Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zpráva o činnosti Klubu přátel Pardubicka v roce 2019

obrázek k článku Vážené členky a členové Klubu přátel Pardubicka, vyhlášený nouzový stav a zákaz shromažďování nám znemožnil konání výroční členské schůze v domluveném březnovém termínu. Na schůzi jsme měli hodnotit naši činnost a hospodaření. Situace se bohužel vyvinula tak, že náhradní termín výroční schůze je až 12. listopadu 2020 tradičně od 17,00 hod. Z těchto důvodů jsem se s Dr. Kotykem dohodl, že s činností a financemi našeho spolku za rok 2019 Vás seznámím alespoň prostřednictvím Zpráv. Bohužel vyhlášený nouzový stav zasáhl naši činnost i v letošním roce, ale společenská situace se pomalu lepší a doufám, že svoji činnost brzo obnovíme v plném rozsahu.

Členská základna:

Jak vyplývá z přiložené tabulky, počet členů Klubu se každým rokem zvyšuje, a to již od roku 2015. Náš spolek se tak stává výrazným hegemonem na pardubickém „dvorečku“, jeho hlas je slyšet a jeho názory jsou mnohdy respektovány. Aktivně jsme se např. podíleli na záchraně kapličky u Nejsvětější Trojice, velmi výrazně jsme protestovali proti schválené formě projektu Památníku Zámeček a další.

 

Statistika členů KPP – stav k 17.5.2020

 

rok                         platící                   přihlášení           odhlášení

2012                     650                       55                          51

2013                     632                       67                          46

2014                     618                       55                          61

2015                     625                       76                          70

2016                     668                       75                          33

2017                     677                       61                          62

2018                     692                       66                          34

2019                     698                       45                          43

2020                     639                       27                          39

 

Nyní Vás provedu naší roční činností.

 

a)Hovory o Pardubicku

Proběhlo 17 hovorů o Pardubicku s účastí 850 osob. Hovory jsou pravidelně pořádány v sále Jana Kašpara krajského úřadu.

Velkému zájmu veřejnosti se těšily zejména přednášky zaměřené na historii starých pardubických hospod a restaurací, historie pardubické energetiky do roku 1941, Pardubický samet a další.

Tyto přednášky jsou zdarma přístupné široké veřejnosti a jejich organizátorem a garantem je pan Jan Řeháček.

 

b) Přírodovědné vycházky

Přírodovědná sekce KPP realizovala v roce 2019 dvě akce. 

První akcí byla komentovaná exkurze do arboreta ve Vysokém Chvojně a do rezervace Buky u Vysokého Chvojna. Té se zúčastnilo 40 účastníků z řad KPP i veřejnosti. V rámci komentované exkurze byly představeny zajímavé dřeviny místního arboreta, a to zvláště ty, které jsou vzhledem k velikosti a stáří jedinečné v rámci naší republiky. Zvláštní obdiv si zasloužil vůbec největší pazerav cedrový, který snad nemá v naší zemi obdoby. Tato exkurze byla zakončena romanticky laděnou procházkou v rezervaci Buky u Vysokého Chvojna, kde účastníci exkurze shlédli krásy přirozeného bukového lesa s až 40 m vysokými stromovými velikány.

Druhou akcí přírodovědné sekce byla komentovaná exkurze se symbolickou výsadbou, a to do arboreta na Dukle v Pardubicích.  Tam jsme shlédli mnoho zajímavých stromů, jak jehličnanů tak i listnáčů. Důstojným a symbolickým zakončením pak byla výsadba sazenice sekvojovce obrovského, který se rozhodla do arboreta věnovat paní Zuzana Pospíšilová.

Obě akce byly pod vedením pana Vítězslava Haupta.

 

c)  Genealogické přednášky

Genealogických schůzek a přednášek se zúčastnilo 45 osob.

 

d) Pražská pobočka

Ostrůvek našich rodáků v Praze se pravidelně schází každý měsíc. V roce 2019 to byla již jedenáctá sezóna obnovené činnosti pobočky. Od úřadu Prahy 1 mají naši členové možnost zdarma využívat klubovnu v centru města a získali i vybavení potřebné pro činnost klubu. Získali tím možnost příjemného posezení u kávy a čaje a mohou tak besedovat se zajímavými lektory. Průměrná účast na přednáškách je kolem 15 členů. Velkým přínosem pro práci pobočky je spolupráce s Klubem rodáků a přátel Přelouče – veškeré akce konají vždy oba kluby společně.

Velkému zájmu se v Praze těšily historické přednášky pana Dr. Šebka – bývalého ředitele pardubického muzea a pana Mgr. Pešty – kurátora přeloučského muzea.   Kromě přednášek se pražští pardubáci snaží o aktivní vlastivědnou práci. Publikovali několik medailonků               o významných členech našeho klubu a přispívají pravidelně do našeho klubového časopisu Zprávy.

Naši Pražskou pobočku vede od jejího nového počátku vede pan ing. Pavel Kraus.

 

e) Činnost turistického odboru

Rok 2019 zahájil turistický odbor tradiční vycházkou na Nový rok. Při následujících nedělních vycházkách turisté absolvovali celkem 637 km. Těchto vycházek se účastní v průměru 20 turistů.

Každoročního soustředění, při kterém jsme tentokrát navštívili Liberecký kraj, se zúčastnilo 35 turistů. Na sedmi výletech jsme nachodili celkem 77 km.

Ocenění patří všem vedoucím tras a turistům, kteří na vycházkách pořízené fotografie dávají do alba kppturista na internetu. Poděkování rovněž patří vedoucím tras kratších vycházek pro méně zdatné turisty. V roce 2019 vstoupilo do řad turistů dalších 6 členů. Turistický odbor vede paní Zdeňka Heranová. 

 

f) Výlety do historie:

Celkem jsme uspořádali 4 výlety do historie, kterých se zúčastnilo 200 osob.      

Velmi zajímavá byla například akce Pardubické pomníky - trolejbusový výlet do historie

nebo autobusový zájezd na Zámek Dobříš a Památník Karla Čapka.

Tradiční zájem byl i o vycházku po Pardubických bájích a pověstích paní H. Řehounkové, nebo po architektuře Pardubic pana Řeháčka.

 

g) Projekt Pardubický Samet

Klub přátel Pardubicka si v loňském roce připomněl 30. výročí Sametové revoluce. Při této příležitosti tak uspořádal například besedu s účastníky revolučních událostí roku 1989 v Pardubicích, ale zprovoznil také web věnovaný těmto událostem pardubickysamet.cz a vydal publikaci Pardubický Samet, na které se spolupodíleli pamětníci revolučních událostí v Pardubicích Jarmila Stibicová, Lumír Sokol či Vítězslav Janda.

 

h) Informační kanály Klubu přátel Pardubicka

Oficiální webové stránky www.kppardubicka

Stránky věnované projektu Pardubický Slavín www.pardubickyslavin.cz

Web věnovaný pardubické elektronické encyklopedii www.parpedie.cz

Web věnovaný Sametové revoluci v Pardubicích – www.pardubickysamet.cz

Facebookový profil Klubu přátel Pardubicka www.facebook.com/kppardubicka

Album fotografií z vycházek turistů - kppturista.

Informace o činnosti Klubu přátel Pardubicka rozesíláme pravidelně již na cca 600 emailových adres. Na další stovku telefonních čísel rozesíláme SMS zprávy např. o tom, že vyšly Zprávy KPP.

 

h) Informační skříňky KPP

Klub přátel Pardubicka provozuje celkem 4 informační skříňky. Jedna z nich je přímo na třídě Míru, druhá v průchodu p. France. Třetí skříňku má KPP před budovou hlavního nádraží         a v pořadí čtvrtou informační skříňku naleznete na sídlišti Dubina v prostoru zastávky MHD - centrum Dubina.

Další naší tradiční činností je vydávání brožur z cyklu edice AB-Zet Pardubicka a vydávání Zpráv.

Vedoucí redaktor p. Dr. Kotyk provede zhodnocení této činnosti v samostatném článku.

                                                                                                                                                      

l) Činnost kanceláře KPP

Svoji rozsáhlou činnost, ale především styk s našimi členy a veřejností zabezpečujeme v naší kanceláři 2x týdně především členkami výboru: pí. Štolovská, Skalická, ing. Timarová, pí. Heranová, pí. Richtarová a pí. Březinová. Za jejich práci bych chtěl touto cestou poděkovat.

 

Na úplný závěr mi dovolte, abych poděkoval alespoň touto písemnou formou těm, bez kterých si nejde činnost KPP vůbec představit. Jsou to členové výboru:

Pí. Richtarová, p. Řeháček, pí. Štolovská, Skalická, ing. Timarová, Dr. Kotyk, pí. Březinová, pí. Heranová, p. Lumír Sokol, Vítězslav Haupt a ing. Pavel Kraus za pražskou pobočku. Pochopitelně stranou nemůže zůstat ani poděkování všem našim členům, kteří zajišťují roznášku našich Zpráv. Jmenovitě se o nich, stejně jako o našich zesnulých členech, zmíním až na členské schůzi.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem