Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Vzpomínka na profesora Jana Řehoře

obrázek k článku Profesor Řehoř byl nepochybně největší lékařskou osobností, jakou kdy Pardubice měly. Přišel sem na místo primáře interního oddělení nemocnice v roce 1925 z interní kliniky lékařské fakulty university Karlovy v Praze, kde získal svou vysokou lékařskou odbornost pod vedením proslulých internistů profesora Thomayera a profesora Pelnáře. Ti ho naučili přesně pozorovat, bystře hodnotit a trvale studovat zahraniční lékařskou literaturu. Řehoř denně četl francouzské a německé, v pozdějších letech také anglické a americké časopisy a monografie a svým drobným písmem si z nich pořizoval podrobné výpisky. Byl imponující pohled na jeho pracovnu v pardubické vile, kde na třech stěnách byly police, naplněné tisíci a tisíci těchto výpisků. Jeho působení jako pardubického primáře a ředitele nemocnice znám jen z jeho vypravování. Z jeho řečí zaznívalo uspokojení, k jak vysoké úrovni se mu podařilo dovést nejen internu, ale i celou nemocnici. Po zřízení lékařské fakulty v Hradci Králové byl požádán, aby vyučoval interní propedeutiku a tehdy jsem ho jako medik poznal. Interní propedeutika znamená schopnost rozhovorem, pohledem, poklepem, poslechem a pohmatem dospívat k diagnóze.

Zde byl Řehoř opravdový mistr a v konfrontaci např. s rentgenem se nikdy nemýlil. Byl vynikající diagnostik a s rozvojem vědeckého pokroku přijímal i nové metody instrumentálního vyšetření, o kterých byl vždy včas informován. Ještě jako okresní primář se habilitoval na docenta a později byl jmenován profesorem vnitřního lékařství. K takovým metodám dospívali lékaři z praxe jen ojediněle a bylo to vždy zárukou mimořádných kvalit.

V roce 1955 mu bylo nabídnuto místo přednosty I. interní kliniky lékařské fakulty v Hradci Králové a ve svých 60 letech toto místo přijal. Znamenalo to nejen denní dojíždění z Pardubic do Hradce Králové, ale také novou pracovní orientaci, obohacenou o pedagogickou činnost a o výzkum. Dovedl kolem sebe soustředit skupinu pracovitých a tvůrčích lékařů, kterým nevadilo trávit s ním na klinice hodiny až do večera. Zde jsem pod jeho vedením více než 10 roků pracoval a byla to doba velice inspirující jak po stránce praktické, tak po stránce vědecké. Řehoř totiž chtěl, aby jeho lékaři v užších oborech znali více než on a stále je k tomu podněcoval. Nezapomenutelný byl jeho přístup k praktické medicíně. Při jeho přísných vizitách jsem museli konkrétně odpovídat, z jakých důvodů ten či onen lék ordinujeme a co přesně od navrhovaných vyšetření očekáváme. Bylo vždy zle, když odpověď byla obecná a nesměřovala ke konkrétnímu cíli. Řehoř by nikdy nedovolil, aby nemocný na začátku chřipkového onemocnění byl poslán na rentgen, sonografii či biochemický rozbor krve, jak se to dnes mnohdy děje. Nyní, v době ekonomického uvažování, si stále častěji uvědomuji, jakým užitečným lékařem a učitelem by Řehoř byl i dnes.

Byl to mimořádně pohledný muž, imponující osobnost a při tom ve svých osobních zvyklostech velmi náročný. Těšil se, že o dovolené nepojede do hor či lázní, ale že bude mít čas na studium nějakého užšího oboru. Třeba řekl: „Sežeňte mi na prázdniny nějakou tlustou endokrinologii“. Pocházel z líbezné krajiny v jižních Čechách, ale celý tvůrčí život prožil v Pardubicích. Zamiloval se do Polabí a vyčítal nám, svým spolucestujícím do práce, že nedovedeme ocenit krásy roviny pod Kunětickou horou. Začátkem března to bylo 30 roků, co prof. MUDr. Jan Řehoř, DrSc. v pardubické nemocnici zemřel, a proto, a nejen proto, na něho vzpomínám.

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem