Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Třásničky vzpomínek na Pardubice

obrázek k článku Paní a pánové, pardubičtí občané, milí rodáci, je tomu asi měsíc, kdy mne pořadatel tohoto sjezdu, p. Rybička, požádal, abych jako pardubský rodák při sjezdu něco pověděl.

Ponechal mi úplnou volnost námětu. Večeřel jsem toho večera v malé vinárně, a uvažoval jsem o tom. Při tom se mně vynořila v mysli tříšť představ, které se pojily k Pardubicům. Zdařilo se mně je zaznamenat na účtenku, ležící na stole, dříve než opět zmizely v podvědomí. Vznikla z toho směs, jíž patří název „Třásničky vzpomínek na Pardubice“, zajímavá snad jen tím, co se vynoří v mysli při vzpomínce na rodné město člověku, který v něm žil v raném dětském věku, pak je opustil, vracel se znovu alespoň k občanskému pobytu, a nakonec již jen projížděl.

Odstěhoval jsem se šestiletý v létě roku 1901. Opouštěl jsem rodné město nerad a nikdy jsem nepřestal cítit pouto, jež mne k němu vázalo, dětské vzpomínky. Jak chudobným se mi zdálo mé nové přechodné sídlo, Nový Bydžov, hnědá Cidlina, stulíky, louky, vrboví...

Uvažoval jsem o tom, je-li námět vhodný pro sjezd knihomilů a sběratelů.

Zodpověděl jsem si otázku kladně.

Mé dětské vzpomínky poví milým hostům Pardubic o městě, které navštívili, události, podrobnosti a drobnosti, které mně uvázly v mysli, protože se pojily k Pardubicům, poví snad i mým rodákům i jiným pardubským příslušníkům něco málo, co sami nevědí.

Předpokládám, že znáte „Vzpomínky na Pardubice“, které napsal Karel Ferdinand Hovorka, a uveřejnil i jako knížku (vydala „Osvěta lidu“, roku 1911) Knihu vytiskl Julius Ach v Mostě r. 1913.

Hovorka studoval v Pardubicích v sedmdesátých letech minulého století, stal se učitelem v kterémsi městě na severu Čech a po desítkách let navštívil město svého mládí. Hluboce dojat chodí po cestách svého mládí, vzpomíná na tváře, které tehdy dávaly ráz pardubským ulicím a studentskému životu.

Byl to spolužák mého otce, v otcově pozůstalosti jsem našel knížku malého rozsahu, ale napsanou s vroucím citem, plnou stesku po tom, co už dávno minulo a co se nenavrátí.

Od jeho doby uplynulo třicet let do doby, kdy jsem sám jako dítě vstupoval v Pardubicích do života. Když jsem knížku četl, cítil jsem, že přes odstup lidského věku žilo v Pardubicích mnoho z ducha oněch sedmdesátých let a že byla souvislost mezi oběma pokoleními.

A po tomto povšechném úvodu jednotlivé třásničky:

V mých nejrannějších vzpomínkách jsou Pardubice městem zelených vod, zelených olšin a zelených lučin. Tehdy, když jsem zde chodil dětskými kroky, měly Pardubice ještě mnoho z rázu vodního hradu, založeného záměrně uprostřed spleti přírodních vod a bažin, doplněné k ještě větší bezpečnosti umělými stokami, příkopy a strouhami.

Pravoúhlý kout, který tvoří soutok bystré Chrudimky s Labem, které zvážnělo, zpyšnělo a zlenivělo po sestupu do zlatého pruhu české země, tento kout byl na jižní a západní straně uzavřen druhým ramenem Chrudimky, které od jejího hlavního toku běžícího k severu odbočovalo směrem na západ, ku Praze, a tam, kde dnes stojí městské divadlo, zahýbalo v pravém úhlu k severu a tvořilo tak vodní příkop před městskými hradbami na jih proti Chrudimi a na západ proti Přelouči. Toto rameno podtékalo most, jímž vedla cesta ze Zeleného předměstí k Zelené bráně, teklo středem plochy, která tvoří nynější náměstí mezi Zelenou branou a Grandhotelem a vtékalo do Pernštejnské městské stoky, která odbočovala od Chrudimky u severní části města, tekla rovnoběžně s Labem, a protékala severní část města.

Ale tím nebylo vodstvo starých Pardubic vyčerpáno. Všude v ulicích, kudy šel, viděl chodec strouhy, jimiž bylo město doslovně protkáno, jimiž tekla zelená voda, někde líně, takže bylo tok vůbec těžko postřehnout, jinde, kde se její koryto svažovalo, rychlým spádem a rychlým tokem, byla však i místa, kde se z vyšších poloh vrhala k hlavním tokům prudce a se silou, která děsila malé dítě.

Tak mezi reálkou a Olšinkami tekla strouha, jíž se voda řítila se zuřivostí, víříc bezpočet odstínů zeleně od žlutozelené po brčálovou, směrem ke Chrudimce a končila tu rourou, z níž vyrážel sloup vody, který se tu lámal velkým obloukem a vrhal k řece s takovou zběsilostí a s takovým hlukem, že malému diváku po chvíli působil závrať.

A jak byly zelené vody, tak byly zelené i olšiny na jihu a lučiny na západě města, na jihu byly Olšiny, na západě Zelené předměstí, jehož jméno tyto mé úvahy potvrzuje.

A v mých představách je i Zelená brána odleskem zelenosti vod, olšin a lučin, jimž kraluje víc než měděnka, která pokryla její báň. Barvu měly pro mne Pardubice jen jedinou, zato poskytovaly velkou rozmanitost čichových vjemů.

V průchodu u Zelené brány byl to silný pach vosku a svěc, v krátké uličce od brány k náměstí vábivá vůně perníku, v Pernštejnské ulici pach řeznických krámků, u děkanství a u Valchy lehký závan rybiny a rostlinného rozkladu, v končině u nádraží zápach petroleje a v prašných odlehlých uličkách mezi ploty skladišť na obvodu města dusivý pach téru, jímž byly napuštěny.

 

Z pozůstalosti JUDr. K. Reslera

Poznámky:

1)       Karel Hovorka (nar. 1867 v Cholticích) byl ředitelem měšťanské školy v Souši u Mostu. Jeho „Vzpomínky na Pardubice“ (1913) a „Jak bývalo v Pardubicích“ (1938) otiskneme brzy znovu v našem časopise.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem