Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Náměstí Republiky

obrázek k článku V pořadí devatenáctý sešit edice AB - Zet Pardubicka vydala Společnost pro rozvoj Pardubicka v roce 2002 publikaci s názvem "Pardubice - náměstí Republiky". Publikace vznikla jako sborník článků významného pardubického propagátora JUDr. Pavla Theina. Jak v úvodním slově uvádí Jiří Paleček, popudem pro vznik této publikace byl článek JUDr. Theina z roku 1969 "Křižovatka u Zelené brány". V něm je popsána historie a tehdejší stav dnešního náměstí Republiky. Zde je mimo jiné uvedena také kritika tehdejší rekonstrukce dnešního náměstí Republiky, při které byl přímo středem náměstí vybudován frekventovaný průtah městem, čímž došlo ke znehodnocení klidového prostoru před divadlem.
Publikace tedy přetiskuje článek Jiřího Palečka z roku 1969 popisující rekonstrukci celého prostranství na přelomu šedesátých a sedmdesátých let dvacátého století, kudy byla v zájmu urychlení dopravy vybudována čtyřproudá silnice. Paleček zde popisuje možná a navrhovaná řešení dopravy v centru Pardubic.

Následuje již zmiňovaný článek JUDr. Theina popisující historii prostranství před Zelenou bránou. Je zde popsána historie cyriackého kláštera při chrámu sv. Bartoloměje i o tzv. "strůze městské", která protékala přímo dnešním náměstím. Tato strúha vlastně utvářela budoucí vzhled celého náměstí a dnešní komunikace vedoucí náměstím podstatě kopíruje její tok.
Publikace popisuje i vznik a zánik městských hradeb, které znehodnocovaly prostranství před Zelenou bránou po staletí, podobně jako později jezdecká kasárna, která byla postavena mezi Zelenou bránou a kostelem sv. Bartoloměje v roce 1776 a zanikla až na počátku dvacátého století.
V celé publikaci jsou dále popsány také ostatní budovy stojící na náměstí včetně Zelené brány. Vše doplňuje množství fotografií, mnoho pohledů na náměstí v různých obdobích a z různých míst.
V závěru publikaci popisuje Jiří Paleček současný vhled náměstí, publikaci uzavírá stručný životopis JUDr. Pavla Theina.

Publikaci zakoupíte v E-shopu: Náměstí Republiky


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem