Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Za hodinu z Austrálie do Ameriky

obrázek k článku Nejedná se o špatný vtip, ale skutečně za tuto dobu lze pěšky překonat tuto vzdálenost. V sz. výspě Pardubického kraje leží obec Voleč a v jejím sousedství se nacházejí 2 lokality právě s názvem ?Austrálie a Amerika? (viz připojená mapka). Prvá leží pod zalesněným vrchem Soudný (288 m), v jehož okraji je hájovna. Tímto územím je plánovaná jedna z variant výstavby dálnice D-11 do Hradce Králové. Druhá pak jsou odlehlé pozemky za lesem Čechovcem, patřící již do katastru obce Žáravic.

Odkud se vzaly tyto názvy? V kronice obce Volče je uváděno, že se jedná o lidem vžité názvy, vyjadřující značnou vzdálenost od centra. V letech 1901 – 05 působil ve Volči učitel František  Hadač. Jeho syn Emil Hadač, vědec mezinárodního významu v oboru životního prostředí, procestoval celý svět. K obci, kde strávil část svého dětství, se hlásil i se svými sourozenci až do konce života (zemřel v loňském roce). Hypoteticky lze i uvažovat názvy lokalit též jako jeho vzpomínku z cest domů, kam se rád vracel. Vrch Soudný má spojitost s pověstí z počátku 19. stol. o prohrané soudní při sedláků s hrabětem Kinským o tzv. Selské lesy, kdy „Boží soud“ zbavil života hajného za křivou přísahu. Dodnes se ale šeptá, že to nebyl Bůh, ale pytlák.

Závěrem bych se ještě zmínil o samotné obci Volči, která má přes 300 obyvatel a vloni slavila 600 let od první písemné zmínky. Dne 9. 9. 2003 převzala v soutěži „Vesnice roku Pardubického kraje 2003“ v Trpíně na Svitavsku starostka obce pí. Květa Heřmánková ocenění za 2 první místa: za společenský život v obci a za nejlepší kroniku, kterou vede pí. Jana Kratochvílová. Po krajském kole uspěla též v celostátním kole „Vesnice roku 2003“ a obdržela Modrou stuhu za bohatý společenský život obce. Oficiálním znakem Volče je dobytčí hlava a 3 lněné květy, jenž má původ podle chovu dobytka a pěstování a třídírny (resp. tírny) lnu.

 

Prameny:

Turistická mapa Hradecko

Z kroniky obce Volče

2 články „Pardub. noviny“ 9/9 a 11/11 2003, Noviny Pernštejn č. 28


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem