Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

12.05.2024 08:35

Hradcem Králové k soutoku Orlice s Labem

Gočárova tř. – Hučák – Jiráskovy sady – Velké nám. – Eliščino nábř. Délka trasy 6 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 13:54, 15:27h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

15.05.2024 18:00

Stavební vývoj Pardubic

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad - zřic. hradu Kyšperk - Kopeček - Pustiny -Písečná u Rybníčka - Vakdštejn - Přírodní park Orlice - Letohrad Kopečková pouť. Délka trasy 14 / 7 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 14/15:03/16:00 ČD. Ved: A. Milatová. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

ZPRÁVA O ČINNOSTI REDAKCE ZKPP ZA ROK 2018

obrázek k článku Dámy a pánové, redakce našeho časopisu se sešla vloni šestkrát a připravila pro Vás čtení v podobě knihy o rozsahu 408 stran. Děkuji proto všem členům redakční rady za dělnou pomoc a speciálně paní Jarmile Skalické za nelehkou práci přepsání většiny příspěvků do elektronické podoby pro tiskárnu. Jsem rád, že se mi podařilo přizvat do redakční rady tři mladé lidi ? PhDr. M.Bendu, Mgr. P.Mückeho a PhDr. V.Skaleckou, a snížit věkový průměr členů redakční rady.

V roce 2019 chystáme kromě 6 dvojčísel časopisu ještě dva sešity ediční řady AB-Zet Pardubicka – první o veliteli SILVER A A.Bartošovi s analýzou jeho zápisníku z roku 1940        a druhý k výročí Sametové revoluce v listopadu 1989. Věřím, že oba tyto sešity získají své čtenáře, první z nich podpoří Městský úřad v Sezemicích. Děkuji mu za to.

Budeme rádi, když nám pomůžete spoluvytvářet svými náměty naše tiskoviny                    a rozšiřovat tak jejich pestrost. Chtěl bych tu poděkovat Zastupitelstvu města Pardubic za schválení návrhu výboru KPP na udělení čestného občanství města paní prof. Jarmile Stibicové – v roce výročí Sametové revoluce jde o velmi symbolický akt! – a našemu čestnému předsedovi a zakladateli KPP v roce 1965 Jiřímu Palečkovi. Jeho příklad dokazuje, že nedílnou součástí patriotismu je často i velmi nevděčná role kritika místních nešvarů a jakéhosi „advokáta diaboli“. Byl bych rád, kdyby si i do budoucna tuto roli našeho klubu uvědomovalo vedení našeho města a vnímalo ji s pochopením i v kauze chystané problematické rekonstrukce NKP – popraviště Zámeček, v níž zaujímáme již dlouho zcela konzistentní a racionální stanovisko – od samého počátku a při vědomí historických souvislostí k Larischově vile, finančního rozpočtu i vybavení chytané expozice.

Máme-li rádi toto město, nemůže se nám líbit vyhazování peněz potřebných jinde. Není absurdní, když pak nejsou k dispozici ani tisícové částky na opravu jedné pamětní desky s dvěma věcnými chybami nebo na zřízení nové, dlouho připravované na instalaci v lékárně na Třídě Míru na paměť dvou posledních obětí nacistické okupace z května 1945 (vojáci Eliáš          a Smrž)?  Logicky se pak lze zeptat: Nejsou-li peníze na pamětní desky obětem nacismu, jak to, že ve smlouvě s dodavatelem díla na expozici na popravišti jsou vyčleněny velké peníze (200 tisíc Kč) na výzkum o jejích vrazích na Zámečku? Kam se vytratila jakákoli proporcionalita a logika věci, ale i pouhá úcta k obětem? Odpovězte si na tuto otázku sami… Hlas našeho KPP je však vnímán jako cosi nepatřičného… Jsem osobně velmi zvědav, jak dopadne dokončení (2. etapa) infostezky SILVER A provázející po pamětních deskách obětí, vládne-li v dané problematice výše naznačený chaos a dezorientace (myslím např. na desku V.Junkové, chybnou a neúplnou desku v Pernerově ulici či odstraněnou desku na památku zbořené židovské synagogy). Pan primátor Charvát správně odpověděl výboru KPP ve věci nepřidělení financí na archeopark v Pardubičkách, že jde o otázku priorit v městském rozpočtu. Kde však jsou priority v oblasti naznačené mnou? Skutečně zůstane hlas našeho klubu jen „hlasem volajícího na poušti“?


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem