Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

ŽILI MEZI NÁMI Petr Kabeš Básník, který se za Husáka ?nekonal?

obrázek k článku V sobotní poledni 9. 7. přišla smutná zpráva. Dlouhé nemoci podlehl ve věku šedesáti čtyř let básník, editor, signatář Charty 77 a nositel Státní ceny za literaturu Petr Kabeš. Narodil se v 1941 v Pardubicích. Po maturitě byl přijat na pražskou Vysokou školu ekonomickou, kde absolvoval obor politická ekonomie a dějiny ekonomických teorií. Během studia však již vydal básnický debut Čáry na dlani (1961). Ve stejném roce debutoval také Ivan Wernisch a Jiří Pištora, o rok později ? vedle Pištory ? další Kabešův pardubický souputník Jiří Gruša.

Sešity a Milešovka

V roce 1963, kdy nastoupil základní vojenskou službu, vyšla pak Petru Kabešovi básnická druhotina Zahrady na boso. Po návratu do civilu pracoval v Ústavu pro technické a ekonomické informace, ale již od roku 1966 redigoval vedle Tváře další kvalitní literární časopis z 60. let – Sešity pro mladou literaturu a diskusí. V redakci měsíčníku pracovali překladatel Dušan Karpatský a básníci Ivan Diviš a Jiří Gruša. Kromě současné české beletrie se časopis hojně věnoval překladům z rozličných jazykových oblastí. Když pak byla činnost Tváře pozastavena, neváhali jejím autorům dát prostor v Sešitech. Rok 1969 ale znamenal již definitivní konec pro obě periodika. Navíc byli Petr Kabeš, Jiří Gruša a překladatel Jaroslav Kořán trestně stíháni za údajné šíření pornografie.

Mezitím ještě ale Petr Kabeš stihl publikovat další sbírku Mrtvá sezóna (1968). Náklad té následující – Odklad krajiny – z roku 1970 však byl již zničen a nového oficiální vydání se zde dočkala až v roce 1992. Petr Kabeš byl odstaven postupně pracoval jako plavčík, výčepní, či pozorovatel počasí v observatoři na Milešovce. Nové sbírky tak vycházely pouze v samizdatu či v exilu. Po podpisu Charty 77 se živil jako stavební dělník a noční hlídač. Taktéž se podílel na redigování samizdatových titulů a je jedním z autorů samizdatového Slovníku zakázaných autorů (1948 – 1980).

„Ivan Wernisch, Jiří Gruša, Pavel Šrut, Zbyněk Hejda, Petr Kabeš nebo Miloslav Topinka se prostě – až do odvolání – nekonají, stejně jako tucet dalších mladých literátů“, psal v polovině 70. let z německého exilu básník a kritik Antonín Brousek.

„Co jiného taky očekávat v situaci, kdy nesmějí publikovat nic nového národní umělci Holan a Seifert, zatímco tento proskribovaný titul je propůjčován Josefu Rybákovi a M. V. Kratochvílovi, kdy osudy české literatury řídí socialistický růralista Jan Kozák, asistován takovými velikány, jako je zasloužilý umělec Donát Šajner či Rudolf Kalčík, a zaštítěn autoritami jako Ladislav Štoll či Jiří Taufer, Ivan Skála, Václav Pekárek a Sáva Šabouk?“

Těžítka, ta těžítka

Po listopadu 1989 jsou postupně publikovány Kabešovy samizdatové sbírky. V roce 1994 vyšel také soubor Těžítka, který je konvolutem výpisků z četby, veřejných projevů či zaslechnutých vět a výrazů. ¨

Na konci 90. let pak začalo souborné vydání Kabešova díla. Hlavní slovo při pořádání čtyř svazků měl však sám autor, a tak například z prvotiny Čáry na dlani se v něm ocitla pouze jediná báseň, zato do něj byla zakomponována i zcela nová sbírka Soukromí trojzubce. Než bylo vydání díla dokončeno, vyšla také samostatně – dnes víme, že poslední – sbírka Cash (2001). Za závěrečný svazek díla Těžítka, ta těžítka Petr Kabeš v roce 2003 získal Státní cenu za literaturu.

„S Petrem Kabešem jsme si byli téměř čtyřicet let velmi blízko, až do samé smrti“, říká básník Miloslav Topinka. „Poslední z třiatřiceti zlomků, který jsem napsal místo doslovu k svazku Těžítka, ta těžítka začíná citací ze samých Těžítek: „Zapiš si za uši: Jsi v tom až po krk.“ A pak pokračuje: „To nic není! Jsem v tom, jsem bez ustání v tom, píše sedmnáctiletý Rimbaud. Ano, jsem v tom bez ustání. Beznávratně v tom, až po uši. A není z toho úniku. Nejmíň až do smrti.“ Původně tam bylo jen: „Není z toho úniku až do smrti“. Když jsem Petrovi ten text přinesl, prosil mě, abych tam doplnil to slovo „nejmíň“ Dneska tomu přání rozumím mnohem víc než kdykoliv jindy“.

Jak napsal sám Petr Kabeš: „O knihách zde hovoří jiné knihy (o zvířatech a stromech svědčí jejich řídké stíny) o nás samotných naše nepřítomnost.“

                                                                                               Ondřej Horák

 

Obr. Petr Kabeš (1941 – 2005) se po podpisu Charty 77 živil jako stavební dělník a noční hlídač, předloni získal Státní cenu za literaturu.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem