Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Žili mezi námi - PhDr. Jan Havlas

obrázek k článku Pan PhDr. Jan Havlas se narodil 20.10.1928 v Pardubicích v části, které se dodnes říká ?Přihrádek? a je součástí pardubického zámku. Narodil se do rodiny, kde jeho děd Petr Kraj vlastnil živnost na rybářské a sportovní potřeby. Následné své dětství prožil v Pardubičkách. Po nečekané smrti svého tatínka se s maminkou a bratrem Pavlem museli stěhovat do obce Dříteč poblíž Kunětické hory, kde v době války bylo pro jejich maminku snadnější uživit dvě malé děti. Tam také prožil léta dospívání a po válce, s nástupem na Obchodní akademii, se do Pardubic denně vracel a mimo jiné se účastnil obnovy společenského života v letech těsně po válce.

V roce 1949 skončil bohémský život studentský a vydal se za dalšími etapami svého života po vlastech českých. Po absolvování pardubické Obchodní akademie odešel do služeb tehdejší Pohraniční stráže a ochrany státních hranic. Zde se věnoval kulturnímu vyžití vojáků, a to tak, že postupně prošel všechny organizační úrovně tehdejší Pohraniční stráže. Tomu se opravdu věnoval až do svého odchodu do důchodu v roce 1986. Poté ještě 15 let pracoval jako odborný referent Na Vysoké škole ekonomické v Praze. Jelikož kultura a vzdělání všeho druhu mu byly koníčkem, tak také v roce 1973 dokončil vysokoškolské studium na Filozofické fakultě UK v oboru vzdělání a výchova dospělých. S manželkou Alenou měl jediného syna, opět Jana. Miloval svou rodinu, vnučku Zuzanku a vnuka Honzíka. Na sklonku života se dožil i pravnuka Tomáška. Dr. Havlas byl také celý život velikým příznivcem sportu všeho druhu. Jeho znalosti, postřehy a rozsah vědomostí byly nevídané. V pozdějším čase se natrvalo usadil v Praze, ale celá léta byl, a až do své smrti zůstal věrný svému rodnému městu, byl zapáleným pardubickým patriotem. Velmi často jezdil na pravidelná setkávání se spolužáky a dokázal poutavě vyprávět o životě a historii Pardubic.
Byl dlouholetým členem našeho klubu již od doby působení paní dr. M.Svobodové. V roce 2007 aktivně napomáhal a organizoval znovuobnovení činnosti pražského klubu. Od samého počátku se zapojil do práce výboru, kde zastával pozici místopředsedy a v prvním roce ještě i pokladníka a knihovníka. Zúčastnil se a organizoval většinu akcí pražské pobočky, i když v poslední době ze zdravotních důvodů již musel některé akce vynechat. Za svou mnohaletou aktivní a obětavou práci pro náš klub byl oceněn i na slavnostním shromáždění našeho klubu u příležitosti 50 let klubu. Čest jeho památce!

Havlas


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem