Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zastavte se v Třebosicích

obrázek k článku V bezlesé , ploché krajině jihozápadně od Pardubic leží při potoce Bylanka Třebosice , které byly ve 14. a 15. století vladyckým sídlem pánů z Třebosic . Z nic Václava nacházíme podepsaného na stížném listě českých pánů ke kocilu v Kostnici .


Zběžný pohled ze silnice nenasvědčuje tomu ,že by se zde dalo vidět něco zvláštního . Ale zdání klame , opak je pravdou . Stačí jen odbočit z průchozí asfaltové silnice do ulice (je vydlážděná kočičími hlavami , což je dnes již unikát ) ke kostelu a po

pár metrech zastavit . Před vámi se rozevře trojúhelná náves , jejíž severní stranu tvoří velice půvabné seskupení kostela , zvonice a fary . Navíc kostel a zvonice nejsou běžné venkovské stavby . Zvonice se řadí mezi několik málo nejcenějších dřevěných zvonic v celých Čechách . Všechny tři stavby žáří po nedávné opravě čistotou a při pohledu zpovzdílí se k sobě takřka tulí .

Nevelký kostel na sebe upozorňuje hlavně štíhlým sanktusníkem na střeše . Původem to je raně gotická stavba , doložená v roce 1349 jako kostel farní . Je zasvěcen Povýšení sv. kříže .Měl možná ještě staršího předchůdce . V předsíňce kostela totiž stojí románská pískovcová křtitelnice . Její horní okraj tvoří šesnáctiboký hranol o průměru 88 cm , spodní část je polokulová .

Dřevěná zvonice stojící před kostelem má na zemi osmibokou základovou pískovcovou zídku . Dřevěná část se nahoru zvolna zužuje a přechází do čtyřbokého zvonového patra . To vrcholí jehlancovou střechou . Vnitřní štenýřová konstrukce , jejíž základ tvoří čtyři svislé rohové trámy - štenýře , je zavětrována dřevěnými kříži . Trámy má dubové , 50 cm silné . Vnější plášť je pobit šindelem. Ve zvonici je zavěšen zvon ulitý roku 1464 . Má spodní průměr 90 cm .Druhý zvon je o něco větší - o průměru 122 cm . Zdobí ho latinský nápis datovaný rokem 1611 . Vedlejší fara je jednoduché přízemní stavení z poloviny 19. století s nápadně vysokou střechou .

Původní fara byla dřevěná , patrová . Shořela v roce 1859 .

Při západní straně návsi stojí školní budova . Třebosice měly jednu z nejstarších škol na Pardubicku - od roku 1664 . Třebosický učitel Jiří Pleskot vytvořil meti lety 1727 - 1731 dílo obdivuhodné píle a vytrvalosti , tzv. Třebosický kancionál . Tvoří ho na 700 listů popsaných nábožnými písněmi . Pozoruhodné je také to , že vytvořil v textech na 700 velkých a více než 100 malých barevných iniciálních písmen .

Mimo nábožné písně sem napsal i další : Proti moru , Proti Turku , Za déšť , Za ourodu zemskou , Proti hromobití , V čas vojny a nepokoje , V čas hřímání ... Kancionál je objemná v kůži vázaná kniha s kovovými masaznými rohy .

Myslím , že Třebosice mohou posloužit jako příklad , že i ve venkovských obcích žili lidé , kteří měli rádi svoji zem a pracovali pro ni ,a že i zde najdeme řadu pěkných a za zhlédnutí stojících památek .



O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem