Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

12.05.2024 08:35

Hradcem Králové k soutoku Orlice s Labem

Gočárova tř. – Hučák – Jiráskovy sady – Velké nám. – Eliščino nábř. Délka trasy 6 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 13:54, 15:27h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

15.05.2024 18:00

Stavební vývoj Pardubic

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad - zřic. hradu Kyšperk - Kopeček - Pustiny -Písečná u Rybníčka - Vakdštejn - Přírodní park Orlice - Letohrad Kopečková pouť. Délka trasy 14 / 7 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 14/15:03/16:00 ČD. Ved: A. Milatová. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

PAMÁTNÍK NKP - POPRAVIŠTĚ ZÁMEČEK

obrázek k článku (Jednání zástupců Klubu přátel Pardubicka, Československého klubu bojovníků za svobodu, Statutárního města Pardubice a zpracovatele Památníku Zámeček 6.3.2019, 11:00 ? 12:30, kancelář náměstka primátora Jakuba Rychteckého) Účastníci jednání: KPP ? Jan Linhart, Jiří Kotyk, p.Beck, p.Rozehnal ČSBS ? p.Dopitová, p.Jehlík, p.Demelová SmP ? Jakub Rychtecký, Karolína Koupalová, Kateřina Rašková Zpracovatel expozice ? Vojtěch Kyncl

1/ otevřený dopis KPP

Předání otevřeného dopisu vedení města i zastupitelům ze dne 15.12.2017 s 60 podpisy osob, které se zněním dopisu souhlasí. Vzhledem k tomu, že dopis nesplňuje náležitosti petice, nebude s ním jako s peticí nakládáno.

Dopis obdrželo město v prosinci 16.1.2018. Vzhledem k tomu, že dopis nebyl podepsán, nebylo možno odeslat na něj oficiální odpověď. Dne 22.1.2018 byl dopis rozeslán všem zastupitelům (protože jim byl určen), a to včetně reakce na něj a společného prohlášení města a ČSoL. Mimo jiné obdržel tyto dokumenty i pan zastupitel Linhart, předseda KPP.

 

2/ veřejně dostupné informace o projektu

J.Kotyk – mezi obyvateli Pardubiček kolují různé informace o budoucí podobě památníku – lidé nejsou o projektu informováni.

 

J.Rychtecký – projekt je prezentován na stránkách města –

https://www.pardubice.eu/projekty/architektonicke-projekty/pamatnik-zamecek/navrh-stavby/

Výsledky architektonické soutěže byly prezentovány na výstavě soutěžních návrhů od 24.-29.10.2017 v Galerii města Pardubic. Návrh stavby byl architekty veřejně prezentován 2.10.2018 v Divadle 29.

Město počítá s veřejnou prezentací projektu ve fázi dokončení dokumentace pro provedení stavby.

Na základě podnětu KPP můžeme prezentaci uskutečnit v Pardubičkách, v blízkosti památníku.

O prezentaci projektu na výročním zasedání v listopadu 2019 projevil zájem Československý svaz bojovníků za svobodu. Před výročním zasedáním bude pan Jehlík kontaktovat pana náměstka, nebo K.Koupalovou – karolina.koupalov@mmp.cz a domluví podrobnosti prezentace.

 

3/ připomínky KPP k projektu

Respekt k pietě místa

p. Beck, J.Kotyk – projekt nerespektuje pietu místa, město řeší památník jako běžnou městskou zástavbu. Je zachován památník? Jsou zachována jména obětí ze stél?

 

J.Rychtecký – Památník je zachován, nově navržená expozice památníku je navržena tak, aby bylo podtrženo jeho dominantní postavení. Jména obětí z keramických stél budou použita v nové expozici.

 

J.Rychtecký, V.Kyncl – Cílem projektu je především zachovat pietu místa a umožnit zde důstojné uctění obětí popraviště, ale i informovat a vzdělávat současné generace a generace budoucí. Cílem nové expozice památníku je vysvětlit příčiny vzniku a vývoj rasové                          a národnostní ideologie před druhou světovou válkou a během ní, vysvětlit důsledky tolerance jakýchkoliv nenávistných myšlenek proti skupinám obyvatel. Návštěvník musí odcházet s přesvědčením, že tyto nenávistné myšlenky je třeba od prvopočátku odmítnout, netolerovat     a nepřipustit opakování stejných chyb.

Tyto cíle projektu jsou pro město od prvopočátku zcela zásadní, byly součástí zadání architektonické soutěže, a budou městem realizovány.

 

Areál Foxconnu

p. Beck – město by mělo získat areál Foxconnu, zabývat se územím navazujícím na Památník Zámeček.

 

J.Rychtecký – Získání Areálu Foxconnu do vlastnictví města je dnes zcela nereálné. O možnosti propojení Památníku Zámeček a Larischovy vily přes areál Foxconnu stále jednáme, Foxconn hledá řešení, jak vyjít vstříc záměru propojení Památníku a Larischovy vily.

 

Širší prostorové a historické souvislosti

p. Rozehnal – je třeba se zabývat širšími vztahy, respektovat okolní krajinu, historický vývoj území, pozůstatky krajinářských úprav, které navazovaly na Zámeček.

Podkladem soutěže byl podrobný stavbě historický průzkum zpracovaný F.Václavíkem (Na žádost pana architekta Rozehnala mu byl tento dokument zaslán emailem). Vítězný návrh doplňuje zeleň v území tak, aby dotvořila intimitu místa. Navržen je nový nástup do areálu památníku od ulice Průmyslová, která navazuje na osu pomníku.

 

Oplocení

p.Beck, p.Rozehnal – nesouhlasí s odstraněním oplocení.

 

J.Rychtecký – Otázka, zda oplocení ponechat či odstranit byla v soutěži ponechána na uvážení soutěžících.

Návrh vybraný odbornou porotou oplocení ruší. Na principu otevřených areálů fungují například památníky v Lidicích, Ležákách, v Letech. Město předpokládá, že po otevření areálu bude (kromě návštěvníků expozice) celý areál památníku každodenní připomínkou tragické historie a považuje odstranění oplocení za jednoznačný klad projektu.

 

Zapsala: K.Koupalová

 

Poznámka: Opravili jsme v zápise zkomolená jména zástupců ČSBS.

                                                                                                          Redakce ZKPP


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem