Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Před padesáti lety se hrála v Pardubicích I. fotbalová liga

obrázek k článku Fotbalisté VCHZ byli v šedesátých letech obávaným pohárovým mužstvem. V českém poháru postoupily dvakrát do čtvrtfinále, v roce 1968 dokonce do semifinále. Mužstvo postupně vedli trenéři Josef Pajkrt, Jiří Zástěra a Vladimír Ptáčník, všichni bývalí vynikající hráči. O Pajkrtově ?kličce na kapesníčku? psal dokonce Bohumil Hrabal. Jiří Zástěra byl se Spartou Praha 3x mistrem ligy, reprezentoval až po válce. Pak trénoval ATK Praha, prvoligovou Duklu Pardubice a dovedl Hradec Králové k mistrovskému ligovému titulu v roce 1960. Vladimír Ptáčník trénoval fotbalisty ze Semtína celých osm roků (1952 ? 60).

V sezóně 1967/68 bojovali fotbalisté tehdejšího VCHZ v národní, tedy II. lize. Po úspěšném začátku zajížděli v sedmém kole k rivalskému utkání do Hradce Králové. Protože obě mužstva bojovala o čelo tabulky, byla vyprovázena množstvím příznivců a v hledišti stadiónu „pod lízátky“ v Malšovicích se tísnilo na 22.000 diváků. Utkání skončilo nerozhodně, bez branek. Pak na domácím stadiónu porazili na podzim místní „plejeři“ mj. béčka Sparty            a Dukly a přezimovali na druhém místě tabulky. Na jaře nastoupil k mužstvu trenér Václav Provazník. V odvetném utkání s „otroky“ vyhráli semtínští doma 2:0, tentokrát před 18 tisíci návštěvníky. Konec soutěže byl napínavý, o postupu VCHZ do I. ligy, rozhodl v soupeření s Vlašimí lepší poměr vstřelených a obdržených branek. V posledním kole to byly střelecké předháňky, pardubičtí porazili Cheb 7 : 0 a Vlašim žižkovskou Viktorii 6 : 1. V závěrečné druholigové tabulce zaujalo mužstvo VCHZ 1. místo s 37 body a při skóre 50 : 20. Byla to tenkrát v bouřlivém roce 1968 velká sláva. Úspěch korunoval i záložní tým, který postoupil do divize.

   Dále posílené A mužstvo nastupovalo v ligovém roce 1968/69 v tomto složení: brankáři Čaloun a Liška, obránci a záložníci: Procházka, Mareš, Bukač, Černík, Filip, Tichý, Možíš, Kořínek, Lazár, Jirousek, Šindelář, Holakovský a útočníci Kára, Cipro, Veverka, Ján Hojsík     a ing. Šáral. Stabilizovaný tým, i když nijak početný, vedl v přípravě i utkáních trenér Václav Provazník. O zraněné se staral primář MUDr. Jaroslav Černý, o kopačky a výstroj vůbec kustod pan Karel Stoklasa, hráči zvaný děda Potůček. Jako masér působil Václav Troup. 

   Liga po vpádu „spřátelených“ armád v srpnu začala později. V Pardubicích začínali domácí vítězně s Košicemi, letní stadión byl policejně uzavřený, před jeho branami zůstaly údajně až 2.500 diváků. Podzimní bilance byla nad očekávání dobrá. Hráči VCHZ dokázali doma remizovat se silnou Spartou, nakonec skončili na 8. místě tabulky. Návštěvy byly stále vysoké. Na jaře se začínalo na sněhu. I v hustém sněžení vidělo v březnu remízu s později mistrovskou Trnavou přes 7.000 diváků. Mužstvu už se zdaleka proti zkušenějším soupeřům tak nedařilo, a když ještě mužstvo prohrálo se Slavií ohroženou také sestupem, následoval po ročním působení v I. lize pád zpět do ligy druhé. Při tom k záchraně stačil jediný bod. V konečné tabulce měla 11. Slávia Praha 23 bodů, 12. Teplice 22 a padající Dukla Bánská Bystrica a VCHZ Pardubice po 21 bodech.

   Zklamání z ligy trochu vynahradil postup týmu až do finále Československého poháru, kde chemici podlehli Dukle Praha po zápasech 1:1 a 0:1. Mužstvo si tak zajistilo účast v evropském Rappanově poháru, ale tam už úspěšné nebylo.         

   Nakonec trochu nostalgie. Nejvyšší soutěž československého a českého fotbalu – I. ligu, hrál v Pardubicích SK Pardubice v letech 1937 – 46, vojenská Dukla l956 – 60 a zatím naposled, právě před padesáti roky – VCHZ Pardubice.

 

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem