byl však totálně nasazen v německém Duisburgu u protiletecké požární obrany. Po válce pracoval dále v rodinném podniku až do jeho znárodnění v roce 1948. Poté spolu s otcem přešli do nástupnického n. p. KOVOMAT. V letech 1951-58 pracoval Jiří Píša v různých funkcích v reorganizovaném podniku Velkoobchodní zboží, od roku 1959 přešel na vlastní žádost na praxi jako automechanik do podnikové autodílny.

Roku 1961 převzal funkci technického kontrolora autoparku a dopravního referenta podniku. Dále pracoval jako automechanik a strojník ve Východočeském velkoobchodu, od roku 1974 jako strojník u vykladače uhlí v Uhelných skladech a řidič.

Zde se významně podílel na vybudování sprch a sociálních zařízení pro zaměstnance. V Uhelných skladech pracoval ještě jako důchodce (do roku 1987).

Měl velmi mnoho zajímavých koníčků: knihy, hudbu, fotografování, obrazy (jeho sestra se provdala za akad. malíře prof. S. Havrlíka) aj. Stal se i členem Fan-klubu zpěvačky H. Vondráčkové, s níž udržoval dlouholeté přátelství. Se svou paní, rodačkou z Jaroměře, projektantkou pardubického Plynostavu, vytvořili pěkné a harmonické manželství. Absolvovali spolu řadu zahraničních zájezdů, z nichž Píša pořídil fotografickou dokumentaci.

Po restituci zdevastovaného rodinného majetku došlo k předání domu bývalého Píšova železářství Státnímu okresnímu archivu, generální rekonstrukci domu a jeho nastavení do výšky o 1 patro. Dnes Píšovo železářství (dříve velký pojem pardubického soukromého podnikání) slouží v podobě archivu výborně mnoha badatelům, kteří oceňují jeho moderní vybavení a technické zázemí.

V 90. letech se p. Jiří Píša silně angažoval při ustavení pardubické pobočky Masarykovy společnosti a významně se zasloužil o obnovu pomníku T. G. Masaryka na náměstí Čs. Legií v Pardubicích. Absolvoval v této záležitosti řadu cest do Jaroměře ve věci původního pomníku O. Španiela, jaroměřského rodáka, o čemž pořídil soubornou dokumentaci. Pravidelně se účastnil oslav státního svátku 28. října na náměstí Čs. Legií a přednášek MS. Obětavě pomáhal při revizích finančního hospodaření odbočky. Se zájmem sledoval i aktuální dění ve městě včetně jeho výstavby.

Budeme vždy rádi vzpomínat na pana J. Píšu jako na velmi skromného a dobrého člověka. Čest jeho památce!


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem