Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Co jsem ve volebních programech přeloučských politických stran a sdružení postrádal?

obrázek k článku Konečně máme po volbách, a to včetně postu nejvyššího - starostenského, a budeme nyní v očekávání splnění velkých slibů, kterými byly schránky našich domů a bytů v podobě volebních programů v předvolebním období zaplňovány. To minulé funkční období přineslo našemu městu řadu pozitivních výsledků, na některé věci se však přece jen zapomnělo. Jako rodák a patriot tohoto města jsem tak trochu zatížen neblahými osudy některých kulturních zařízení, jmemovitě bývalého Polabského muzea, a proto mě zajímalo, do jaké míry leží jeho osud v srdcích kandidátů politického spektra v našem městě. Nahlédnutím do volebních programů jednotlivých politických stran a sdružení jsem v oblasti kultury došel k tomuto závěru:

Kauza „Muzeum“, resp. záměr jeho trvalého umístění, není součástí ani jediného volebního programu! Jediné Sdružení nezávislých kandidátů „Přelouč - domov nás všech“ má ve svém maximálně přeexponovaném programu zmínku v oddíle „Kultura, sport, volný čas“ tuto nabídku: „Ustavíme alespoň částečnou expozici (tématicky obměňovanou) městského muzea.“ A nikde jinde - s použitím sloganu mladší populace - ani „ťuk“. Toto zjištění by mohlo vyvolat dojem, že naši spoluobčané po trvalé expozici ukázek ze života a tvorby, případně sbírek našich předků ani netouží. Jsem však přesvědčen, že na vině je především špatná informovanost o něčem, co v našem městě bývalo v minulosti samozřejmostí. Nebude proto od věci, když si bývalou slávu přeloučského muzea připomeneme:

K založení městského muzea v Přelouči dalo podnět usnesení schůze přípravného výboru pro uspořádání Národopisné výstavy českoslovanské v Praze ze dne 16. září 1891, které uložilo zřídit v jednotlivých okresních městech krajinské výstavní odbory. V našem městě se schůze uskutečnila již 2. února 1892 za přítomnosti starostů jednotlivých obcí přeloučského okresu. Tito se měli ujmout sběratelské činnosti v rámci svých obcí. V místním přeloučském odboru se sešly vynikající osobnosti, předsedou byl zvolen pan Dr. Ladislav Quis, místní advokát a spisovatel, pokladníkem okresní tajemník Josef Svoboda, zapisovatelem a současně jednatelem evangelický farář Bohumil Mareš, dalšími členy pak ředitel místního cukrovaru a pozdější starosta sbírek Ing. Jan V. Diviš, dále Karel Čermák, Adolf Kubeš, správcem sbírek byl ustanoven Jan Procházka. Místní Národopisná výstavka se konala od 23. 7. 1893 ve školní budově na náměstí a bylo zde vystaveno 1315 různých předmětů, z nichž část byla později v roce 1895 zapůjčena pro Národopisnou výstavu českoslovanskou v Praze. Vrácené předměty z této výstavy vytvořily pak základ sbírkového fondu místního muzea. Přeloučský Muzejní spolek byl založen v roce 1902 a měl za úkol udržovat a rozšiřovat sbírky. Pro potřeby muzea byly v témže roce propůjčeny dvě velké místnosti v nové budově Občanské záložny na náměstí. Za zmínku stojí připomenutí, že u příležitosti 2. místní umělecko-průmyslové výstavky ve dnech 4. - 12. 7. 1909 se uskutečnila i souborná výstava 110 děl přeloučského rodáka, malíře Františka Brunera - Dvořáka.

Muzeum v záloženské budově, které neslo název Polabské městské muzeum v Přelouči, zde sídlilo až do roku 1970. Po několikaleté přestávce, kdy se uvažovalo o jiném využití záloženských prostor a sbírky nebyly přístupny veřejnosti, bylo muzeum přemístěno do nových prostor v pěkné pseudobarokní Divišově vile. Tento obytný objekt býv. ředitele cukrovaru a starosty města Ing. Jana V. Diviše patří mezi architektonické skvosty našeho města. Autorem jeho projektu byl známý arch. R. Křiženecký z ČVUT v Praze, jehož architektonický rukopis ozdobil další dvě novorenesanční budovy v našem městě, a to budovu Občanské záložny a moderní kostel církve evangelické.

Usilovnou prací členů Muzejního spolku se v Městském muzeu postupně nastřádalo více než 5.000 kusů sbírek. Jednalo se především o expozici perleťářství (čamrdářství), které bylo na Přeloučsku velmi rozšířeno v druhé polovině minulého století, a zaniklo až s 1. světovou válkou. Sbírka bohatě dokumentovala ukázky perleťářské práce, od knoflíků až po secesní šperky či perletí intarzovaný nábytek. Další regionálně rozšířená umělecká řemesla prezentovala expozice, zachycující navíc vývoj a historii města od prvních archeologických nálezů až po začátek našeho století. Období rozvoje vědy a techniky ve 20. století dokumentovala expozice místního závodu Tesla Přelouč. Ze soukromých dárců si připomeňme např. místního rodáka - mecenáše pana PhMr. Jindřicha Tesánka, dále paní M. Günnerovou aj. V záloženské budově se později zřídila samostatná Tesánkova síň.

V r. 1981 zde byla otevřena nová expozice, nazvaná „Přeloučští rodáci v cizině“, věnovaná cestovatelům A. Topičovi, J. Vozábovi, B. Jelínkovi a K. F.Ludvíkovi, bohatě doplněná materiálem, přivezeným z jejich cest po Asii, Africe, Austrálii a Jižní Americe.

Počátkem 90. let 20. století byla Divišova vila uvolněna pro charitativní účely, a tak musely být muzejní sbírky uloženy v depozitářích. Zavděk musely vzít bývalými dragounskými sklady a dílnami po vojenské posádce. S jistou nostalgií nutno konstatovat, že tímto opatřením se ocitlo kdysi slavné Polabské muzeum města Přelouče na periferii zájmu pracovníků, odpovědných za místní kulturu. Za jediný klad tohoto opatření možno označit provedení inventarizace veškerých sbírek, uložených v tomto depozitáři. Uznání za tento záslužný čin patří brigádnickému kustodovi muzejních sbírek panu Jiřímu Bezdíčkovi, který provedl tuto práci s použitím výpočetní techniky.

Pro porovnání stavu v ostatních místech východočeského regionu bylo použito brožury „Volný čas 97 - Východní Čechy“ a to s tímto zjištěním: při vyloučení dominantních města Hradec Králové a Pardubic je ve stálém provozu cca 40 muzeí a 10 galerií. Toto kulturní manko není jistě dobrou vizitkou pro naše město. Chceme však všichni věřit, že se tento nežádoucí jev podaří během příštího čtyřletého funkčního období odstranit. A ke splnění tohoto úkolu držíme již nyní všichni palce.

 

Použité prameny:

- volební programy místních polit. stran a sdružení ke komunál. volbám v listopadu 1998

- Věstník muzejního spolku v Přelouči - r. 1923

- Informace městského muzea v Přelouči - r. 1976


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem