Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Poznámky k práci Karla Vinaře - Epsteina: Židé na Pardubicku

obrázek k článku Za přispění Okresního úřadu v Pardubicích a Klubu přátel Pardubicka vyšla jako příloha Zpráv Klubu přátel Pardubicka č. 9 - 10 z r. 1997 studie Karla Vinaře - Epsteina Židé na Pardubicku s podtitulem Od historie k současnosti. Autor práce, kterou - jak vyplývá z tiráže - pojal se svými spolupracovníky jako amatérské vyprávění, je pardubické veřejnosti dosti znám; ví se o jeho činnosti ve správě židovského hřbitova v Pardubicích i o jeho aktivitách z oblasti regionálního dějepisectví.

Studie je jakousi krátkou historií židovské náboženské komunity v Pardubicích a na Pardubicku v širším slova smyslu. Své „vyprávění“ začíná autor od konce 15. století, kdy se stal majitelem pardubického a záhy i kunětickohorského panství Vilém z Pernštejna (asi 1435 - 1521). Velká část dvanáctistránkové studie je věnovaná pohledu na osudy obyvatel židovské národnosti a židovského (izraelského) náboženského vyznání v uvedeném regionu od počátku 20. století, tj. době, kdy zhruba končí Sakařovy Dějiny města Pardubic n. L. Cenná na práci je skutečnost, že jak regionální historik, tak i „obyčejný“ člověk a čtenář má možnost seznámit se se jmény předních představitelů této komunity, kteří vstupovali do veřejného života i do povědomí ostatního obyvatelstva převážně katolického a z menší části evangelického či československého husitského náboženského přesvědčení.

Přesto, že práce má - jak uvedeno - ráz „amatérského vyprávění“, měla by ctít základní pravidla historické studie, což autor a jeho skupina jistě vědí. Mám na mysli fakt, že např. při psaní vlastních jmen je třeba důsledně uvádět jméno a příjmení. To autor činí, ale ne vždy. U některých jmen je uváděn i akademický titul, pokud byla ta která osoba jeho nositelem. Tak např. na str. 6 je uvedeno jméno JUDr. Theina. Autor má zřejmě na mysli JUDr. Pavla Theina (1898 - 1976); nebo snad JUDr. Bertholda Theina, o němž je zmínka na str. 4? Samozřejmě, že Lev Kaufmann, pardubický advokát, nar. 1889, deportovaný do Terezína 9. 12. 1942 a odtud do Osvětimi 28. 10. 1944, užíval akademický titul JUDr.

Podobně je třeba uvádět i rodné jméno MUDr. Nutze, pokud jde o Hermanna Nutze, lékaře a jednatele Družiny čsl. zahraničního odboje (Nezávislá jednota ČsOL v Pardubících). Zubní lékař MUDr. Klepetář, deportovaný do Terezína 9. 12. 1942 a odtud záhy do Osvětimi 23. 1. 1943, se jmenoval Otto (Ota).

Také při uvádění příjmení je třeba dávat pozor na správné jejich znění. Karolina Gedulgerová, uvedená na str. 10 publikace, se správně jmenovala Karolina (Karla) Geduldigerová, nar. 1859. U ní autor připomíná tu zvláštnost, že zemřela při transportu do Terezína 9. 12. 1942. Dokumenty Památníku židovského terezínského ghetta uvádějí její úmrtí v Terezíně dnem 10. 12. 1942. Také příjmení Anny Szkutzové ze Sezemic, rovněž str. 10, si zaslouží správného uvedení. Jde o Annu Szkutkovou, nar. 1901 v Golčově Jeníkově, která zahynula v Osvětimi 21. 1. 1944. A. Szkutková, manželka zubního technika, jak o ní hovoří také K. Gottwald ve studii Osud sezemických Židů (Zprávy KPP r. 1993, č. 3-4, str. 91) není uvedena ani v seznamu transportovaných Židů z Pardubic 5. 12. a ani 9. 12. 1942. Její úmrtí v Osvětimi je však nepochybné. - Je ovšem třeba vidět i tu skutečnost, že se v dokumentech při psaní příjmení židovských občanů setkáváme s jakýmsi „různočtením“ či „různopsaním“. Tak např. Otto Beer (str. 6 a 9) je uváděn jinde jako Bär nebo Baer. Zahynul v Terezíně 26. 4. 1943.

Na str. 6. Vinařovy - Epsteinovy publikace o osudech Židů na Pardubicku je připomenut fakt, že „se rozšířilo zastoupení na radnici o A. Löwiho, člena sociální demokracie.“ Jde patrně o sociální demokratického předáka levicového zaměření Viktora Löwyho (tak je uváděno jeho jméno a příjmení ve všech dokumentech), který byl zvolen za Čsl. stranu sociálně demokratickou do pardubického městského zastupitelstva už počátkem léta 1919. V této souvislosti by si zasloužil pozornosti také Bernard Schütz (1878-1958), majitel továrny Melekta (je o něm zmínka na str. 6, ale v jiné souvislosti), který byl zvolen 12. 6. 1938 za stranu čsl. živnostensko- obchodnickou středostavovskou členem pardubického městského zastupitelstva stejně jako už vzpomenutý JUDr. Pavel Thein. Oba však - z jakých důvodů? - podávají na konci listopadu 1938 resignaci ze svých funkcí. Z osobností židovského náboženského vyznání na Pardubicku činných po r. 1945 mi chybí zmínka o těch, kdo byli aktivní ve veřejném životě zvl. po r. 1948. Mám na mysli Ing. Vítězslava Hellera (1902-1992), který přišel do semtínského chemického závodu brzy po propuštění (osvobození) z Osvětimi v r. 1945, nebo jméno Josefa Lederera, nar. 1907 v Bukovině n. L., který ovšem vězněn nebyl.

Přes uvedené dílčí nedostatky je třeba konstatovat, že je dobře, že práce K. Vinaře - Epsteina byla sepsána a k 55. výročí transportů našich spoluobčanů židovského náboženského vyznání vydána.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem