Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

10 LET OBNOVENÉ PRAŽSKÉ POBOČKY

obrázek k článku Pražský klub přátel Pardubicka byl založen v roce 1966. Až do roku 1995 pracoval jako samostatný spolek. Na čele se vystřídali 4 předsedové ? Rudof Wilda, Hanuš Thein, Dr. Marie Svobodová a pak ještě krátce Dr. Zbyněk Roček. Do roku 1995 - za 30 let činnosti - bylo zorganizováno 216 akcí, přednášek, besed, setkání, exkurzí. Město Pardubice si práce pražského spolku cenilo natolik, že 11.11.1981 předal předseda MěNV, Jaroslav Šimon spolku zlatý odznak prvního stupně rady MěNV. Zasloužilému umělci Hanuši Theinovi i paní doktorce Svobodové byl za jejich celoživotní práci udělen titul čestný občan Pardubic. Bohužel po odchodu paní doktorky Svobodové začala činnost klubu zpomalovat až v roce 1995 ustala docela.

Po třináctileté přestávce se pardubičtí rodáci žijící v Praze znovu sešli a dohodli se, že  je spojují společné zážitky, vzpomínky a stejný vztah k městu a rozhodli se činnost svého vlastivědného spolku  obnovit - tentokráte to bylo formou pobočky pardubického klubu. Dne 9. října 2018 tomu bylo právě 10 let kdy na první schůzku obnoveného klubu přijel z Pardubic předseda Ing. Linhart.  Nyní po deseti letech přijel na výroční slavnostní schůzi zase.

Výroční schůze byla příležitostí vyhodnotit desetiletou práci a domluvit se jak budeme pokračovat dál. Celkem bylo za deset let zorganizováno 76 akcí – přednášek, besed a 4 výlety          a exkurze. Početní stav pobočky kolísá kolem 50 členů. Každý rok dokážeme přijmout zhruba 5 nových členů ale bohužel téměř stejný počet naše řady zase opouští. Členové pobočky se usilují přispět k rozšíření povědomí o významných osobnostech našeho regionu a popularizovat výsledky jejich práce tak, aby se staly příkladem ostatním a aby lidé pocítili hrdost když se řekne Pardubák nebo Přeloučák. Tak se snažíme popularizovat město ke kterému se hlásíme a i když tam již mnoho let nežijeme, tak jej stále máme ve svém srdci. Chceme být našemu městu prospěšní a přispět           k růstu jeho prestiže.

Naši členové mají 62 publikací našem klubovém časopise Zprávy. Několik našich členů se zabývá historickým bádáním a přispěli k regionálnímu výzkumu. Zvláště si ceníme badatelské práce pana Ing. Kerharta, pana Hartmana, pana Ing.Závodského, vyprávění paní Vlasty Vadasové     a dalších. Publikovali jsme i v pardubickém městském tisku a zapojujeme se do veřejných diskuzí, například kolem podoby památníku Ing. Jana Kašpara nebo kolem utopení bronzové sochy národního umělce Břetislava Bendy. Vybudovali jsme malou knihovnu s regionální literaturou           a zpracovali jsme databázi všech článků publikovaných od roku 1965 v našem klubovém časopise ZPRÁVY.

            Pražská pobočka využívá spolupráce s Klubem rodáků a přátel Přelouče. Oba kluby mají stejné zájmy a stejný vztah ke svým městům. Všechny akce připravují a konají oba kluby společně. Za skvělou spolupráci patří našim přeloučským přátelům velké poděkování. Poděkování patří rovněž pardubickému vedení klubu, který nám poskytuje potřebné zázemí a servis. Dostali jsme dataprojektor, literaturu do naší knihovny, zaplatili nám krásný výlet do Pardubic a poskytují nám obětavě kvalitní lektory. Mnohaletá spolupráce v Praze trvá i se spolkem Klub za starou Prahu, který se zabývá hlavně ochranou památek. Sídlo mají na Karlově mostě v Juditině věži, která není pro veřejnost běžně přístupná. Pro nás konají podle domluvy dny otevřených dveří a dělí se s námi o své zkušenosti a postupy při zachraňování konkrétních pražských památek.

Desetileté působení pražské pobočky můžeme hodnotit jako úspěšné, užitečné pro členy       a i pro naše město a nezbývá než si přát, aby našim pražským Pardubákům vydržel elán a chuť podporovat své město i do dalších let.

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem