Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Mechanická pletárna Václav Charvát

obrázek k článku Z Vídně se přestěhoval do Pardubic, kde byl zaměstnán u firmy Hermann, která sídlila v Pernerově ulici, přibližně v místech, kde dnes stojí budova městské policie. Do Pardubic se přestěhoval již jako ženatý. Charvátovi bydleli u Černého orla na Pernštýnském náměstí. Kolem roku 1923 se firma Hermann odstěhovala do Prahy a Václav Charvát získal živnostenský list. Pořídil si pletařský stroj a přímo v bytě začal vyrábět pletené výrobky.

Později firma přesídlila do Jesničánek do Chrudimské ulice 1120, kde Václav Charvát koupil domek a přistavěl dílnu. Stavba objektu pletárny v ulici Boženy Němcové byla za války zastavena a dokončena až po válce. Protože dílna v Jesničánkách již nevyhovovala objemu výroby, byla živnost opět přestěhována, tentokrát do Hronovické ulice, kde sídlila v nájmu v bývalé knoflíkárně u Kuchyňků. Po válce byl objekt v ulici Boženy Němcové dokončen a výroba byla převedena tam. Ve firmě pracovalo asi 15 zaměstnanců.

Firma prosperovala již v prvním roce svého založení a měla kladnou bilanci. Firma "šla" s dobou. Ruční pletací stroje, se kterými Václav Charvát začínal, byly postupně nahrazeny pletacími automaty na výrobu módního pleteného zboží a výroba byla rozšířena o automaty na výrobu punčoch a ponožek. Zboží bylo dodáváno obchodníkům do celé republiky formou objednávek nebo prostřednictvím obchodních zástupců. Obchod firma neměla. V roce 1948 byla na firmu uvalena národní správa a po nějakém čase byla firma zrušena. Budova strojní pletárny byla zbourána a na jejím místě vyrostlo sídlo Agrostavu.



Z činnosti firmy se zachovaly firemní papíry, firemní účtenky, reklamní tabule a firemní značka. Ta byla umístěna na obdélníkové etiketě se stylizovaným názvem firmy Václav Charvát Pardubice. Písmena byla umístěna do středu zeleného čtyřlístku. Prostřední písmeno P bylo největší a na něm bylo zavěšeno písmeno CH. Obdélníková etiketa byla lepena na krabice, ve kterých bylo punčochové zboží odesíláno odběratelům, a razítkem byl doplněn údaj o velikosti, druhu a barvě.

Konkurenční firmou Václava Charváta byla strojní (mechanická) pletárna Karla Viktory, sídlící v dnešní ulici Pernštýnské poblíž její křižovatky s ulicí sv. Anežky České. Další známou strojní pletárnu v Pardubicích vlastnila firma Fleischner a Östereicher. Pletené zboží včetně punčoch se spolu se zbožím galanterním prodávalo ve velkoobchodě Poláček a Pokorný a dále v obchodě Oldřich Rob a spol., který byl součástí výrobny prádla. Ve velkoobchodě Antonína Steicha se rovněž prodávalo pletené zboží. Snad nejznámějším pardubickým obchodem, v němž se prodávaly pletené punčochy, byla firma Emila Wursta.

Na závěr jen krátký pohled do historie punčoch. Punčochy sloužily zpočátku jako ryze praktická součást oděvu chránící nohy před prochladnutím a bodavým hmyzem. Na počátku 20. století měly zářivě barevné vzory. Po první světové válce nabyly vlněné a bavlněné punčochy černé barvy. Od roku 1935 začal "nylonový věk", ale to už je úplně jiná historie!



Autor článku děkuje panu Jiřímu Charvátovi za poskytnutí zásadních informací o firmě.



Prameny:

1) Soukromý archiv p. Jiřího Charváta (Mikulovická 1669, 530 02 Pardubice)

2) Soukromý archiv autora

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem