Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

OKÉNKO PRO HOSTA

obrázek k článku Dnes hovoříme s Doc. MUDr. Janem ISERLEM, CSc. (15.10.1919), čestným občanem Pardubic, dlouholetým 2.primářem očního oddělení pardubické nemocnice.

1/ Jste znám jako výborný oftalmolog. Připomeňte nám, prosím, mezníky své profesionální dráhy.

Vzpomínám rád na první experimenty s umělými nitroočními čočkami inspirovanými Angličanem Ridleym (1952) a pak na 60.léta, kdy podle Poláka Krwawicze jsme připravovali s pomocí odborníků z tehdejšího n.p.Tesla t. zv. kryoextrakce. Oční oddělení pardubické nemocnice zakládal MUDr. Josef Svoboda, oddělení mělo tehdy 100 lůžek ( dnes jich má za Doc. MUDr. Jana Nováka podstatně méně). Primář Svoboda se věnoval tehdy převážně operacím nevidoucích pacientů a MUDr. Jaromír Košťál obstarával péči o děti a jejich zrak v terénu. Mými sekundářkami, když jsme se stal primářem, byly paní Dagmar Kantorová              a Marta Ballingová, poté MUDr. Anna Voženílková a celá řada dalších.

 

2/ Jako čestný občan Pardubic jste jistě i pardubickým patriotem. Co si vybavujete ze starých Pardubic jako cosi pěkného, ale nevratného?

Vlastní mládí… Sportování, školy, prožil jsem velmi hektické 20.století s dominancí dvou velkých totalitních režimů. Ten první – nacistický – mi roku 1939 znemožnil pokračovat studium na české vysoké škole medicínu, takže jsem protektorátní dobu trávil jako úředník Nemocenské pojišťovny proti Husovu sboru (dnes VZP). Seděl jsem v jedné kanceláři s pány A.Pištorou  a J.Šormem, oba se pak stali obětmi heydrichiády 1942. Vzpomínám si, jak jsem byl požádán p.Pištorou, abych dopravil do Pardubiček k Šormům (dnes Bokova ulice) těžší tašku a pak jsem po návratu byl „zpovídán“, zdali moje mise byla úspěšná. Co v tašce bylo? Mohlo jít o vysílačku… Vím, že v odboji byli zapojeni z lékařů např. MUDr. Jiří Šerf a pediatr MUDr. Josef Bartoň. Mám však stále pocit podceněné konspirace kolem výsadku SILVER A. Vzpomínám i na osobnosti vytvářející za první republiky kulturní klima města – JUDr. Pavla Theina, JUDr. Karla R.Krpatu, prof. Jana Štorka aj. Za komunistické totality jsem měl na stáži na svém oddělení Rusku Fjodorovovou, jež mne pak pozvala do Moskvy. Musím však zcela popřít fámu bohužel kolující po Pardubicích, že jsem dokonce operoval Gustáva Husáka. Vzpomínám si jen na jakýsi sondážní rozhovor s tehdejším vedoucím tajemníkem OV KSČ v Pardubicích B.Hnátnickým. Avizovanou Státní cenu K.Gottwalda za implantaci vnitroočních čoček jsem jako nestraník neměl šanci dostat i když byla již navržena.

3/ Jste v Pardubicích znám svou výbornou fyzickou a duševní kondicí. Jaký je Váš „recept“ na ni?

Sportoval jsem rád, hrál jsem fotbal v Semtíně, pamatuji počátky pardubického hokeje (RAPID), pana učitele Viléma Weisse, pány Mejzlíka a Rejdu, Standu Pryla aj. To však pěkně popsal ve své historii pardubického hokeje pan Milan Černický. Neměl bych to snad ani prozrazovat, že mám stále rád tureckou kávu a že jsem kouřil, prostě „zdravý“ životní styl…

Děkujeme Vám za zajímavý rozhovor a přejeme Vám i nadále pevné zdraví. Těšíme se na další Vaši spolupráci s naším časopisem.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem