Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Odkud pochází mramor, z něhož je zhotoven náhrobek pana Vojtěcha z Pernštejna?

obrázek k článku Při archeologickém výzkumu, který se prováděl v chrámu sv. Bartoloměje v Pardubicích, byla položena otázka, odkud byl přivezen mramor, z něhož byl vytesán náhrobek pro pana Vojtěcha z Pernštejna. Předpokládalo se, že z některého mramorového lomu na jižní Moravě, které se nacházely na panství pánů z Pernštejna, ale z kterého? Odpověď na tuto otázku není snadná z několika důvodů: Předně nelze z náhrobku odebrat vzorek, který by byl podroben zkoumání, dále bylo potřeba porovnat výsledky mineralogického a chemického výzkumu kamene s pokud možno reprezentativními kameny z těch moravských lomů, které by z historického hlediska přicházely v úvahu. První problém vyřešil nález zlomku jiného náhrobku, který ležel rozbitý pod podlahou kostela a jehož další části byly vidět v odkrytém zdivu. Podle dobrozdání kameníka pana Františka Pleskota (Kámen Engineering s.r.o. Hradec Králové) je mramor z tohoto rozbitého náhrobku stejný jako ten, z něhož je vyroben náhrobek pana Vojtěcha. Podle mineralogické expertízy provedené v Moravském muzeu v Brně za laskavého přispění pana RNDr. Jaroslava Říhy se u tohoto zlomku jedná o mramor z lokality ?Hradní lom? u hradu Pernštejna na jižní Moravě.

Druhý problém pomohl vyřešit pan Zdeněk Krejčí z Nedvědice, který obětavě navštívil ty lomy, které přicházely v úvahu a odebral z nich vzorky kamenů. Kameny byly označeny jako Hrad Pernštejn, Zubštejn, Nedvědice-lom nad hřbitovem, Ujčov-soustava lomů, Ujčov-lom Cídka s drtičem, Pyšolec a Nedvědice-velký lom ve žlebě. Později k nim přibyl kámen z lomu ve Smrčku, z něhož byl podle písemností uložených na hradě Pernštejně - těžen kámen pro potřeby hradu. Bohužel nebylo v silách pana Krejčího získat reprezentativní vzorky z jednotlivých lomů, ale i tak to byly ukázky kamenů, které se v těchto lokalitách nacházejí.

Z dodaných vzorků se náhrobku nejpodobnější zdály Hrad Pernštejn, Zubštejn a Smrček, ostatní se lišily jak barvou, tak velikostí zrna.

Všechny kameny byly podrobeny chemické analýze, která se prováděla v laboratořích Okresní hygienické stanice v Pardubicích s laskavým svolením ředitele MUDr. Otakara Štěpánka a vedoucí laboratoří Ing. Evy Bryčkové. V čem spočíval smysl chemické analýzy kamenů, které byly všechny z jednoho materiálu - z mramoru, tedy z uhličitanu vápenatého? Předpokladem této analýzy bylo, že barva i struktura každého kamene je ovlivněna stopovými příměsemi jiných kovových prvků než je vápník, které byly přítomny v dané lokalitě v dávných geologických dobách při krystalizaci kamene. Bylo tedy rozhodnuto provést stanovení obsahu těchto stopových příměsí v náhrobku a v kamenech z jednotlivých lomů a porovnat, zda se tyto obsahy statisticky liší či nikoliv. Jestliže kámen z některého z uvažovaných lomů bude s náhrobkem statisticky shodný ve více parametrech, tj. ve většině z deseti sledovaných kovových prvků, bude možno konstatovat, že náhrobek pravděpodobně pochází z této lokality. Kameny byly tedy pečlivě rozdrceny, rozloženy a analyzovány na obsah železa, manganu, mědi, zinku, olova, niklu, kobaltu, sodíku, draslíku a lithia metodou atomové absorpční, příp. emisní spektroskopie.

Výsledky analýzy jsou velmi zajímavé. Jak již bylo řečeno, vizuálně nejpodobnější náhrobku jsou kameny označené jako Hrad Pernštejn, Zubštejn a Smrček. Z nich je chemicky nejpodobnější náhrobku kámen ze Smrčku („Hradní lom“, jak zní expertiza z Moravského muzea). Kameny jsou shodné co do obsahu Fe, Mn, Cu, Zn, Pb, Ni, Co, K a Li, liší se pouze v obsahu Na. Kámen z Pernštejna je shodný co do obsahu Cu, Ni, Co, Na, K a Li, má však zcela odlišný obsah Fe a Mn a je zde přítomno Pb, které zase v náhrobku chybí. Velmi podobný je i kámen ze Zubštejna, shoduje se v obsahu Ni, Co, Na a Li, i jeho obsah Fe a Mn je blízký náhrobku, ale obsah těchto dvou kovů není statisticky shodný. V kameni také zcela chybí K, který v náhrobku přítomen je a to nedovoluje označit oba kameny za podobné. Kámen z velkého lomu v Nedvědici se sice shoduje s náhrobkem v obsahu Cu, Pb, Ni, Co, Na a Li, ale svým vzhledem se náhrobku vůbec nepodobá. Vzorky z ostatních lokalit se s náhrobkem shodují jen v malém počtu parametrů, např. lom nad hřbitovem u Nedvědice Ni, Co a K nebo Ujčov soustava lomů Pb a Ni a navíc nejsou náhrobku podobné svým vzhledem.

Závěrem lze tedy říci, že obrovský blok kamene, z něhož je vytesán náhrobek pana Vojtěcha z Pernštejna v chrámu sv. Bartoloměje v Pardubicích, byl se vší pravděpodobností vytěžen v „Hradním lomu“ u Pernštejna, jak to konstatuje mineralogický posudek Moravského muzea v Brně, který se zdá být totožný s lomem označeným jako „Smrček“ v této práci. Tento lom měl podle dobové dokumentace uložené na hradě Pernštejn sloužit k potřebám majitelů panství, tj. rodu pánů z Pernštejna a jak se dá odvodit i z chemické analýzy kamenů, posloužil i při tak významné události jako byl pohřeb význačného činitele Českého království pana Vojtěcha z Pernštejna.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem