Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Prof. MUDr. Cyril Gála

obrázek k článku Sedmého října 2005 uplynulo již 110 let od narození významného pardubického lékaře, pedagoga a spisovatele MUDr. Cyrila Gály. Narodil se v Kunovicích u Uherského Hradiště. Absolvoval hradišťské gymnázium a po maturitě byl přijat na lékařskou fakultu brněnské univerzity, kde roku 1924 promoval. Specializoval se v oboru gynekologie a porodnictví. Působil jako asistent profesora Odstrčila na pražské gynekologicko-porodnické klinice. V roce 1925 přišel do Pardubic, o pět let později se stal třetím primářem zdejší nemocnice. Dne 31. července 1930 byl ministrem zdravotnictví a tělesné výchovy ČSR pověřen funkcí ředitele Státního ústavu pro vzdělávání a výcvik porodních asistentek v Pardubicích. Ústav sídlil v budově, kde se nyní nachází kožní oddělení. Zde žákyně bydlely a pracovaly. Roku 1931 se MUDr. Gála stal docentem a roku 1938 profesorem. Je autorem několika desítek odborných prací a zajímavé a ve svém oboru ojedinělé publikace České lidové pověry a pranostiky o ženách a porodnictví, k níž mnohé prameny čerpal z rodné Moravy. Kniha vyšla roku 1940 v Pardubicích a nachází se i ve fondu krajské knihovny v regionální studovně. Zde přinášíme krátkou ukázku:

"Má-li těhotná žena na něco chuť a nedostane to, bude mít dítě na těle mateřské znamení tvaru tohoto předmětu.

Porod postupuje rychleji, přijde-li sousedka.

Svobodná matka má mít při porodu sáček s kuchyňskou solí zavěšený kolem krku. Když se kousek lůžka a pupeční šňůry po odpadnutí usuší a rozemele na prášek a tento se smíchá se solí ze sáčku a dá se vypít s tekutinou otci dítěte, nebude pak chodit za jinou ženou a bude mít dítě rád.

Jde-li nedělka po západu slunce ven, skočí jí na záda hejkadlo a bude jí křičet do uší tak dlouho, až ohluchne."

Profesor MUDr. Cyril Gála povznesl ve své době oblastní nemocnici na úroveň, kterou měly nemocnice ve velkých městech, přesto sté výročí jeho narození v roce 1995 zůstalo zcela bez povšimnutí, až o dva roky později o něm vyšla ve Zprávách krátká zmínka. Předtím byla ve Zprávách uveřejněna pouze jeho karikatura od Karla Jičínského z roku 1937 (publikováno r. 1988, str. 142). Jinak mu věnovaly pozornost pouze odborné lékařské časopisy (Časopis lékařů českých, Československá gynekologie). Pamětníků jeho působení v pardubické nemocnici již asi mnoho nebude, ale protože žil v Pardubicích až do roku 1970 (18. září toho roku zemřel), možná si na tuto neprávem opomíjenou osobnost někdo ze čtenářů Zpráv vzpomene a mohl by přispět dalšími informacemi.



Z díla:

České lidové pověry a pranostiky o ženách a porodnictví. Pardubice 1940

Endokrinologické placenty. Pardubice 1937

Nauka o mateřství. Praha 1953

Nauka o ženských chorobách a jejich profylaxi se zřetelem na školení porodních asistentek. Pardubice 1940

O významu a úkolech oddělení porodnicko-gynaekologického v Pardubicích. In: Pamětní spis v.v. okresní nemocnice v Pardubicích. Pardubice 1931 (článek je možno si přečíst v regionální studovně pardubické knihovny).



Prameny:

1) Gála, Cyril: České lidové pověry a pranostiky o ženách a porodnictví. Pardubice, B. Turek 1940

2) Vostatek, Miroslav: Pardubičtí lékaři. In: Zprávy Klubu přátel Pardubicka, 32, 1977, č. 3-4, str. 114

3) Káš, Svatopluk: Čeští lékaři - spisovatelé. Olomouc, Epava 2003, str. 106


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem