Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

PŘELOUČSKÁ FILHARMONIE - Sonda o kulturního života města Přelouče v první polovině 20.století 2.část

obrázek k článku Léta 1932-1934 byla v činnosti orchestru 30.let zřejmě nejúspěšnější. Přesto však těleso v roce 1934 opět upadlo do krize. Jednatel Beránek o tom na jedné schůzi poznamenal, že se opět projevuje nízká účast na zkouškách a ?v druhé řadě různé podniky přeloučské způsobily, že jsme připravujíce koncert (České filharmonie ? poznámka M.P.) museli ustoupit se svým programem, což mělo v zápětí ochabnutí a zastavení činnosti?. 1/ Členové orchestru byli v této době často také členy sboru Josef Bohuslav Foerster, což jeho činnost samozřejmě omezilo. Členové navíc kritizovali práci dirigenta Doubka, takže přišla opět do diskuse případná redukce orchestru. ?Pan Doubek vytyčuje předně požadavek pevného smyčcového kádru (smyčcový kvintet) s menším počtem dechových nástrojů, což sympaticky přijato jako jediné řešení za dosavadní situace orchestru?. 2/ Za těchto okolností nebylo možné přijmout nabídku Pražské filharmonie na vystoupení symfonického jazz-orchestru. V roce 1935 tedy orchestr téměř nezkoušel a uspořádal pouze dvě schůze ? výboru a valnou hromadu. Dalibor Doubek, nyní jako hostující dirigent, prosazoval ?oživení činnosti Filharmonie?. 3/ Chtěl vytvořit menší těleso ?z hráčů, kteří ze zájmu o hudbu se doma scházejí?, složené pouze z dechů a smyčců. 4/ Přesto dokázali odehrát 4.května 1935 koncert a v následujícím roce si připomněli deset let existence orchestru. Od města Přelouč mimořádně obdržel finanční částku ve výši 500 Kč.

V roce 1936 orchestr nevykazoval téměř žádnou aktivitu, není tedy divu, že na podzim 1937 již odmítl Kuttner funkci dirigenta. Někteří členové pociťovali, že svojí nečinností jen podporují konkurenční Hudební kroužek a opět chtěli vytvořit menší hudební těleso.

            Rok 1938 byl v historii tělesa zlomový – konečně totiž došlo k opětovnému spojení obou konkurenčních orchestrů. Ještě předtím však Přeloučská Filharmonie dostala dvě nabídky na vystoupení hostujících souborů. Nejprve od Dětského orchestru péče o mládež z Prahy 12, posléze od Symfonického orchestru československých Železničářů. Obě musela odmítnout, neboť nebylo jisté, zda-li by jejich koncerty měly dostatečnou návštěvnost. Zajímavá byla snaha pana Štěpánka založit „orchestr školních dětí“, pro který si chtěl vypůjčit nepoužívané nástroje z majetku filharmonie. Ty však byly ve špatném stavu, takže výpujčku správce majetku František Decker zamítl. Ačkoliv orchestr zřejmě zkoušel v hojném počtu, nabídku TJ Sokol Přelouč na koncert u příležitosti čtyřicátého výročí tohoto spolku nepřijal, jelikož nebylo možné zaplatit hostující muzikanty.

            V listopadu 1938 orchestr obdržel nabídku Hudebního kroužku na sloučení. Nyní již v Přeloučské filharmonii převažoval názor, že by to bylo možné, bylo tedy zahájeno vyjednávaní. Bylo třeba projednat zejména šest důležitých bodů.

 

  1. Finanční stránka věci – oba orchestry měly samozřejmě dluhy a Přeloučská Filharmonie nechtěla převzít ze strany kroužku vyšší dluh, než 2000 Kč. Vznikla domněnka, zda-li nabídku na sloučení kroužek nepodal proto, že je ve špatné finanční situaci. Ta se nepotvrdila, Hudební kroužek měl zcela jinou motivaci.
  2. Název nového uskupení – stanovy Přeloučské Filharmonie neumožňovaly její zánik, pouze přejmenování. Nový orchestr navíc musel působit i nadále pod hlavičkou Občanské besedy.
  3. Spolek musí být i nadále nevýdělečný.
  4. Hudební úroveň nového tělesa bude minimálně stejná, jako úroveň Přeloučské Filharmonie. To bylo možné, pouze pokud by v něm hráli pouze amatérští muzikanti, neboť profesionální umělci (v Hudebním kroužku jich několik bylo) mají ke své činnosti poněkud jiný vztah a motivaci, než amatérští.
  5. Spolek bude i nadále apolitický. To bylo v atmosféře konce 30.let 20.století mimořádně důležité.
  6. Problematická byla také otázka, kdo bude dirigentem nového tělesa.

 

Na společné schůzi Přeloučské Filharmonie a Hudebního kroužku v Záloženské restauraci 22.11.1938 zazněla zásadní myšlenka – Hudební kroužek navrhl sloučení z vlasteneckých důvodů. Zhruba dva měsíce po Mnichovské dohodě „v celém národě volá se nyní po semknutí, soustředění“ a jak řekl několik dní předtím Stanislav Rut z Filharmonie Přelouč, „mohlo by nám být vyčítáno, že jsme my tohoto hlasu nedbali a podávanou ruku odmítli“.  5/  To byl jeden z důvodů, proč došlo u dříve konkurenčních orchestrů k dohodě. Dr. Fousek poté navrhl nový název – „Orchestrální sdružení, odbor Občanské besedy“. V praxi nakonec spolek ale zůstal u starého názvu. V následné diskuzi o repertoáru nového tělesa „vznikl spor o výkladu slova „lehká a populární hudba“ a u výměny názorů byl zřejmě ostře vyhraněný styl obou těles, po 13 let pěstovaný“.  6/  Co se repertoáru týká, shodly se obě strany, že bude z dvou třetin symfonický, z jedné třetiny populární a „tak zvané šlágry (budou – poznámka M.P.) zavrženy“.  7/  Bylo též schváleno, že členský poplatek zůstane 12 Kč ročně jako dosud. Pan Zajíc z Hudebního kroužku oznámil, že jejich archiv čítá 814 notových partitur a v orchestru je celkem 31 hudebníků. Notový archiv filharmonie obsahoval méně partitur, ale zato „hodnotnější pro většinou úplný symfonický orchestr“.  8/  Pro zajímavost lze uvést, že Hudební kroužek zaplatil poměrně velkou část svého dluhu díky působení „džezového odboru Hudebního kroužku“.  9/  Zajímavý problém nastal s hudebníky na postu klarinetů – v jednom orchestru mohla hrát pouze jedna klarinetistka a každý měl přitom svoji. Situace byla vyřešena odchodem paní Zurynkové do Prahy, takže paní Vančová zůstala na tomto postu jako jediná. Na pozici dirigenta se měli prozatím střídat pánové Fousek a Václav Kindl starší. Dne 29.11.1938 bylo sloučení definitivně potvrzeno a bylo též domluveno datum první zkoušky.

Z důvodů nepříznivé politické situace však zkoušky neprobíhaly tak často, jak bylo v plánu. Podle retrospektivního záznamu v protokolech spolku orchestr zkoušel v lednu          a v únoru 1939 pod taktovkou Václva Kindla st. – 5.3. pak odehrál koncert ve prospěch uprchlíků.

Až 16.března 1939 měla proběhnout organizační schůze, na které by byl mimo jiné definitivně zvolen dirigent. Tato schůze se měla konat jako vždy ve Formance. O den dříve však proběhl počátek okupace Československa a němečtí vojáci zabrali budovu Občanské záložny. Vojáci a šarže večeřeli právě ve Formance, schůze tedy musela být ze zřejmých důvodů zrušena.

Válečné události přestávku v činnosti prodloužily až do podzimu 1941. První zkouška po více jak dvou letech tak proběhla až 16.9.1941 pod taktovkou Karla Schejbala (1914-1984), dosavadního sbormistra sboru Josef Bohuslav Foester. Schejbal se věnoval v době druhé světové války i dalším kulturním aktivitám – byl učitelem hudby a dirigentem dětského pěveckého sboru. O opětovném zahájení činnosti filharmonie informovala i v tisku.  10/  Zhruba o měsíc později byl na schůzi orchestru vzácný host – farář Voňka z Církve českomoravské.  11/   Jednal s orchestrem o jeho účinkování na akci Sociálního výboru Církve českomoravské. Na tomto koncertu, který se konal 29.listopadu 1941 orchestr doprovázel tehdy populární zpěvačku Martu Harlasovou (1891-1962). Program orchestru, na kterém zahráli čtyři skladby, musel být samozřejmě úředně schválen. Na říjnové schůzi roku 1942 byl diskutován další klasický problém amatérských souborů – „neukázněnost členstva zejména při ladění nebo výkladu dirigenta. Stává se, že při ladění je rámus, rovněž tak při výkladu takže není slova slyšet“.  12/  Na konci roku 1941 ještě společně se sborem Foerster odehráli povedený koncert na paměť 150.výročí úmrtí W.A.Mozarta. Další společný koncert obou těles proběhl 32.10.1942.

V dalších letech však opět zasáhla válečná krize, v chladných obdobích orchestr nemohl zkoušet, jelikož neměl palivo, členové vynechávali zkoušky. 29.5.1943 odehráli s Foerstrem další koncert – jeho plakát se dochoval a je zajímavý tím, že je psán v německém i českém jazyce a kromě přeložených názvů skladeb je zde např. Bedřich Smetana uveden jako Friedrich Smetana. Tento koncert měl mimořádný úspěch, jeho výtěžek činil 2.589 Kč, což bylo prakticky stejná částka jako dosavadní stav kasy orchestru.

Celý článek naleznete ve Zprávách KPP číslo 5-6/2016


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem