Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Pardubice a okolí - příroda

obrázek k článku 1. Chráněná území V bezprostředním okolí Pardubic byly vyhlášeny 3 přírodní památky - Nemošická stráň, Labiště pod Opočinkem a Mělické labiště. Dalšími chráněnými územími dle zákona č. 114/92 Sb. - o ochraně přírody a krajiny jsou významné krajinné prvky a přírodní rezervace Baroch. Významné krajinné prvky jsou v okolí Pardubic zastoupeny převážně slepými rameny Labe.

1.1 Nemošická stráň je nízká, ale strmá opuková stráň porostlá dubohabřinou na křídovém eluviu s řadou vzácných druhů rostlin (např. Česnek medvědí, Lecha jarní, Dymnivka dutá, Vikev hrachorovitá, Sněženka podsněžník apod.) a živočichů (např. lasice kolčava, ondatra pižmová, slepýš křehký, užovka obojková apod.) Tato významná botanická lokalita na pravém břehu Chrudimky rozkládající se mezi Drozdicemi, Nemošicemi a Pardubičkami je zároveň významným hnízdištěm zpěvného ptactva (např. slavík, cvrčilka zelená, pěnice vlašská, rákosník zpěvný, strakapoud malý apod.)

1.2. Labiště pod Opočinkem je staré labské rameno zcela oddělené od aktivního toku z obou stran, které vzniklo při regulaci v r. 1920. Je obklopené loukami a hodnotnými břehovými porosty. Rameno se svým okolím představuje zachovalý zbytek typické polabské krajiny, pobřežní porosty a křoviny jsou útočištěm drobného ptactva a zvěře. Vodní hladina je zachovalá, porostlá okřehkem. Mimo jiné zde roste stulík žlutý, orobinec úzkolistý apod. Důvod ochrany je především morfologický a krajinářský.

1.3. Mělické labiště je staré labské rameno vzniklé při regulaci  r. 1920. Svou vegetací patří mezi nejvýznamnější ve Východním Polabí. Hlavním důvodem ochrany byl výskyt leknínu bělostného, který se zde již nenachází. Dále zde roste stulík žlutý, kosatec žlutý, ostřice nedošáchor apod. Poměrně rozsáhlá vodní hladina s čistou vodou dosahuje místy hloubky přes 2 m. Břehy jsou bohatě porostlé břehovými porosty, tvořenými převážně olší lepkavou a keřovými vrbami. Ochranu si zasluhují nejen rostlinná, ale i živočišná společenstva charakteristická pro polabskou krajinu.

1.4. Významné krajinné prvky tvoří převážně slepá ramena Labe a Chrudimky, která představují typickou polabskou krajinu. V okolí Pardubic patří mezi nejvýznamnější tato slepá ramena:

-   Ramena Chrudimky - levý břeh severně od Nemošic, významné biocentrum v zemědělské krajině

-   Staré Labe u Cihelny - dvojitý meandr starého Labe mezi Cihelnou v Pardubicích a Starým Hradištěm

-   Pod sutinami - Lány na Důlku, geomorfologická lokalita a biocentrum

-   Zákoutí - dvojitý meandr Labe v Rosicích nad Labem s výskytem stulíku a leknínu

-   Jarkovského jezero - rameno Labe v Pardubicích, významné biocentrum

-   Rameno k vodárně - rameno Labe v Rosicích nad Labem

-   Rameno u Haldy - rameno Labe v Brozanech s typickou květenou

-   Baroch - zazemnělý rybník s rozsáhlými rákosinami v Hrobicích, významná ornitologická lokalita

2. Památné stromy

Mezi památné stromy lze zařadit mimořádně významné stromy, jejich skupiny a stromořadí, které jsou chráněny dle zákona č. 114/92 Sb. Také v okolí Pardubic lze nalézt několik památných stromů, které stojí za zmínku. Mezi nejvýznamnější patří:

Jinan dvoulaločný - mohutný, zdravý a bohatě plodící strom v Ostřešanech.

Topol černý - Mohutný strom u slepého ramene Labe v Pardubicích - Polabinách.

Jilm vaz - zdravý, pěkný strom na pravém břehu slepého ramene Labe v chatové osadě Labské kouty v Pardubicích.

Javor babyka - mohutný strom u školy v Mikulovicích.

Buk lesní červený - mohutný, zdravý a plodný strom v Ostřešanech.

Dub letní - alej 34 ks mohutných stromů, která tvoří významnou dominantu a krajinný ráz na levém břehu Labe od zimního stadiónu k sídlišti Závodu Míru.

Jerlín japonský - 4 ks zdravých mohutných a poměrně vzácných jedinců na Wernerově nábřeží za radnicí v Pardubicích.

3. Arboretum na Dukle

Arboretum Dukla je sbírkou domácích i exotických dřevin s více než 70 druhy a kultivary, které jsou umístěny v parkových výsadbách okolo kulturního domu Paramo. Mezi nejcennější pěstované dřeviny patří Korkovník sachalinský, Trnovník lepkavý, Štědřenec alpský a mohutné metasekvoje čínské. Tato chráněná lokalita zaregistrovaná jako významný krajinný prvek je protkána sítí chodníků a dosazována dalšími dřevinami dle projektu. Slouží jako naučná plocha pro děti z okolních škol a zároveň jako významná parková plocha pro krátkodobou rekreaci občanů. Arboretum plní funkci také jako příklad péče o veřejnou zeleň. Je zde umístěno několik informačních tabulí s mapou a označením jednotlivých dřevin. K tomu je vydán průvodce městským arboretem, který zahrnuje podrobný popis jednotlivých dřevin s charakteristickými perokresbami. Na požádání se zajišťuje odborný výklad pracovníky Agentury ochrany přírody a krajiny v Pardubicích.

4. Veřejná zeleň ve městě

Zeleň ve městě je tvořena několika významnými parky (Tyršovy sady, Bubeníkovy sady, Vinice, Na soutoku). Další skupinu představují malé parčíky (Bratranců Veverkových, Husova, u Kostelíčka a Bokova ul. v Pardubičkách) a parková náměstí (Smetanovo, Komenského, Čs. Legií, Republiky, Schwarzovo, Zborovské, Pospíšilovo a Pernerovo).

Tyršovy sady

Představují největší park v Pardubicích rozkládající se ve středu města v těsné blízkosti zámku. Začátkem úpravy Tyršových sadů na území bývalých zamokřených luk pod hradbami zámku bylo v r. 1927 založení první pokusné zahrady pro pěstování jiřinek v Československu. Sadová úprava celého území byla založena dle návrhu arch. Vetešníka v souvislosti s celostátní výstavou tělesné výchovy a sportu v roce 1931. Spojením výstaviště a jiřinkové expozice dosáhl park celkového rozsahu cca 7,5 ha. Ve druhé polovině 60. let zpracoval Ing. Vaněk projekt rekonstrukce sadů, podle kterého proběhla poslední obnova parku.

Bubeníkovy sady

Park založený v letech 1879 - 80 patří mezi nejstarší a nejzachovalejší, který se rozkládá na pravém břehu Chrudimky. Poslední rekonstrukce byla provedena v 60. letech podle projektu Ing. Vaňka. V roce 1996 byl zpracován nový projekt rekonstrukce parku Ateliérem zahradní a krajinné architektury v Brně v čele s Ing. Sendlerem. Podle tohoto projektu byly již vysazeny vzrostlé stromy, které doplňují již vypadlé kosterní dřeviny. Dalším oživením parku byla výstavba nového dětského hřiště, které bylo zároveň prvním v takovém rozsahu ve městě. Prolézačky, lávky, ale i skluzavky jsou zhotoveny z dubového dřeva, které je povrchově upraveno hygienicky nezávadnými barvami. Samozřejmou součástí jsou houpačky, šplhadla, pískoviště a estetickým doplňkem jsou barevné, ze dřeva vyřezávané figurky ptáků. Projektová dokumentace na rekonstrukci Bubeníkových sadů obsahuje obnovu chodníků, mobiliáře, veřejného osvětlení, výstavbu hudebního altánu, zřízení záhonů a keřů, trvalek apod. Jeho součástí jsou dvě restaurace, půjčovna loděk, netradiční fontána a plocha určená k pravidelným promenádním koncertům. Návštěvník si příjemně odpočine na břehu Matičního jezera, které je plné labutí, leknínů a stulíků.

Vinice

Obyvatelé a návštevníci Pardubic mohou příjemnou procházkou bohatou zelení po obou březích řeky Chrudimky dojít do parku Pod Vinicí, který navazuje na nemocniční areál nebo do bývalé vojenské plovárny na druhém břehu řeky z let 1903-8. Tato zelená plocha navazuje na velké sportoviště TJ Tesla, kde se nacházejí fotbalová hřiště , tenisové kurty, volejbalová hřiště a fitcentrum.

Na soutoku

Plocha na soutoku Labe a Chrudimky je částečně odlišná od ostatních městských parků formou využití volného času aktivním způsobem. Nevýhodou je založení části zeleně na nesourodých navážkách a nízká kvalita nových výsadeb prováděných v letech 1975 - 1992 v rámci náhradní rekultivace podniku Paramo.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem