Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

KAPITOLY Z DĚJIN ČESKÉHO FAŠISMU na Pardubicku I. ÚVOD

obrázek k článku Motto: ?Fašismus je anonymní společnost nespokojených a odmítnutých s neomezeným ručením k výrobě politických báchorek a raubířských historek, má ovšem v sobě alespoň trochu idealismu u těch, kteří se dávají ošálit zdánlivým bojem proti korupci. Fašismus je potud vážným problémem, pokud znamená těžký úpadek národního liberalismu. Fašismus je měřítkem lidské dezorientace...? TGM, 1926

Český fašismus dnes není bohužel zcela mrtev... Dokazují to nedávné akce extrémní mládeže v Praze a Trutnově, obnova Národní obce fašistické roku 1990, pochody t. zv. Vlastenecké fronty českými městy včetně Pardubic (21. 8. 1999), snaha aktivizovat roztříštěné skupiny a transformovat je v novou politickou stranu, jež by nahradila na scéně neúspěšnou Sládkovu SPR/RSČ... Stalo se tak 3. března 2001 vytvořením t. zv. Národně-sociálního bloku v Praze.

Pardubice a Pardubicko bývaly ve 20. a 30. letech úspěšnou základnou Národní obce fašistické, politické strany českého fašismu. Jaké byly kořeny tohoto fašismu? Rodil se od počátku 20. let. Impuls k jeho růstu dalo uchopení moci Benitem Mussolinim v Itálii na konci října 1922. Jiným, vnitřním podnětem byl pak atentát na národně demokratického ministra financí Aloise Rašína v lednu 1923. Po něm v Praze proběhla bouřlivá demonstrace tehdy nejsilnější české protifašistické organizace- Červenobílých (založené r. 1922), ústící v nezdařený pokus o vyplenění redakcí Rudého práva, Českého slova a liberální Tribuny.1)

Český fašismus byl výbojně národní a xenofóbní, zaměřený hlavně proti Němcům, ale i jiným „cizákům“ a židům, kteří údajně chtějí ovládnout republiku. Ačkoliv zdůrazňoval sociální spravedlnost, ostře odmítal „cizácký socialismus Marxův“. Hlavními terči jeho útoků byly národnostní menšiny a jejich hnutí, KSČ, socialistické strany a jmenovitě Hrad, symbolizovaný dvěma jmény: T. G. Masaryk a E. Beneš. „Stoupenci českého fašismu se rekrutovali napříč všemi sociálními i společenskými vrstvami. Najdeme je mezi řemeslníky, zemědělci, dělníky, ale i podnikateli, inteligencí, svobodnými povoláními (zvláště právníky) a hodně často mezi příslušníky ozbrojených sil, armády i policie, výrazný byl počet mladých lidí.“2)

Národní obec fašistická (dále jen NOF) byla založena v Praze 23. března 1926 splynutím t. zv. Národního hnutí publicisty a básníka V. Dyka (1877 -1931) s Čs. fašisty Hanáka Robera Macha. Jejím ideálem se stal italský t. zv. korporativní stát s důrazem na 5 stavů: zemědělce, dělníky, obchodníky, živnostníky a duševní pracovníky. Již 7. října 1925 vzniklo Fašistické studentské sdružení vedené J. Vrzalíkem a J. Streiblem zaměřené na studenty vysokých škol. Oficiální mládežnickou organizací NOF se stala t. zv. Omladina (pro členy ve věku 14 - 25 let). Členové NOF pronikli i do Družiny dobrovolců čs. zahraničního vojska. NOF si brzy po svém vzniku začal vytvářet pořadatelské sbory ve formě úderných čet, t. zv. Junáků NOF. Jako stejnokroj nosili členové NOF černé kalhoty s koženým opaskem, černou košili a čapku. Stranická struktura byla řízena ústředním direktoriem v Praze, jež dávalo směrnice župním a zemským výborům (t. zv. radám sedmi), které úkolovaly místní fašistické jednoty. Na jaře 1926 měla NOF již 5 000 členů, politickou podporu národně demokratické strany K. Kramáře a pravého křídla strany agrární.3)

Po tomto obecném úvodu již obraťme svou pozornost na počátky činnosti NOF v Pardubicích.

Poznámky:

1) Červenobílí vznikli jako odnož národně demokratické strany. O počátcích českého fašismu od r. 1922 podrobně T. Pasák, Český fašismus 1922 - 1945 a kolaborace 1939 - 1945, vyd. PRÁH 1999, zvl. s. 61-70, dále A. Klimek, Boj o Hrad, I. díl, vyd. PANEVROPA 1996, s. 272 a násl., M. Gregorovič: Kapitoly o českém fašismu, vyd. LN 1995, s. 19 a násl., J. Čechurová, Česká politická pravice, Knižnice Dějin a současnosti, vyd. LN 1999, s. 79 a násl., M. Nakonečný, Vlajka, Chvojkovo nakladatelství, Praha 2001, s. 12 a následující.

2) A. Klimek - P. Hofman, Vítěz, který prohrál, vyd. PASEKA 1995, hl. s. 53-54.

3) Český antifašismus a odboj, vyd. NV a ČSPB 1988, heslo NOF, s. 242.

 

II. Počátky NOF v Pardubicích r. 1926

První zpráva o důvěrné schůzi fašistů v Pardubicích pochází z 20. května 1926, kdy ji okresní komisař JUDr. Josef Novotný rozpustil v hotelu „U Zlaté štiky“. Svolavateli schůze byli tři mladí posluchači práv: Václav Hrbek (bytem Pardubice, Wilsonova tř. 63 - dnešní Třída Míru), Josef Hendrych (Pardubice, Husova ul. 255) a Emil Udržal (Pardubice, Smetanovo nám. 55). Více než 100 osob nemělo na schůzi pozvánky, proto byla ve 20 h. rozpuštěna. Přítomní ji ukončili zpěvem písní „Hej, Slované!“ a „Kde domov můj“.1) Pražskými hosty schůze byli ruský legionář škpt. Jan Zaňka a jako kolportér letáků v Pardubicích dobře známý Ferdinand Zahrádka. Jan Zaňka (nar. 7. 11. 1881 v Rybinách na Rychnovsku, bytem Hodkovičky 26) býval v Rusku nadporučíkem v armádě generála Děnikina (zde přijal i pravoslavnou víru), v Praze byl štábním kapitánem automobilního praporu č. 1. Ferdinand Zahrádka (nar. 21. 4. 1876 v Nové Huti, bytem Praha 1, čp. 806), redaktor, byl v Pardubicích dobře znám z událostí roku 1914. Tehdy jej na nádraží zatkli pro pobuřování vojáků, kteří měli rukovat na srbskou frontu.2) Zahrádka býval pojišťovacím agentem a na počátku republiky se přihlásil k národním socialistům. Jako výrazný antisemita se stal členem výboru fašizujícího Národního hnutí V. Dyka.3)Tuto funkci složil v září 1925 pro nespokojenost s politikou hnutí. Již roku 1921 vydával brožurky „ Za očistou“ (antisemitské a xenofóbní), v letech 1924 a 1925 byl trestán podle zákona na ochranu republiky za urážku presidenta a tiskový přečin vězením v délce 14 dnů a 1 týden.4)

21. června 1926 podal nám již známý triumvirát posluchačů práv - Hendrych, Hrbek a Udržal - žádost, aby směli vylepovat č. 24 moravského fašistického listu vydávaného v Holešově „Národní republika“ z 18. 6. s článkem „Dějiny zrychlují krok“ a šířit tiskopisy NOF vzešlé z tiskárny Zdeňka Binko v Praze (Vodičkova 22) „Všem věrným Čechům a Slovákům“ a „Fašisté dělníkům“. Dále chtěli šířit tisk vydaný Dělnickým syndikátem čs. fašistů (vytištěný v Brně v tiskárně V. Horáka) „Našemu dělnictvu v ČSR!“ Dostali úřední povolení, neboť - jak říká zpráva - „zdejším fašistům jedná se pravděpodobně o to, aby založili v Pardubicích co nejdříve odbočku nebo místní organisaci fašistickou a za tím účelem chtějí rozdávali tiskopisy, aby získali nových přívrženců.“5)

Dějiny tehdy v ČSR skutečně zrychlovaly krok...1. máje 1926 se konal v Prostějově zemský sjezd NOF se slavnostním průvodem asi 500 černých košil městem. 2. července t. r. byl odvolán z funkce náčelníka hlavního štábu generál ruských legií Rudolf Gajda (1892 - 1947) a zemí se začaly šířit zprávy o chystaném převratu fašistů v době VIII. všesokolského sletu v Praze ve dnech 4. - 6. 7. 1926.6)

Jaké bylo léto toho roku v Pardubicích? 2. července svolal známý triumvirát Hendrych, Hrbek, Udržal doplněný ještě o inspektora pojišťovny Karla Zástěru dvouhodinovou důvěrnou schůzi fašistů na 20. hodinu do restaurace „Na starém Perštýně“. Sešlo se tu 150 osob a řečnili zde jako hosté redaktor Národních listů z Ústí nad Orlicí Miroslav Rössler a Antonín Kříž z fašistického ústředí v Praze. Útočili „proti Izraelitům jako škůdcům ČSR“, na socialistické strany a na KSČ. Za domácí stoupence fašismu promluvil zubní lékař MUDr. Bohumil Konopásek, generál ruských legií v záloze (nar. 15. 12. 1873 v Rousínově na Rakovnicku, bytem Pardubice, Hlaváčova ul. 394), jehož jméno prochází nadále v podstatě celou další historií pardubického fašismu.7) On byl také svolavatelem podzimní schůze NOF v Pardubicích 23. září 1926 ve „Zlaté štice.“ Schůze začala ve 20 hodin za účasti asi 550 osob. Hlavní referent dr. Cyril Svozil z Prostějova, předseda Velké fašistické rady, útočil ve své řeči na dr. E. Beneše a vysvětloval t. zv. Gajdovu aféru. Před budovou se shromáždilo asi 60 komunistů. Podle hlášení přednosty Okresní správy politické v Pardubicích prezídiu Zemské správy politické v Praze ze 24. 9. 1926 „demonstrující komunisté očekávali, že bude hlavním řečníkem jejich bývalý příslušník a nynější fašistický tajemník Doležal.“ Redaktor listu KSČ „Rudý východ“ V. Stádník a sociálně demokratický náměstek starosty Josef Jirout „ztěžoval hostům přístup do schůze“, Jirout se vměšoval do výkonu dvěma intervenujícím strážníkům, ale dodatečně si stěžoval na chování policie.8)

V září 1926 (25. 9.) byl prezídiem Zemské politické správy v Praze rozeslán přednostům Okresních politických správ oběžník s opisem „Rozkazu Direktoria NOF č. 2“ o povinnosti každé fašistické jednoty ustavit údernou četu o síle 21 mužů v čele s četařem (5 čet vytváří rotu, jíž velí rotník). Podepsaní členové direktoria JUDr. Adolf Dušek a Dr. Ing. Zdeněk Zástěra (bývalý člen vedení Červenobílých) s tajemníkem Jaromírem Pobudou vyzývali ke službě „mladé, zdatné a nebojácné bratry“.9) Je třeba konstatovat, že NOF zaznamenala na přelomu let 1926-27 největší rozmach své členské základny, okolo 200 000 členů.10) Proti tomuto vzestupu alarmovaly levicové politické strany. Jejich pardubičtí vůdcové J. Jírek (nár. soc.), Josef a Fr. Jiroutové a B. Laušman (soc. dem.) a V. Stádník (KSČ) byli rozsudkem Okresního soudu z 15. 9. 1926 zproštěni obžaloby za narušování schůzí NOF. Osvobozeni však také byli V. Hrbek a spol. ve věci důvěrné schůze NOF konané 20. 5. 1926 u Zlaté štiky, jež byla úředně rozpuštěna. Listy socialistických stran upozorňovaly ve svých článcích na nebezpečí českého fašismu. Sociálně demokratický „Východočeský obzor“ v článku „Dvojí fašism“ z 28. října 1926 kritizoval politické postoje národního demokrata, ředitele pardubické reálky Emanuela Hlavatého (1872 - 1942)11) a národní socialistické „Bratrství“ v č. 46, roč. 1926 v článku „Dvojí loket tiskového odboru 4. pěší divize v Hradci Králové?“ napadlo účast škpt. J. Zaňky na fašistické schůzi v Pardubicích 20. 5. 1926.12) V nově vzniklé NOF se začal silně angažovat i pardubický soudce Vojtěch Vážný (nar. 11. 3. 1894), který podle důvěrného sdělení četnické stanice v Pardubicích měl být kvůli tomu služebně přeložen do Strakonic.13) Četnická stanice v témž hlášení Okresní správě politické z 12. listopadu 1926 uvedla, že 17. října 1926 byl ustaven župní odbor NOF pro pardubický kraj v čele s předsedou gen. MUDr. B. Konopáskem a jednatelem Milošem Solilem, účetním u firmy Machaň a Vavřena v Pardubicích (továrna na mlýnské stroje „U vápenky“), bytem V Ráji čp. 940, nar. 20. 1. 1894 v Dolanech u Olomouce.14) Tak se konstituovala Národní obec fašistická v Pardubicích a v našem okrese.

Poznámky:

1) Státní okresní archiv Pardubice, fond Okresní úřad Pardubice (dále jen OÚ Pardubice), presidiální spisy (dále jen pres.), kart. 17, pres. 379/1927, hlášení přednosty Okresní správy politické prezídiu Zemské správy politické v Praze z 21. 5. 1926.

2) S. Vinař: Pardubicko revolucionářské a partisánské - hrst vzpomínek odbojníků, in: příloha Východočeského rozhledu 1936, přetiskly Zprávy Klubu přátel Pardubicka 1999, č. 5-6, s. 173. Zahrádka je tu nazýván „správným anarchistou“ a připomíná se tu jeho odsouzení za vzpouru u dragounského pluku v Lysé n. L.

3) Národní hnutí vznikalo zjara 1921 a první provolání vydalo 8. 11. 1921 v Praze. Ve znaku mělo čs. trikoloru s lipovými listy, vztyčený meč a písmeno N - národ. Vyslovovalo se pro t. zv. český socialismus. Více A. Klimek, Boj o Hrad, I. díl, vyd. Panevropa Praha 1996, s. 275-276 a M. Gregorovič, Kapitoly o českém fašismu, vyd. Nakladatelství Lidové noviny 1995, s. 20-21. Vůdcem NH byl básník Viktor Dyk (1877 - 1931). Více o něm viz. F. Kautman, Naděje a úskalí českého nacionalismu (V.Dyk v českém politickém životě), Česká expedice Praha 1992 a J. Čechurová, Česká politická pravice, Nakladatelství Lidové noviny Praha 1999 (10. sv. knižnice Dějin a současnosti), hlavně kapitoly Počátky českého fašismu a Fašismus, s. 79-98.

4) Sdělení z policejního ředitelství v Praze četnickému velitelství v Pardubicích z 23. 6. 1926, OÚ Pardubice, kart. 17, pres. 494/1927.

5) OÚ Pardubice, kart. 17, pres. 494/1927 z 22. 6. 1926.

6) O t. zv. Gajdově aféře podrobněji A. Klimek-P. Hofman: Vítěz, který prohrál, Paseka Praha a Litomyšl 1995, s. 63-148, A. Klimek: Boj o Hrad, II. díl, vyd. Panevropa Praha 1998, s. 56 n. a hlavně I. Šedivý: Gajdova aféra 1926-28, in: Český časopis historický 4/1994.

7) Hlášení četnické stanice č. 20 v Pardubicích Okresní správě politické z 3. 7. 1926, OÚ Pardubice, kart. 17, pres. 521/1927.

8) OÚ Pardubice, kart. 17, pres. 717/1927.

9) Prezídium Zemské správy politické v Praze 25. 9. 1926, č. j. 32 993, OÚ Pardubice, kart. 17, pres. 726/1927.

10)    Klimek - Hofman, s. 150.

11)    OÚ Pardubice, kart. 17, pres. 809/1927 z 5.11. 1926.

12)    OÚ Pardubice, kart. 17, pres. 840/1927 z 27. 11. 1926.

13)    Sdělení četnické stanice Pardubice z 12. 11. 1926 Okresní správě politické, OÚ Pardubice, kart. 17, pres. 864/1927.

14)    Sdělení četnické stanice Pardubice z 9. 12. 1926 Okresní správě politické OÚ Pardubice, kart. 17, pres. 920/1927.

Pokračování


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem