Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

110 let knihovny v Pardubicích

obrázek k článku Pokud jste ve dnech 23. 7. ? 6. 10. 2007 navštívili Krajskou knihovnu v Pardubicích na Pernštýnském náměstí, určitě vás zaujala výstava věnovaná významnému výročí ? 110 letům knihovny v Pardubicích. Rozměrné panely přinesly celou řadu zajímavých fotografií, nechyběl ani starý výpůjční řád, či čtenářský průkaz. Dnes si již nedovedeme knihovnu představit jinde než na Pernštýnském náměstí, ale starší čtenáři si jistě vzpomenou na dobu, kdy jejich kroky směřovaly za divadlo?


Vraťme se o řadu let zpět, až do konce 19. století. V tomto období vznikají u nás hojně veřejné knihovny zakládané nejrůznějšími spolky a společnostmi. Jsou dvojího typu: odborné (věnované jednomu oboru) a lidové. Jsou většinou závislé na darech soukromníků, ale přispívají i městské úřady, především zajišťují vznikajícím knihovnám prostory. A tak i v Pardubicích roku 1897 vzniká

Veřejná knihovna pardubická. Je umístěna ve druhém poschodí radnice na Pernštýnském náměstí a knihovníkem je ustanoven Jan Vavřík. V roce 1900 je vzdělávacím spolkem Sokol založena první pardubická veřejná čítárna. Čítárna však měla velké finanční problémy a často se stěhovala, stěhovala se i knihovna. 1917 (rok před ukončením 1. světové války) byl provoz knihovny zastaven.

Nový rozvoj knihoven začíná se vznikem Československé republiky. Již v roce 1919 byl vydán zákon o veřejných knihovnách, který určoval obcím povinnost zřizovat veřejné obecní knihovny. Postupně byla vytvořena nejhustší síť knihoven na světě. Roku 1920 byla pardubická knihovna umístěna do přízemních prostor domu Na Hrádku, roku 1929 se přestěhovala do budovy č. 116 na Smetanově náměstí, kde zůstala až do roku 1960. V roce 1937 se stal knihovníkem František

Jungman, bývalý pracovník Národní a Univerzitní knihovny v Praze.

Roku 1939 začal plnit tuto funkci Zdeněk Vavřík. Z knihovny byla na rozkaz okupantů odstraněna řada „závadných děl“, přesto knihovna „žije“ dál, dokonce je otevřena pobočka na Skřivánku a v ulici V Ráji, v letních měsících se půjčují knihy i v Tyršových sadech. Pro čtenáře se podařilo vydávat šestnáctistránkový leták „Knihovníkův zápisník“ (v roce 1940).

V roce 1945 jsou do knihovny navráceny vyřazené svazky, fond je očištěn od nacistické literatury. Přibývá čtenářů. Zdeněk Vavřík zůstává ve funkci knihovníka, navíc je jmenován kronikářem města Pardubic. 1. 10. 1950 bylo otevřeno samostatné dětské oddělení. V padesátých letech splynula čítárna s půjčovnou pro dospělé čtenáře a knihovna se neustále potýkala s nedostatkem místa. Hlavní knižní fond nebyl běžně přístupný čtenářům, a tak se knížky vybíraly pomocí lístkového katalogu, knihovnice je pak dle signatur přinášely z vedlejší místnosti, knihami doslova přeplněné. Knihovna spolupracovala s pardubickým divadlem, pořádala besedy se spisovateli a výtvarníky.

Vybraná pracovnice jednou týdně donášela knížky místní knihovně v nemocnici. Problémem však bylo opět vyřazování knih (například i děl Karla Čapka). Koncem padesátých let bylo rozhodnuto přistoupit k renovaci budovy č. p. 77 na Pernštýnském náměstí, aby knihovna získala důstojnější prostory. Z. Vavřík odešel do redakce Literárních novin a novým ředitelem byl jmenován Karel Jirsa.

V červenci a srpnu 1960 byla knihovna přestěhována a v září byl provoz v zrekonstruovaných prostorách zahájen. V té době měla knihovna přes 6000 čtenářů, 82 735 svazků a spravovala šest poboček v různých částech Pardubic. Čítárna se stala součástí oddělení pro dospělé čtenáře. Přírůstek knih a periodik si vynutil další rekonstrukci – sousedního domu č. p. 78.

Po roce 1969 na základě tzv. konsolidačního procesu dochází znovu k vyřazování „závadných knih“. V roce 1971 začíná tzv. střediskový systém. Výměnné fondy střediskových knihoven cirkulují mezi přidruženými místními knihovnami.

Otevírají se další pobočky. V roce 1985 se v knihovně začíná budovat samostatný úsek bibliograficko – informační služby.

Rok 1989 znamená pro celou společnost velké společenské změny. Samozřejmě to platí i pro knihovny. Ze zvláštních fondů jsou uvolněny některé tituly, vyřazené počátkem sedmdesátých let. Projevuje se i technický pokrok, dochází k postupné automatizaci knihovnických, bibliografických a ekonomických agend. V září 1991 bylo slavnostně zprovozněno samostatné hudební oddělení, o rok později přešlo pod knihovnu regionální středisko kulturních služeb, které má své sídlo v Domě hudby. V roce 1994 bylo zprovozněno informační oddělení.

V letech 1998 – 2000 podstoupila knihovna zatím nejrozsáhlejší rekonstrukci. Veřejnost dostala možnost většího volného výběru knih, do užívání byly dány internetové stanice i on-line katalogy.



Celý článek naleznete ve Zprávách Klubu přátrel Pardubicka číslo 11/12. rok 2007.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem