Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

PARDUBICKÝ FILMOVÝ KLUB - 40 let

obrázek k článku I. část Sezóna 2003 ? 2004 je pro pardubický Filmový klub jubilejní ? už čtyřicátá. Za největší úspěch je možno považovat skutečnost, že FK už plné čtyři desítky let v Pardubicích žil, žije a pouští se do páté desítky let své činnosti!

Po dřívějších zkušenostech z podobných akcí jsme před založením Klubu v Pardubicích nebyli totiž příliš optimisty – spíš jsme měli obavy, zda vydrží zájem veřejnosti, zda brzy nevyschne počáteční hubená zásoba filmů pro filmové kluby, zda se najde dost obětavých lidí, kteří by v Klubu aktivně pracovali.

Postupně praxe ukázala, že jsme se obávali zatím většinou zcela zbytečně!

Zájem pardubických přátel filmu zůstává v rozsahu všech věkových kategorií.

Dramaturgie pravidelných klubových pondělků (kino Sírius) dělá stále starosti, ale pramen zatím dosud nevyschl úplně, a dá se věřit, že tomu tak bude i pro příští klubové sezóny.

Bude to zase v Klubu kolem 40 zajímavých filmů, současných i archivních.

Členové FK (zejména novicové) shlédnou několik nejzajímavějších repríz filmů, uvedených v předchozích sezónách, takže ti, kteří počnou chodit na klubová představení v nové sezóně, rozhodně by neměli o ně přijít!

Měli jsme v Pardubicích štěstí i na dostatečný počet nadšenců a obětavců, kteří v Klubu aktivně pracují a udržují jej v chodu. Za největší podporu činnosti FK v Pardubicích, zejména v jeho počátcích, považujeme pochopení a velmi aktivní spolupráci tehdejší Správy městských kin v Pardubicích, promítačů jednotlivých kin, kde v průběhu své činnosti FK uskutečňoval svá klubová představení. Naše díky při této příležitosti, kdy bilancujeme uplynulé sezóny, patří všem složkám, které se zasloužily o založení Klubu, zejména v prvních letech, kdy přispěla řada komisí a orgánů k jeho životaschopnosti, podobně i v současnosti.

Ve výboru FK pracuje dlouhá léta mnoho obětavých nadšenců pro filmové umění, jejichž činnost je třeba vysoce ohodnotit.

Rada čs. filmových klubů v Praze mnohokráte ocenila soustavnou činnost v cílevědomé a systematické práci v oblasti různých forem klubového života. K těm nepochybně patří organizování besed, seminářů, seriózní příprava lektorských úvodů, angažovanost klubu v systému místní kultury.

Rada ČSFK děkovala všem organizátorům a členům pardubického Filmového klubu za jejich dosavadní činnost a přeje do jubilejního „kulatého“ desetiletí mnoho zdaru a nepřeberné množství filmových zážitků.

Co bylo v dopisech

Celostátní výbor Čs. federace filmových klubů udělil (11. 1. 1969) ČESTNÝ ODZNAK členům výboru FK Boženě Kurečkové a Janu Remačovi.

Poděkování Karlu Zemanovi a Hermíně Týrlové za „pracovní setkání“ ve Filmovém studiu v Gottwaldově (duben 1980) se členy FK, při kterém byly vysvětleny principy a postupy na filmovém díle.

 

„Pozdravujte mé milé Pardubice, na které stále vzpomínám! Děkuji z celého srdce za krásnou gratulaci k narozeninám, a také já přeji FK hodně úspěchů.“

František Filipovský.

(Praha 20. X. 1967)

 

„Na případné setkání se členy FK v Pardubicích zatím nelze počítat, jelikož mám rozpracovanou sekvenci obsáhlého filmu.“

S přátelským pozdravem Karel Čáslavský

(Praha – únor 1990)

Před čtyřiceti lety oslavil tehdejší československý film 65. výročí svého zrodu. To se psal rok 1963.

Patří tedy k nejstarším národním kinematografiím na světě, neboť první filmy natočené na domácí půdě byly veřejně předvedeny v Praze jen dva a půl roku po onom památném dni z konce prosince 1895, kdy francouzští vynálezci kinematografu bratři Lumierové začali v Paříži pořádat pravidelná představení svých oživlých fotografií.

O rozvoj natáčení filmů v Čechách se zasloužil pražský architekt a fotograf Jan Kříženecký, který si z Paříže přivezl originální Lumierův přístroj na příjem a reprodukci oživlých fotografií, a začal pak tady s touto dřevěnou kamerou filmovat. Své filmy předvedl Kříženecký poprvé veřejně na Výstavě architektury a inženýrství v pražské Stromovce na jaře 1898, kde se jeho „Český kinematograf“ stal jednou z nejvyhledávanějších atrakcí.

Rok 1963 se stal také i rokem, kdy se začaly zřizovat Filmové kluby.

Z podnětu Ústřední půjčovny filmů v Praze a Československé společnosti pro šíření politických a vědeckých znalostí docházelo k postupnému zakládání Filmových klubů. V Pardubicích se stal zřizovatelem okresní výbor Společnosti pro šíření politických a vědeckých znalostí.

23. září 1963 se sešel přípravný výbor Klubu náročného diváka, který byl sestaven ze zástupců jednotlivých kulturně-společenských institucí. Promítání bylo zahájeno 11. 11. 1963 ve 20,00 hod. přehlídkou nejstarších českých filmů, které tvořily první klubový večer zařazený do cyklu Historie českého filmu.

Klub měl v této době 263 členů. Přípravný výbor pracoval až do ledna 1964, kdy byl na členské schůzi v kině hotelu Grand zvolen první řádný výbor Klubu náročného diváka.

Na ustavující schůzi dne 13. ledna 1964 byli zvoleni: předseda, první a druhý místopředseda, hospodář, zapisovatelka a dále do výboru byli jmenováni zástupci za OV Společnosti pro šíření politických a vědeckých znalostí a Správy městských kin. Usnesením celostátní konference zástupců klubů byl dne 5. září 1965 změněn název na Filmový klub. K další organizační změně došlo pak 1. března 1971, kdy se stala novým zřizovatelem Správa městských kin. Klubovým kinem od počátku činnosti bylo kino SVĚT v hotelu GRAND.

V současné době vede Filmový klub výbor s řadou aktivistů, který si vytvořil vlastní lektorskou, dramaturgickou, kulturně vzdělávací i propagační skupinu.

V průběhu již tedy 40leté činnosti byla vybudována knihovna, ve které jsou základní díla filmové teorie a estetiky, monografie filmových tvůrců a herců a řada našich i zahraničních filmových časopisů. Členové výboru a aktivisté se pravidelně scházejí 1x za 14 dní na pracovní schůzce, na které je připravována nejen dramaturgie, ale i ostatní klubové akce. Činnost klubu je zachycována průběžně v zápisech a také i v kronice. Od roku 1976 se výbor FK řídil podle dalších stanov, vydaných ústředním ředitelem Čs. státního filmu, které upřesňovaly „Zásady zřizování, organizaci a činnosti FK“.

V roce 1988 přešel Filmový klub s promítací činností do kina JAS 70. Později některá svá klubová představení uskutečnil FK v Kinokavárně a v současné době je klubovým kinem kino SIRIUS.

Pardubický FK byl prakticky od svého založení iniciátorem klubového života i v řadě dalších míst, např. v Holicích, Nové Pace, Přelouči, Lanškrouně, Špindlerově Mlýně a zejména v Telčicích. Iniciativní přístup k počátečnímu rozvoji klubového života zajistil FK v Pardubicích uznání i v celostátním měřítku, což se projevilo zvolením Ing. Miloše Zahradníka do funkce místopředsedy celostátního výboru filmových klubů.

Kolektiv zkušených pracovníků a značná aktivita klubu, zejména v počátcích, byla předpokladem i k uspořádání akcí s krajským či celostátním dosahem:

- Dny polské kultury, krajský seminář kreslených a loutkových filmů, celostátní seminář (jarní a podzimní) pro lektory filmových klubů, aj.

Vyznamenání

Rada Městského národního výboru v Pardubicích ocenila práci Filmového klubu Pardubice „ZLATÝM ODZNAKEM“, za aktivní veřejně prospěšnou činnost.

(květen 1988)

Rada MěstNV Pardubice udělila „STŘÍBRNÝ ODZNAK II. stupně“ Boženě Kurečkové u příležitosti 25 let činnosti Filmového klubu, dále i místopředsedovi FK.

(Květen 1988)

- Jednou z významných akcí FK bylo v letech 2001 – 2003 uspořádání celodenní přehlídky filmů s bohatým doprovodným programem v klubovém kině SIRIUS pod názvem „FILMOVÝ MARATON“

Ve výstavních prostorách Krajské knihovny v Pardubicích bude u příležitosti 40. výročí vzniku FK uspořádána výstava, která v mozaikovitém přehledu přiblíží návštěvníkům stručný průběh činnosti od vzniku po současnost.

Pamětní list

Na tomto „PL“ jsou uvedení ti, kteří již nejsou mezi členy pardubického Filmového klubu, ale během své činnosti ve výboru se značnou měrou podíleli na rozvoji a stabilitě FK, a to v různých profesních činnostech:

JUDr. J. A. Fryč, Ing. Ivo Täubel, O. Sedláček, Jiří Malát

Zakládající členové Klubu přátel filmového umění

Jan Remač

Dlouholetý ředitel Městské správy kin, pozdější zřizovatel Pardubického filmového klubu. Patří k nejstarším (žijícím) zakladatelům KPFU (později Filmový klub) k dnešnímu dni.

Ing. Miloš Zahradník,

zakládající člen a dlouholetý předseda KPFU (později Pardubického filmového klubu) a místopředseda Československé federace filmových klubů, člen porot mnoha MFF v Karlových Varech, lektor a organizátor celkové činnosti Filmového klubu, který v čele „Klubu“ působil plných 18 let. Jeho tragickým odchodem ztratil FK osobnost, která byla uznávána v celé oblasti celostátní federace filmových klubů.

Další ocenění:

- FK v roce 1988 byl oceněn „Zlatým odznakem“, za aktivní prospěšnou činnost na rozvoji filmového umění.

- Další členové FK získali u příležitosti 25 let činnosti FK „Stříbrný odznak II. stupně“

- Prvními nositeli Čestného odznaku Čs. federace filmových klubů – odznak – Jehlice s pravými českými granáty v podobě filmového políčka – byli tehdejší předseda FK a oba místopředsedové.

Čestnými členy FK se stali:

prof. J. Klázar, Mgr O. Šimáček a J. Myslík, kteří v jednotlivých činnostech (knihovna, lektorské úvody, redakce) zanechali kus záslužné práce.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem