Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

UNIVERZITNÍ KNIHOVNA

obrázek k článku Od vzniku Univerzity Pardubice (UPa) bylo zřejmé, že pro tuto školu je třeba vybudovat moderní informační zázemí. Tento záměr se prakticky naplnil 1. prosince 1997, kdy se veřejnosti otevřela nová univerzitní knihovna.

Vzhledem k tomu, že budovy pro nově zřízené fakulty získala UPa v Polabinách blízko svých stávajících školních objektů, nabídla se myšlenka, aby v těchto místech vznikl univerzitní campus, jehož součástí by výhledově byla i nová budova chemicko-technologické fakulty, plánovaná již v šedesátých letech. Tuto ideu podpořilo i vedení města Pardubic, které se finančně podílelo na veřejné architektonické soutěži o dostavbu univerzitního areálu včetně univerzitní knihovny. Soutěže se zúčastnilo šest zájemců, jejichž projekty posuzovala odborná komise, v níž měli své zástupce UPa, ministerstvo školství i město. Ze soutěže vyšel vítězně pardubický architekt Jan Třeštík, stavební záměr na výstavbu nové knihovny, který byl podkladem pro zadání soutěže, zpracovala ing. arch. V. Malečková z Ústavu rozvoje školských staveb ČR ve spolupráci s vedením školy a univerzitní knihovny. Poté, co záměr schválilo ministerstvo školství, byla stavba zařazena do rozpočtu systémově dotovaných staveb nad 5 miliónů korun a jejího provedení se po vítězství ve výběrovém řízení ujala Východočeská stavební, a.s. Solnice.

Třípodlažní budova s celkovou plochou 3000 m2 je postavena tak, aby nejen pojala stávající fond 150 tisíc svazků a zajistila služby i zázemí pro tři a půl tisíce současných registrovaných uživatelů, ale aby rovněž měla dostatečnou rezervu pro růst fondu až na 200 tisíc svazků a mohla zároveň uspokojit větší počet uživatelů. Suterén knihovny vyplňuje technické zázemí a uzavřené sklady knihovního fondu, v obou nadzemních podlažích s kapacitou 250 studijních míst jsou fondy volně přístupné.

Ve vstupní hale prvního podlaží se nachází šatna, nápojové automaty a odpočinkový kout, přímo u vstupu do volného prostoru odděleného od haly ochrannou elektronickou bránou je umístěn informační a výpůjční pult. Terminály proti němu umožňují hledání v elektronickém katalogu, pro starší fondy jsou tu katalogy lístkové. Ve volném výběru zde bude uložen živý oborově uspořádaný fond knih a skript k absenčním výpůjčkám se zastoupením v podstatě všech vědních oborů, nejvíce samozřejmě těch, které tvoří informační profil UPa: chemie a chemické technologie, výpočetní techniky a informatiky, ekonomických věd, dopravy, práva, společenských věd, jazykové literatury, především angličtiny (knihovna má ojedinělou kolekci anglické beletrie) a němčiny, ale také francouzštiny a španělštiny. V menší míře zde čtenář najde i literaturu z oblasti biologie, biochemie, medicíny, zemědělství a z dalších oborů.

Ve studovně klidnějšího druhého podlaží budou k dispozici prezenční fondy včetně speciálních druhů informačních pramenů (např. diplomových prací) a periodik, počítá se tu s uložením maximálně dvaceti tisíc svazků. Kromě studovny zde lze využít oddělených místností s počítači napojenými na lokální síť Internet, kde by měli uživatelé najít komfortní zázemí pro studium i vědeckou práci. Zbytek tohoto podlaží zaplňují kanceláře, centrum počítačové sítě a zázemí pro zaměstnance.

Univerzitní knihovna bude samozřejmě poskytovat služby i odborné veřejnosti z Pardubic a okolního regionu, což má velký význam zvláště proto, že Pardubice dosud vědeckou knihovnu neměly. Z tohoto důvodu by výhledově mohla proběhnout jednání, aby se na financování informačních zdrojů knihovny kromě UPa podílely také další subjekty, kupříkladu město a region Pardubice nebo zdejší významné podniky.

Univerzitní knihovna je otevřena ve všední dny od 8 do 18 a v sobotu od 8 do 12 hodin. Uživatelé z řad veřejnosti potřebují k zaregistrování občanský průkaz a fotografii na čtenářský průkaz a po zaplacení ročního registračního poplatku ve výši 50 do 250 Kč mohou začít knihovnu využívat.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem