Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Národní přírodní rezervace Bohdanečský rybník a rybník Matka

obrázek k článku Zahrnuje dva rybníky (Bohdanečský a Matka) a jejich okolí na severozápadním okraji Lázní Bohdaneč. Soustava těchto dvou rybníků s okolními rákosinami a vlhkými loukami byla v minulosti jednou z nejbohatších botanických lokalit. Přirozeným stárnutím rybníků a hospodářskými zásahy v okolí došlo během let k určitému ochuzení bylinného krytu, přesto jde dodnes o lokalitu botanicky významnou. Z nejvzácnějších rostlinných druhů se zde vyskytuje hlízovec Loeselův, bublinatka menší, zevar nejmenší, z dalších významných druhů prstnatec májový a pleťový, smetánka bahenní, pupečník obecný, česnek ostrohranný, skřípinka smáčknutá, růžkatec ponořený, rozpuk jízlivý, zábělník bahenní, šáchorek hnědý, suchopýr širolistý a úzkolistý, bezosetka štětinolistá, vachta trojlistá, stulík žlutý, jazyk hadí, tolie bahenní, 24 druhů vesměs vzácných ostřic aj.

V současné době jsou rybníky mnohem cennější po stránce zoologické. Rozsáhlé porosty rákosin skýtají bohaté možnosti hnízdění pro četné druhy vodního ptactva, zbytky slatinných luk jsou vhodným biotopem pro drobné pěvce vázané na tento typ biotopu. Z významných chráněných druhů ptáků zde byli pozorováni např. bramborníček hnědý, cvrčilka slavíková, sýkořice vousatá, kormorán velký, husa velká a polní, z dravců se občas objevuje orlovec říční a orel mořský. Za potravou sem občas zalétá kromě čápa bílého i čáp černý, ojediněle zde byla pozorována volavka bílá, v rákosinách nocují hejna vlaštovek. Lokalita má význam i z hlediska výskytu obojživelníků a plazů - žije zde rosnička zelená, ropucha krátkonohá, různé druhy skokanů, užovka obojková.

Národní přírodní rezervaci spravuje po odborné stránce Agentura ochrany přírody a krajiny v Pardubicích, která zpracovala projekt ochranářských zásahů v území, jež mají zajistit stabilizaci vhodných životních podmínek pro výskyt rostlin a živočichů. Jedním z těchto zásahů je i kácení starých topolových výsadeb v oblasti Polákova poloostrova, které zastiňují louky a hladinu.

Pro hnízdící ptactvo je nejdůležitějším faktorem napuštění rybníka do poloviny února, tj. dříve než vodní a bahenní ptáci začínají stavět hnízda. Při pozdějším napuštění dochází k zastavení hnízd a zničení snůšky. Pro zachování rostlinných společenstev je nutno zamezit vyvážení kejdy do rybníka a hnojení luk umělými hnojivy. Dodržování těchto omezujících požadavků na území národní přírodní rezervace kontroluje Agentura ochrany přírody.

Příště: Národní přírodní památka Semínský přesyp.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem