Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zámeček: Sny a realita

obrázek k článku Je to již pár let, co jsem se poprvé doslechl o existenci vily ?Zámeček?. Tu nechal v roce 1885 podle architektonického návrhu Františka Schmoranze staršího vystavět ostravský uhlobaron Jiří Larisch?Mönich.


Jako pardubický občan jsem si uložil za povinnost zjistit o této stavbě co nejvíc.

Za dobu, po kterou se o ni zajímám, jsem si k Zámečku vybudoval silný vztah. Vytyčil jsem si proto ještě jeden úkol – udělat vše pro to, abych tento chátrající, ale významný symbol pardubické minulosti zachránil. To byl cíl poměrně složitý, což mi bylo nejednou dáno najevo lidmi, kterým jsem se svěřil. Dospěl jsem ale do takové fáze, kdy už zkrátka ani nešlo couvnout.

A díky bohu za to. Sebral jsem veškerou odvahu a ťal do živého. Snad jen má mladická nerozvážnost a nevědomost mě držela při myšlence, že budu mít při své první návštěvě Foxconnu čest setkat se s generálním ředitele Jimem B. Changem. To se ale za celou dobu mého snažení nepodařilo.

Štěstí při mně však stálo – měl jsem možnost několikrát nahlédnout do budovy Zámečku, nasát atmosféru interiérů a ještě více se utvrdit ve svém přesvědčení a cíli. Ten byl jasný – Zámeček se musí objevit na soupisu kulturních památek. Jeho chátrající stav totiž může zapříčinit zřícení části objektu a pak by bylo vše neodvratně ztraceno. Pokud by se zapsání podařilo, mohla by následovat další série mých snů o dotacích, o rekonstrukci budovy na kulturní centrum a o šťastném konci. Jedno bylo jasné – Zámeček by se měl stát centrem kultury spojeným s muzeem, výstavními síněmi i místem pro komorní koncerty. To vše mi bylo schváleno zástupci

Klubu přátel Pardubicka, Svazem bojovníků za svobodu i ředitelem pardubického zámku Františkem Šebkem.

Následovala dlouhá a složitá cesta olemovaná lidmi, bez kterých bych se nedostal nikam. Přes velmi ochotné pracovníky magistrátu, krajského úřadu i ministerstva kultury jsem si musel své ideje obhajovat také před člověkem, který pro Zámeček udělal mnoho – Jiřím Kotykem.1)

Troufám si říci, že jako jeden z mála jsem měl možnost vidět nádherný původní kazetový strop z největšího sálu Zámečku, který je bezpečně uschován daleko od samotného objektu.

Zájem nejen o stavbu, ale i o její majitele mě zavál až do města Karviná za Alexandrou Rebrovou, která se jako jediná specializuje na rod Larisch – Mönichů v České republice. K tomu všemu přispěla i náhoda, jíž vděčím za setkání s jedním z posledních potomků tohoto rodu – Karlem Larischem – Mönichem. Mé pátrání v minulosti je zkrátka – trochu nadneseně řečeno – jedna velká detektivka.

Přes všechno snažení a spolupráci s daleko vlivnějšími a pravomocnějšími lidmi, než jsem já sám, byla ale hradba Foxconnu a jeho vedení zcela neprůstřelná.

Pracovníci tchajwanského gigantu si mně vzájemně posílali od jednoho k druhému, nezájem se střídal s odmítáním. Pochopil jsem, že k vedení firmy se dostane jen vyvolený. Za tu dobu jsem si ale vytvořil celkem silné zbraně - vědomosti. Dnes si troufám říci, že o Zámečku coby symbolu Pardubic, její světlé i temné minulosti, historii jejích majitelů a o jejím současném okolí vím hodně. Kdyby nic, tak to mi stačí.

Dnes už vím, že na „obyčejného smrtelníka“ jako jsem já je vytyčený úkol až příliš velký. Mé snažení ale rozhodně stálo a stojí za to. Když se dívám na velký titulek „Foxconn nabízí městu historický Zámeček“, hřeje mě příjemný pocit u srdce. I když možná nejsem tím, díky němuž se věci daly do pohybu, říkám si, že se za tím vším dají možná odkrýt i stopy snažení jednoho malého, nenápadného pardubického občana.



Tomáš Novotný

1) Upřesňuji tuto podivnou formulaci v tom smyslu, že mám s pisatelem na problém rekonstrukce Zámečku shodný názor.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem