Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

ZNAKY A VLAJKY OBCÍ OKRESU PARDUBICE PŘIJATÉ PO ROCE 2012 - 2. část

obrázek k článku V roce 2015 získaly na pardubickém okrese znak a vlajku dvě obce - Třebosice na Pardubicku a Vyšehněvice na Přeloučsku. O rok později k nim přibyly další tři obce z Přeloučska (Hlavečník, Litošice a Poběžovice) a dvě z Chvaleticka (Morašice a Trnávka). HLAVEČNÍK Znak: Ve zlatém štítě pod stříbrně mřížovanou zelenou hlavou mezi dvěma černými borovými šiškami černý vykořeněný pařez hořící třemi červenými plameny. Vlajka: List tvoří zelený žerďový pruh široký třetinu délky listu, bíle mřížovaný dvěma svislými a pěti vodorovnými pruhy, a žluté pole. V něm mezi dvěma černými borovými šiškami černý vykořeněný pařez hořící třemi červenými plameny.

LITOŠICE

Znak: V zeleném štítě nad třikrát stříbrno-modře vlnitě dělenou patou stříbrná ženská hlava s krkem a zlatými vlasy provázená zlatými obilnými klasy se dvěma listy.

Vlajka: List tvoří pět vodorovných pruhů, zelený a střídavě vlnité bílé a modré se čtyřmi vrcholy a pěti prohlubněmi, v poměru 12 : 1 : 1 : 1 : 1. V zeleném pruhu mezi žlutými klasy se dvěma listy bílá ženská hlava s krkem a žlutými vlasy.

MORAŠICE

Znak: V zeleném štítě nad stříbrno-černě šachovanou patou stříbrný beránek se zlatou svatozáří a se stříbrnou třícípou korouhví s červeným kalichem zavěšenou na příčném ráhnu zlaté žerdi zakončené křížkem.

Vlajka: List tvoří dva vodorovné pruhy v poměru 7 : 1, horní zelený a dolní tvořený střídavě bílými a černými čtvercovými poli. V žerďové polovině zeleného pruhu bílý beránek se žlutou svatozáří a s bílou třícípou korouhví s červeným kalichem zavěšenou na příčném ráhnu žluté žerdi zakončené křížkem.

POBĚŽOVICE U PŘELOUČE

Znak: Zelený štít se stříbrným hrotem provázeným po stranách stříbrným železným kloboukem se zlatou šňůrou. V hrotu letící černý havran se zlatou zbrojí držící v zobáku kosmo skloněnou, červeným plamenem hořící pochodeň přirozené barvy.

Vlajka: Zelený list s žerďovým bílým klínem s vrcholem na vlajícím okraji. V klínu letící černý havran se žlutou zbrojí nesoucí v zobáku kosmo skloněnou, červeným plamenem hořící hnědou pochodeň.

 

TRNÁVKA

Znak: Ve zlatém štítě na zeleném trávníku černý trnkový keř se třemi odkloněnými bezlistými trnitými větvemi se šesti (2, 1, 3) modrými plody.

Vlajka: List tvoří dva vodorovné pruhy, žlutý a zelený, v poměru 4 : 1. Ze zeleného pruhu vyrůstá černý trnkový keř se třemi odkloněnými bezlistými trnitými větvemi se šesti (2, 1, 3) modrými plody.

 

TŘEBOSICE

Znak: V červeném štítě čelně zlatá kozlí hlava nad stříbrným vlnitým břevnem.

Vlajka: Červený list s vodorovným bílým vlnitým pruhem se třemi vrcholy a dvěma prohlubněmi, vycházejícím ze sedmé osminy žerďového okraje listu. Nad ním v žerďové polovině listu čelně žlutá kozlí hlava.

 

VYŠEHNĚVICE

Znak: Ve stříbrném štítě na zeleném vrchu se stříbrným zvonem vykračující černý kohout se zlatou zbrojí, červeným hřebenem a lalokem.

Vlajka: Bílý list s vykračujícím černým kohoutem se žlutou zbrojí, červeným hřebenem a lalokem, a zeleným dolním vlajícím trojúhelníkem.

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem