Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

OPRAVENÁ VĚŽ LARISCHOVY VILY

obrázek k článku Československá obec legionářská představila zrekonstruovanou věž Larischovy vily v Pardubicích. A to v den pietní vzpomínky na vypálenou osadu Ležáky, jejíž obyvatelé byli před 78 lety drženi ve sklepení vily poslední hodiny před popravou. Larischova vila byla od samého počátku své existence nazývána Zámečkem a po mnoha letech devastace se jím opět stává. Zrekonstruovaná věž dostala novou omítku pískové barvy, ale protože stojí na druhé straně vily obklopená stromy okolního parku, zůstává běžnému kolemjdoucímu její obnovená krása skryta. Viditelná je její vrchní část s ochozem, střechou z přírodní břidlice a zrekonstruovanou kovovou korouhví. Po několika měsících usilovné práce byly dokončeny i interiéry věže, kamenné schodiště a část sklepení, které je pod celou vilou.

„Chtěli jsme ukázat, že na rekonstrukci usilovně pracujeme,“ řekl předseda ČsOL Pavel Budinský, „jedna část je hotová, teď nás bude čekat střecha na zbytku vily, vzhledem k jejímu rozsahu to bude velká investice.“ Vzhledem k hygienickým opatřením kvůli pandemii koronaviru byla akce jen v omezeném počtu pozvaných hostů. Omezena byla i tradiční akce Oheň(bez)naděje, která připomíná dětské oběti z Ležáků. 

Legionáři spolu s Východočeským muzeem připravili pro tuto akci v zrekonstruovaných prostorách Zámečku improvizovanou výstavu. „Chtěli jsme ukázat, jak by jednou mohlo muzeum na Zámečku vypadat,“ vysvětlil organizátor akce a správce Zámečku František Bobek. Mezi návštěvníky byla i poslední z přeživších ležáckých obyvatel Jarmila Doležalová (rozená Štulíková), bývalý partyzán Jaroslav Pros nebo Antonín Burdych, jehož rodina ukrývala radistu Jiřího Potůčka. Ve sklepení si mohli prohlédnout repliku radiostanice Libuše, nebo Potůčkovu originální kombinézu. Zvláštním exponátem byly i rakve, ve kterých byly popravené oběti odváženy do krematoria, a jeden z popravčích kůlů. Návštěvníci mohli vidět urny s částí popela ležáckých obětí, který byl přes přísný zákaz a nepřetržitý dohled gestapa uschován.

V horních patrech opravené věže vystavila Alena Mergl Kučerová dokumenty, fotografie a věcné předměty vztahující se k jejímu dědovi Karlu Knězovi, vrchnímu četnickému strážmistru z Vrbatova Kostelce, který se zapojil do odboje, pomáhal parašutistům a během vysílání Potůčka          z lomu Hluboká u Ležáků střežil i s ostatními četníky a spolupracovníky přístupovou cestu. Když začalo zatýkání, zastřelil se, aby nepadl do rukou gestapa a neohrozil další osoby.

Jedním ze vzácných hostů byl i britský velvyslanec Nick Archer, který na pietu do Ležáků jezdí každý rok. „My Britové jsme také spojeni s operací Silver A a Anthropoid. Cítíme i určitou odpovědnost za to, k jaké tu došlo pomstě,“ řekl velvyslanec, podle něhož je velmi důležité, aby si lidé ležácké události drželi v paměti a měli k nim úctu.  Zrekonstruovanou věž vily si prohlédla               i senátorka Miluše Horská, hejtman Martin Netolický a pardubický primátor Martin Charvát.

Po rekonstrukci za zhruba 125 milionů korun, na které se podílejí kromě Československé obce legionářské i ministerstvo kultury, Pardubický kraj a samotná krajská metropole, má být Larischova vila už skutečným muzeem. „Obnovená vila bude připomínat zahraniční i domácí odboj, ležáckou tragédii i samotnou historii stavby,“ připomněl František Bobek, „půjde ale hlavně o děti, aby se nenásilnou formou seznámili s našimi dějinami a osobnostmi, na které musíme být hrdí.“ K tomuto účelu bude uzpůsoben i okolní park, ve kterém bude cvičiště podobné takovému, na jakém trénovali českoslovenští výsadkáři před svým vysazením v protektorátu.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem