Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

12.05.2024 08:35

Hradcem Králové k soutoku Orlice s Labem

Gočárova tř. – Hučák – Jiráskovy sady – Velké nám. – Eliščino nábř. Délka trasy 6 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 13:54, 15:27h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

15.05.2024 18:00

Stavební vývoj Pardubic

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad - zřic. hradu Kyšperk - Kopeček - Pustiny -Písečná u Rybníčka - Vakdštejn - Přírodní park Orlice - Letohrad Kopečková pouť. Délka trasy 14 / 7 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 14/15:03/16:00 ČD. Ved: A. Milatová. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

K roku 1945

obrázek k článku Je pravda, že dobové dokumenty dovedou hodně povědět o době, kdy vznikly. Proto hodně řekne jeden cyklostylový obchodní dopis s datem Pardubice, 26. května 1945 nesoucí značku H/DA. Zde je jeho znění:

Vážený obchodní příteli!

Vítězná rudá armáda osvobodila naši zem od německých okupantů a vrátila řízení českých věcí do českých rukou.

I náš podnik jest opět v českých rukách a jest spravován z pověření okresního národního výboru v Pardubicích

vnuceným správcem panem Ludvíkem Balcarem,

předsedou Obchodního družstva v Pardubicích. Jinak náš podnik zůstává zatím v nezměněné formě a budeme Vám dále dodávati s největší snahou Vám co nejlépe sloužiti a prohlubovat obchodní spojení. Následky dlouhé a kruté německé okupace a revolučních převratových dnů nelze však najednou odstranit a proto musíme se my i Vy obrnit trpělivostí, než budou všechny nesnáze ve výrobě odstraněny.

Náš podnik byl velmi poškozen tím, že bývalý německý majitel odvlekl nám pod ochranou esesáků 3 nejschopnější nákladní auta. Náš největší vůz – pětitunu – odvlekla nám německá armáda a esesáci, kteří náš podnik obsadili, ukradli nám traktor s vlečným vozem. Přišli jsme tudíž celkem o 5 nákladních vozidel. Dovedete si představit, co to při rozsahu našeho obchodu znamená.

Snažíme se ze všech sil, abychom své vozy dostali opět zpět a nebo, abychom získali vozy náhradní a doufáme, že se nám to podaří. Chceme uvésti provoz do normálního chodu, chceme Vám dodávati pravidelně auty, snažíme se pro Vás opatřiti zboží, ale není naší vinou, že se nám to v nynější převratné a dosud neuspořádané době plně nedaří. Prosíme Vás proto, abyste měli strpení a pokud je Vám to možno, pro zboží si přijeli sami. Je to stav přechodný a jsme přesvědčeni, že všechny potíže budou v brzku postupně odstraněny.

Při této příležitosti Vás prosíme, abyste nám vrátili všechny dlužné obaly, neboť jen tak si zajistíte další dodávky zboží, pro které tyto obaly nezbytně potřebujeme.

Se skončením války padla též rajonizace nařízená německými úřady, jak jsme Vám oznámili naším oběžníkem ze dne 9. 4. tr. S potěšením oznamujeme všem naším zákazníkům, se kterými jsme museli, ač neradi, přerušiti obchodní spojení , že je opět budeme navštěvovati a jim dodávati. Prosíme je proto, aby nám své odběrní listy svěřili s důvěrou k vyřízení a doufáme, že se nám podaří je plně uspokojiti.

Vedoucí myšlenkou našeho podniku i po dobu jeho dočasné existence, vzhledem k tomu, že v době německé okupace vznikl z několika firem, z nichž největší a nejpodstatnější bylo Obchodní a výrobní družstvo

v Pardubicích, bude poctivá služba všem naším zákazníkům a tím široké veřejnosti.

Těšíme se, že nám zasláním všech odběrních listů poskytnete příležitost získati si vzorným vyřízením Vaši důvěru a ujišťujeme Vás, že se vynasnažíme ze všech sil, abychom Vás uspokojili v mezích naších možností při dnešní všeobecně svízelné dopravní situaci.

Děkujeme Vám předem za Vaše pochopení a Vaši důvěru a přejeme Vám v nové svobodné Československé republice mnoho zdaru.

S přátelským pozdravem

Emil Salus, maj. L. Hammrich,

Pardubice

Vnucený správce Ludvík Balcar

P.S. Tento dopis musíme Vám bohužel zaslati nevyplaceně. Prosíme, abyste obálku, v které jej zasíláme, odevzdali našemu cestujícímu, nebo u nás v kanceláři, aby Vám mohlo být porto uhrazeno. Děkujeme Vám!


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem