Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

12.05.2024 08:35

Hradcem Králové k soutoku Orlice s Labem

Gočárova tř. – Hučák – Jiráskovy sady – Velké nám. – Eliščino nábř. Délka trasy 6 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 13:54, 15:27h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

15.05.2024 18:00

Stavební vývoj Pardubic

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad - zřic. hradu Kyšperk - Kopeček - Pustiny -Písečná u Rybníčka - Vakdštejn - Přírodní park Orlice - Letohrad Kopečková pouť. Délka trasy 14 / 7 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 14/15:03/16:00 ČD. Ved: A. Milatová. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

JEŠTĚ KE KAUZE NKP - POPRAVIŠTĚ ZÁMEČEK

obrázek k článku Dne 6.3.2019 se k tomuto tématu konalo jednání u náměstka primátora Mgr. Jakuba Rychteckého, při němž náš KPP zastupovali jeho předseda Ing. Jan Linhart, vedoucí redaktor ZKPP PhDr. Jiří Kotyk, Ph.D. a členové Ing. Eduard Beck, Ing. arch. Vladimír Rozehnal, Jarmila Dopitová (dcera arch. K.Kalvody, tvůrce původního projektu popraviště) a Mgr. František Jehlík (poslední 2 jmenovaní zastupovali při jednání Český svaz bojovníků za svobodu v Pardubicích). Dr. Kotyk předal p. náměstkovi podpisy tehdy 69 signatářů dopisu vedení města a recenze archiváře hl. m. Prahy PhDr. Vojtěcha Šustka na poslední práce PhDr. Vojtěcha Kyncla, Ph.D., autora chystané expozice na popravišti (viz č. 5-6 ZKPP). Kol. Kyncl byl též jednání přítomen.

Zástupci KPP vyjádřili zásadní nesouhlas s chystanou úpravou NKP – popraviště Zámeček, arch. Rozehnal pak představil alternativní variantu úprav.

            Zástupci města (nám. Rychtecký a Ing. arch. K.Koupalová) přislíbili představení projektu města členům ČSBS a občanům MO Pardubičky. MmP tak dohání malou informovanost veřejnosti. Osvěta o projektu měla logicky totiž proběhnout hned po skončení architektonické soutěže a udělení 2.ceny. Z jednání byl vyhotoven velmi problematický zápis, který nebyl odsouhlasen zástupci KPP.

            Přikládáme ještě stanovisko Ing. E.Becka ze 7.3.2019. Podpisová listina proti chystané „rekonstrukci“ je Vám dále k dispozici v klubovně KPP (úřední dny jsou v úterý a čtvrtek) Podpořte nás!

                                                                                                          Redakce ZKPP

 

 

Poznámka k jednání 6.3.2019

            V průběhu jednání bylo mj. řečeno, že na západní straně popraviště bude stržen val (násep) a tam postavena tribuna. A to je naprostá neúcta k popraveným, vyplývající z neznalosti událostí roku 1942. Na tomto valu totiž stávala pardubická smetánka nacistických prominentů, aby se pobavila přihlížením hrůzostrašného divadla. Jako ve středověku. A z tohoto samého místa budou dnes přihlížet dnešní VIP a další přizvaní hosté. Val má dnes ještě ten účel, že alespoň křovinami zakrývá spodek osmipatrové průmyslové budovy Foxconnu. Ta narušuje nejvíce estetický vzhled okolí popraviště.

            Stávající nástupní prostor k pomníku je správně volen v jeho ose i se zalomeným prodloužením ke vstupní bráně. Větší prostor není k dispozici. Proto také není správný názor, že teď nebudeme usilovat o získání prostoru od Foxconnu, nýbrž až přestavíme nově projektovaný Památník, tak bude snad vhodnější doba. Naopak, nemá smysl se pouštět do přestavby, když by pak byla úplně jiná, k projektování všeho mnohem výhodnější situace.

            A ještě k Pavilonu. Je sice skromný a neokázalý, ale stále moderní a vyhovující. A hlavně dokonale umístěn. V zatáčce Fibichovy ulice, která ohraničuje zástavbu rodinných domků. Ty jsou zárukou toho, že v tom místě nebude již stát nějaká výšková budova, která by znehodnotila vzhled popraviště, jak tomu je na západní straně. Pavilon velmi pěkně zakrývá pohled na rodinné domkly a společně s navazujícím borovým porostem uzavírá areál. V tu stranu se nedá již nic rozšiřovat. Proto také velmi cenný plot z železnými kruhy má zůstat.

            A rozhodně také areálu popraviště sluší ten trávník uprostřed, jak řekl pan architekt Rozehnal. Po tolik desítek let dobře slouží i vzpomínkovým akcím a zmenšovat jeho plochu byť jen o 80 cm vysokým objektem nebude pěkné ani účelné.

 

7.3.2019 Ing. Eduard Beck


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem