Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

12.05.2024 08:35

Hradcem Králové k soutoku Orlice s Labem

Gočárova tř. – Hučák – Jiráskovy sady – Velké nám. – Eliščino nábř. Délka trasy 6 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 13:54, 15:27h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

15.05.2024 18:00

Stavební vývoj Pardubic

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad - zřic. hradu Kyšperk - Kopeček - Pustiny -Písečná u Rybníčka - Vakdštejn - Přírodní park Orlice - Letohrad Kopečková pouť. Délka trasy 14 / 7 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 14/15:03/16:00 ČD. Ved: A. Milatová. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Firemní papíry pardubických firem 1870 - 1949

obrázek k článku III. Z ochranných známek, umístěných na fir. papíru, lze uvést např. firmu Explosia, čs. akciová továrna na látky výbušné 19. 10. 1922. Ochrannou známkou byla Prašná brána. Dále firmu Bratři Horákové, továrna na zužitkování ovoce a zeleniny 2. 1. 1932. Ochran. známkou byla větévka se třemi švestkami a písmeny BHP Bratři Horákové, Pardubice, umístěnými do prostřední švestky.

V souvislosti s větším výskytem výrobků cizích firem na našem trhu se objevují i fir. papíry, které nabízejí výrobky cizích firem. Mnoho pardubických firem se zámořskými firmami spolupracovalo, napr. firma Jan Dostálek, jednatelství a komisionářství (25. 5. 1925). Firma nabízela americký nábytek firmy Jerry (ochranná známka v podobě sedícího muže u stolu a nápis JERRY), dále americké psací stroje firmy Royal (ochran. známka v podobě psacího stroje a nápis ROYAL).

Na pardubických fir. papírech doby meziválečné se objevuje několik novinek. Často je součástí fir. hlavičky fotografie firmy (výklad. skříně apod.) Známá pardubická firma Josef Franc použila jako doprovod fir. hlavičky fotografii průčelí obchod. domu „ U Merkura“ (2. 7. 1929).

Další novinkou jsou tzv. dvojité veduty. Veduty jako takové se objevují i nadále jako např. již u zmíněné firmy J. Franc (22. 9. 1923), mnohé firmy se však rozrůstají o pobočné závody obou firem vedle sebe jako např. u firmy A. Rainberg, strojírna , moštárna (23. 3. 1938). Vedle pardubické firmy je uvedena i firma existující ve Vysokém Mýtě, továrna na stroje a slévárna.

Celkově lze říci, že fir. papíry pardubických firem v období meziválečném jsou velmi rozmanité. U většiny je však patrný vývoj ke zjednodušení

(jak fir. hlavičky, tak obrazové fir. značky a ochran. známky). Umístění některých fir. značek je mnohdy netradiční. Firma Bratři Píšové, železářství, umístila fir. hlavičku v podobě šroubku (nýtku) do levého dolního rohu. Některé firmy zviditelnily (zvýraznily) rok založení, jako např. firma Frant. Kostelecký, továrna na barvy a oleje (zal. 1888). Další firmy umístily na fir. papír i městský znak jako např. Elektrické podniky města Pardubic (20. 5. 1925).

Grafické trendy, vzniklé nebo dále rozvíjené v době předválečné na pardub. fir. papírech, pokračovaly i v období pro firmy tak složitém, jakým byla druhá svět. válka.

Na fir. papírech se zabydluje německý jazyk. Některé firmy mají text dvojjazyčný, na levé straně fir. papíru text něm. a na pravé text český. Příkladem je firma Frant. Walter, velkozávod sklenářský (Stavosklo), (22. 8. 1942). Některé firmy používají ve fir. hlavičkách nápis pouze německý. V mnoha případech fir. hlavičky zmizí a firma používá pouze razítko s podpisem majitele firmy jako např. firma Polák a Lukasle, továrna psacích a kuřáckých potřeb (28. 6. 1941).

Fir. značky a ochran. známky na fir. papírech zůstaly, ale budeme-li sledovat a porovnávat fir. papíry některých firem, jejichž fir. papíry se dochovaly ve větším počtu a pokrývají všechny válečné roky, zjistíme, že fir. značky prodělaly změny. Fir. značky se zmenšily. Fir. papír firmy Jindřicha Francka synové, akc. spol. Francovka, továrna na kávoviny, datovaný r. 1939, 1940 a 1941 používal na pravé straně fir. hlavičky známou ochran. známku kávový mlýnek. V roce 1942 je kávový mlýnek poloviční a v r. 1946 se už na fir. papíru neobjevuje.

Poslední rok války a vítězství československého národa nad fašismem se zapsal i na pardubic. fir. papíry. Velmi často se objevuje státní vlajka, český lev apod. Firma Pakarto, pardubická kartonážní továrna (23. 9. 1945) umístila na pravou stranu fir. hlavičky postavu rozkročeného muže, stojícího za štítem s pardubickým půlkoněm a držícího v ruce československou vlajku.

V roce 1945 (květen) jsou zajímavé i obsahy textů fir. papírů. Na začátku textů se objevují četné pozdravy a přání mnoha zdarů v podnikání v osvobozené vlasti. Text fir. papíru firmy J. Prokopa synové, továrna na mlýnské stroje uvádí: „Bouře, kterou jsme v šesti válečných letech prošli, se utišila a nyní máme všichni zájem na tom, abychom v mírové době tvořili nové hodnoty svědomitou a pilnou prací…“

Poslední sledované období pardubických fir. papírů spadá do poválečných let, respektive do roku 1949. Pro poválečné období je charakteristická postupná likvidace soukromého sektoru podnikání. Tyto změny v národ. hospodářství jsou patrné i na počtech fir. papírů, které se povážlivě zmenšily. Prakticky ještě do roku 1947 můžeme vysledovat fir. papíry některých menších a středně velkých pardubic. firem jako např. firmu Jan Svoboda a synové, továrna na kopyta (8. 1. 1946), Stanislav Procházka a spol., obchod železářský (31. 12. 1947), František Beránek, speciální auto-elektronika (20. 7. 1946) apod.

Fir. papíry velkých firem, které prošly jako první vlnou znárodnění, nesou ve svých fir. hlavičkách charakteristické označení Národní podnik, jako např. firma Pardubické závody lihovarské, nár. podnik  (27. 11. 1947), Polický, národ. podnik, závod Pardubice (13. 10. 1948) apod.

Po roce 1948 je patrné další markantní zjednodušení grafické plochy fir. papírů. Není již potřeba honosných fir. hlaviček, prakticky se neobjevují fir. značky a ochran. známky. Plocha fir. papírů je maximálně využita pro text. Nápaditost, která kdysi udělala z fir. papírů přitažlivou formu korespondence mezi jednotlivými firmami, mizí.

Na závěr lze obecně říci o pardubických firemních papírech, že jejich rozmanitost odpovídala celkem jistě rozmanitosti průmyslových odvětví v Pardubicích. Některé firmy fir. papíry obměňovaly, doplňovaly, aktualizovaly. Jinými slovy na fir. papírech pracovaly. Jiné firmy ponechávaly po dlouhou dobu fir. papíry víceméně beze změny. Hlavním trendem, který však zasáhl naprostou většinu firem, bylo postupné zjednodušení fir. hlaviček, což souviselo s praktičností. Bylo by zajímavé, srovnat (komparovat) pardubické fir. papíry s jinými průmyslovými regiony.

 

Použité materiály:

1) SOAP, firemní papíry (použito ze skartovaného materiálu).

2) Autorova disertační práce (Pardubické firemní značky v letech 1859 – 1938),

upraveno a zkráceno pro ZKPP.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem