Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

DALŠÍ PODROBNOSTI O ŽIVOTĚ L. FUGGERA

obrázek k článku Na podzim 2019 se objevila na knižním trhu nová kniha R. Akswitha „Nezlomná“ (vyd. MF) o životě jediné ženské vítězky Velké pardubické Laty Brandisové. Recenzi o knize od dr. R. Brože přinášíme v tomto čísle.

Anglický autor se v poznámkovém aparátu (s. 320) zmínil o pražské epizodě v životě předválečného nájemce Larischovy vily v Pardubičkách Leopolda Fuggera von Babenhausen, který za druhé světové války bojoval jako generálmajor wehrmachtu na východní frontě. R. Akswith udělal zajímavý odkaz na paměti Cecilie hraběnky Sternbergové „Cesta – paměti české aristokratky“ (vyd. MF 1996, s. 198-199). Rodina Sternbergů žila koncem války v Praze v paláci maltézských rytířů u Karlova mostu. Vrátný Rak jednoho dne v květnu ohlásil návštěvu německého důstojníka, jenž se ptal po Ceciliině manželovi hraběti Leopoldovi. Byl to L. Fugger, bratranec L. Sternberga, s nímž v mládí vyrůstal. „Sdělil nám, že Rusové rychle postupují a že za pár dní budou v Praze“, popisuje zvláštní setkání hraběnka C. Sternbergová, matka Diany Sternbergové, dnešní majitelky zámku Častolovice. „Řekl, že se svou jednotkou ustupuje k západu a že po nich Češi pořád střílejí a že už tak přišel o několik mužů. Zeptal se pak Leopolda, jestli by nebylo moudřejší Prahu obejít… Probil by ses jen za cenu značných obětí, řekl mu Leopold. Radím ti, aby ses o to nepokoušel.“ Do pokoje vběhla tehdy devítiletá Diana Sternbergová a sdělovala, že rozhlas je v českých rukou. Pak jí padly oči na německou uniformu a matka jí představila „strýčka Poldiho“ (Fuggera). Z rádia se ozval hlas vyzývající k povstání v Praze. Leopold Sternberg nabídl Fuggerovi, že mu půjčí nějaké šaty a schová ho v domě. Fugger však řekl: „Dokud není oficiálně podepsaná německá kapitulace, jsem stále ještě německý generál a mám odpovědnost za své muže.“ Dva dny poté ho zajali postupující Rusové včetně těch jeho vojáků, kteří přežili. V době, kdy C. Sternbergová psala své paměti, byl Fugger stále v ruském zajetí, ale směl psát domů rodině. Roku 1955 byl propuštěn po návštěvě spolkového kancléře K. Adenauera v SSSR.

O pár stránek dále (na s. 203-204) pak hraběnka C. Sternbergová líčí příjezd dalšího svého bratrance – Hansiho Larische s manželkou, roz. Schaggotschovou, které ukryli dočasně ve sklepě paláce maltézských rytířů. Manželská dvojice prchala ze Solce a po získání rakouských dokladů odjela do Vídně. Kniha tak pěkně ukazuje „solidaritu modré krve“                  a rozdělení šlechty na podporovatele nacismu a odbojáře (Kinští, Dohalští, Schwarzenbergové).


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem