Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Za Jardou Flegrem

obrázek k článku Ing. Jaroslav Flegr zemřel náhle a zcela nečekaně 10. září 2018. Bylo mu 81 let Narodil se v květnu roku 1937 v Kyjích u Prahy. Oba jeho rodiče ovšem pocházeli z východních Čech ze západního cípu Přeloučska. Tatínek z Trnávky, maminka z nedalekých Spytovic. V roce 1945 se rodina přestěhovala zpět do Přelouče. Jejich nový domov se nacházel nedaleko za železničním přejezdem při silnici na Břehy v mírné levotočivé zatáčce před elektrárnou. Tatínek našel zaměstnání v cukrovaru a Jarda pokračoval v Přeloučí ve školní docházce - to už začal chodit do třetí třídy.

V roce 1950 se rodina opět stěhovala, tentokrát   k dědečkovi do Spytovic  - do rodiště maminky.  I když byla škola v nedalekých Řečanech nad Labem, Jarda dochodil školu v Přelouči, i když to bylo dost daleko, a to většinou chodil pěšky.

            Přichází rok 1952 ale to již začíná jiná kapitola. Dosud jsem těžil jen z Jardových vzpomínek, které sepsal v roce 2008. Nazval je "Dny plné hledání" a později mi je i věnoval. V tomto roce jsme se sešli jako spolužáci na tehdejší Jedenáctileté střední škole                       v Pardubicích. Moc rád na těch několik let vzpomínám. Myslím, že jsme byli dobrá parta        a Jarda výborný kamarád a parťák, nezkazil nikdy žádnou legraci Pamatuji si, že tady začínala i jeho sportovní či přesněji atletická kariéra. Velmi rád a úspěšně běhal - zejména na středních tratích.

            Ale tady také u Jardy začínají určité problémy Sám o tom později vypráví: "Začínalo toho na mne být moc. Snaha připravit se do školy, trénovat, vstávat časně ráno a chodit denně dva kilometry na vlak, to všechno se začalo projevovat zdravotními problémy, zejména bušením srdce ...  Za dané situace jsem byl tedy docela rád, když jsem pardubickou Jedenáctiletou střední školu, po dvouapůlletém působení opouštěl".

            Další už znám zase jenom z pozdějšího vyprávění a vzpomínek Jardy, ale i spolužáků. Po odchodu z Pardubic nastoupil Jarda do posledního ročníku Jedenáctileté střední školy         v Přelouči a zde odmaturoval - i když o rok později v roce 1956 - a svá středoškolská studia dokončil.

            Po prázdninách nastoupil na vysokou školu strojní do Liberce, ale tu velmi brzo opustil, aby později vystudoval  ČVUT v Praze  - obor geodezie a kartografie. Promoval         v roce 1962 a později začal pracovat v Pardubicích. Ale to už je spíše vyprávění pro odborníky. Vím jen, že po vynálezu jakéhosi přístroje na zkoumání podzemních dutin, začal spolupracovat s historiky a dalšími (např s dr. Kotykem, spisovatelem Ivanovem, dr. Šebkem) při zkoumání podzemních prostor a pod.

            A tady končí moje vyprávění a vzpomínání na Jardu. Znovu jsme se sešli - ačkoliv        v Pardubicích nematuroval - na srazech bývalých spolužáků z Pardubic někdy po roce 2010. Tehdy jsem ho i několikrát navštívil ve Spytovicích. a poznal zde i jeho manželku. Mnohokrát mi poradil při práci s počítačem, on toho totiž hodně uměl. Dokázal mi třeba opravit a nahrát poničenou klasickou gramofonovou desku, takže žádné poškození nebylo znát.

            Naposledy jsme se viděli v roce 2016. Ahoj, Jardo ! Moc nám scházíš !


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem